Ho ha anunciat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, en un acte amb la presència de mig miler d’empreses catalanes
- Destaquen les dotacions pressupostàries destinades a fomentar la transformació tecnològica (65% d’augment interanual) i la internacionalització (+60%) de les empreses catalanes .
- Enguany s’activen 5 noves línies d’ajut amb un pressupost de 13 milions d’euros per impulsar nous projectes d’innovació tecnològica, la promoció internacional, el creixement de startups ‘deeptech’ i l’accés als fons europeus de l’Horizon Europe.
- Des de la creació d’ACCIÓ el 2010, l’agència ha contribuït a crear més de 100.000 llocs de treball, ha mobilitzat una inversió de 4.300 MEUR en projectes d’R+D i ha gestionat més de 17.000 projectes d’expansió internacional de pimes a través de les 40 oficines a l’estranger.
El Govern destinarà enguany 200 milions d’euros en ajuts, serveis i programes a la indústria i la competitivitat de les empreses, un 22% més que l’any 2022. Ho ha anunciat aquest dimecres el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, davant 500 directius i directives d’empreses catalanes.
Castellanos ha assegurat que “el món ha canviat moltíssim, especialment en els darrers tres anys, i ho ha fet de manera vertiginosa, també en l’entorn empresarial”. “Entre els grans canvis que s’han donat en el conjunt de l’economia, cal destacar l’acceleració del procés de digitalització i la plena conscienciació de la necessitat que les nostres empreses siguin més sostenibles, no només per conscienciació, sinó també en termes de competitivitat”, ha subratllat. Castellanos ha explicat que “des d’ACCIÓ posem a disposició de les empreses les eines que els serveixin per transformar el seu model de negoci per poder adaptar-se al futur i posicionar-se de la manera més competitiva”. “En aquest sentit, a través de la Direcció General d'Indústria i d'ACCIÓ, comptarem per a l'any 2023 amb un pressupost de 200 milions d’euros, un 22% més que l’any passat, per acompanyar-les amb ajuts i programes específics”, ha destacat.
Castellanos ho ha explicat en el marc de l’acte ‘ACCIÓ ON. Fem avui l’empresa del demà’ que ha tingut lloc a l’Auditori AXA de Barcelona per presentar la nova oferta de programes, ajuts i serveis de l’agència. En aquest sentit, ha anunciat que enguany s’activen 5 noves línies d’ajut amb un pressupost de 13 milions d’euros per impulsar nous projectes d’innovació tecnològica per part d’empreses catalanes, la promoció internacional, l’obertura de filials a l’estranger, el creixement de startups deeptech i l’accés als fons europeus de l’Horizon Europe.
Castellanos també ha destacat la rellevància de les actuacions de l'agència per al creixement de l’economia catalana. Des de la seva creació el 2010 (fruit de la fusió de COPCA i CIDEM), ACCIÓ ha contribuït a crear més de 100.000 llocs de treball, ha mobilitzat una inversió de 4.300 milions d’euros en projectes d’R+D i ha gestionat més de 17.000 projectes d’expansió internacional de pimes a través de les 40 oficines a l’estranger. A més, ha captat 4.500 milions d’euros d’inversió estrangera a Catalunya.
Primer: l’estratègia
La jornada ha servit per presentar al teixit productiu català els principals ajuts i serveis de l’agència per aquest 2023. En primer lloc, en l’àmbit de l’estratègia empresarial, s’ha destacat el programa Cupons a la competitivitat de l’empresa, mitjançant el qual s’oferiran fins a 20.000 euros per començar un procés de reflexió estratègica i definició d’un full de ruta en els àmbits de la internacionalització, la innovació, la sostenibilitat o la digitalització. La convocatòria s’obrirà el pròxim maig i se’n podran beneficiar unes 700 pimes.
Aquest 2023 es consolida l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ per facilitar l’accés de les empreses catalanes als fons de la Unió Europea. També es posa a disposició de les empreses el programa Noves Oportunitats de Negoci, un ajut de fins a 60.000 euros per realitzar o implementar un pla de negoci que suposi un canvi estratègic per a la companyia.
Transformació tecnològica i disrupció
Pel que fa a la transformació tecnològica i la disrupció -que enguany augmenta un 65% el seu pressupost- destaquen línies com els Nuclis d’R+D, que amb ajuts de fins a 250.000 euros subvencionen projectes de recerca i desenvolupament amb un elevat risc tecnològic. Aquesta iniciativa comptarà enguany amb un pressupost de gairebé 17 milions d’euros, un 70% més que l’any passat. Les empreses també podran accedir a la nova línia d’ajuts per a projectes d’innovació tecnològica, amb un pressupost de 5,4 milions d’euros.
En paral·lel, les pimes catalanes també poden disposar dels programes ProACCIÓ 4.0 i el ProACCIÓ Green, que incentiven el desenvolupament de projectes tecnològics en els àmbits de la digitalització i la lluita contra el canvi climàtic, respectivament. Durant l’acte també s’han destacat noves línies que permetran a les empreses estructurar els seus projectes per accedir als ajuts europeus de l’Horizon Europe, així com el Programa Catalonia Exponential, que compta amb una dotació de 3 milions d’euros per donar suport a iniciatives d’innovació disruptiva.
Pel que fa a les startups, enguany es posarà en marxa per primera vegada un nou fons de coinversió amb un pressupost de 2,5 milions d’euros específic per a empreses emergents deeptech. Aquest instrument se suma a l’Startup Capital, una línia de 100.000 euros per empresa per garantir-ne els primers mesos de vida.
Més suport a la internacionalització
Enguany l'agència augmentarà un 60% la dotació del pressupost destinat a l’impuls a la internacionalització. Per exemple, les pimes catalanes que es plantegen començar a exportar poden accedir als Cupons a la Internacionalització, ajuts directes d'entre 2.500 i 8.000 euros per desenvolupar un pla de promoció internacional o contractar un export manager. A més, les empreses que tinguin l’objectiu d’augmentar la seva presència comercial a l’estranger mitjançant els canals digitals poden accedir a un ajut de fins a 6.000 euros per desenvolupar webs o portals d’e-commerce enfocats a mercats estrangers, impulsar accions de màrqueting digital internacional o participar en marketplaces, entre d’altres.
De fet, enguany s’activen dues noves línies per facilitar les activitats de promoció internacional digitals i presencials, amb un pressupost de 3 milions d’euros, a més d’un programa que promourà l’obertura de noves filials d’empreses catalanes a l’estranger, amb una dotació d’1,5 milions d’euros. A banda d’aquests ajuts i programes, les empreses poden rebre assessorament i seguiment personalitzat per part de les 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya al món per començar o accelerar els seus projectes d’expansió internacional.
Incentivar la inversió amb impacte i l’aterratge de multinacionals estrangeres
Amb l’objectiu de fomentar la inversió productiva a Catalunya, aquest 2023 ACCIÓ posarà a disposició de l’empresa 24 milions d’euros en el marc de la línia d’Alt Impacte. Es tracta d’un ajut de fins a 200.000 per a tota empresa amb seu a Catalunya o en procés d’establir-s’hi. Subvenciona la contractació de personal qualificat, la inversió en actius fixos o l’adquisició d’equipament per a centres d’R+D, entre d’altres.
A banda de Castellanos, l’acte d’aquest dimecres ha comptat amb la participació del director executiu d'ACCIÓ, Joan Romero, el director d’Estratègia Empresarial, Joan Martí; el director de Transformació Tecnològica i Disrupció, Jordi Aguasca; la directora de Negoci Internacional, Cristina Serradell; i la directora d’Inversió Estrangera, Trinitat Bofarull. Igualment, la jornada ha comptat amb els testimonis de la directora corporativa de Font Packaging Group, Martina Font; el CEO de Plimon Global, Ricard Lascorz; el director general d’ERNI, Gerard Esparducer, i el fundador d’Aumenta Solutions, Pere Roset.
Amb l’objectiu d’acostar al teixit empresarial català de tot el territori els ajuts, serveis i programes d’ACCIÓ per aquest 2023, l’agència ha organitzat jornades de presentació a la Seu d’Urgell (16/03), Tarragona (20/03), Tortosa (21/03), Lleida (24/03), Vilafranca del Penedès (28/03), Girona (29/03) i Manresa (31/03).
La jornada ‘ACCIÓ ON. Fem avui l’empresa del demà’ ha servit per presentar al teixit productiu els ajuts i serveis de l’agència