ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El Govern destinarà 72 milions d'euros a grans projectes empresarials innovadors

A través de les anomenades Comunitats RIS3CAT, gestionades per ACCIÓ, el Govern impulsa projectes d’R+D col·laboratius que es duen a terme entre empreses, centres tecnològics, universitats i altres agents de la innovació a Catalunya.

14/11/2016 12:31
Imatge per defecte
  • A través de les anomenades Comunitats RIS3CAT, la Generalitat impulsa projectes d’R+D col·laboratius entre empreses i agents de la innovació.
  • Catalunya és pionera a l’Estat espanyol en articular aquestes grans aliances, que compten amb el pressupost per a la innovació més elevat fins al moment. 
  • La segona convocatòria, dotada amb 26 milions d’euros, estarà oberta des de demà i fins al 31 de gener amb una aportació màxima de 6M€ per Comunitat.

La Generalitat de Catalunya destinarà 72 milions d’euros fins al 2018 a grans projectes empresarials innovadors. A través de les anomenades Comunitats RIS3CAT, gestionades per ACCIÓ, el Govern impulsa projectes d’R+D col·laboratius que es duen a terme entre empreses, centres tecnològics, universitats i altres agents de la innovació a Catalunya.
 
Catalunya és pionera a l’Estat espanyol en articular aquestes grans aliances, que compten amb el pressupost per a la innovació més elevat fins al moment. Es tracta d’un pressupost procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, destinat a transformar l’economia impulsant macroprojectes d’una durada de tres anys que marcaran el futur de sectors com l’energia, l’alimentació o el transport.
 
La segona convocatòria, dotada amb 26 milions d’euros, s’acaba de posar en marxa. Les empreses i altres agents tenen fins el 31 de gener per aliar-se i acollir-se a aquest instrument, que avalua les propostes segons la seva qualitat cientificotècnica i l’impacte en el mercat.
 
Cada Comunitat RIS3CAT pot obtenir un ajut màxim de 6M€, i es cofinança amb aportacions públiques de fins al 50%. D’aquesta manera, s’aposta per la col·laboració público-privada i s’estima que la inversió mobilitzada fins al 2018 sigui de 216 milions d’euros.
 
Les 5 primeres Comunitats RIS3CAT
 
Les cinc primeres Comunitats RI3CAT que s’han posat en marxa al 2016 estan formades per 108 entitats participants i més de 1.300 professionals. Són cinc projectes sectorials que han comptat amb un pressupost públic de 19,1M€ i que mobilitzaran en total 43,8M€. Els sectors de les Comunitats ja creades són Indústries de la salut (dues), Alimentació, Química, energia i recursos, i Mobilitat sostenible.
Aquests grans projectes empresarials estan liderats per l’IRTA, Biocat, Leitat, l’IREC i Ficosa. Cada comunitat ha dissenyat un pla de treball, confidencial fins al moment, que suma 26 projectes d’R+D i preveu un total de 225 actuacions de creació de nous productes i serveis, així com la posada en marxa de noves empreses.

El Govern destinarà 72 milions d'euros a grans projectes empresarials innovadors