El ‘Dia Internacional de les Nenes en les TIC’ va ser instaurat el 2010 per les Nacions Unides per encoratjar les vocacions tecnològiques en les nenes i joves i reduir la bretxa digital de gènere




La Generalitat de Catalunya es va sumar ahir, 27 d’abril, a la celebració del ‘Dia Internacional de les Nenes en les TIC’, un esdeveniment d’abast mundial instaurat l’any 2010 per la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU) de les Nacions Unides per encoratjar les vocacions tecnològiques en les nenes i joves i reduir la bretxa digital de gènere que, des d’aleshores, té lloc el quart dijous del mes d’abril de cada any.
Amb aquest motiu, i en el marc de les accions que du a terme el Govern dins del Pla DonaTIC, la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball va organitzar, amb la col·laboració del Departament d’Educació i l’Institut Català de les Dones (ICD), una jornada centrada a donar visibilitat al talent femení en les TIC i al foment de les vocacions tecnològiques entre les nenes i joves per celebrar aquest dia.
A la jornada, conduïda per la directora general de Societat Digital, Liliana Arroyo, hi van participar activament una quarantena d’alumnes de 5è i 6è de Primària de l’Escola Can Clos de Barcelona i l’Escola Montessori de Rubí, als quals anaven adreçades les activitats incloses en la jornada. Així, van poder assistir a la gravació en directe d’un podcast de Women in Aeroespace-Barcelona (WiA), associació sense ànim de lucre que promou la visibilitat i el lideratge de les dones al sector aeroespacial.
El podcast va consistir en la conversa de tres components d’aquest col·lectiu a la Belén Alastruey, graduada en matemàtiques i estudiant del Màster en Tecnologies Avançades de la Telecomunicació, especialitat Deep Learning per Processament de Multimèdia, que malgrat la seva joventut ja ha treballat com a professora a cursos de disseminació d’Intel·ligència Artificial i en la recerca de la traducció automàtica de veu amb tècniques d’aprenentatge profund. La Belén, a més, va ser la guanyadora del Premi DonaTIC 2022 en la categoria d’Estudiant TIC Universitària.
La jornada també va incloure dos tallers per als nens i nenes participants: un de creativitat digital amb mitjançant l’eina Makey Makey on les i els participants van poder crear instruments musicals o comandaments per jugar o tocar diferents instruments; i un altre de robots i algorismes on mitjançant un joc desconnectat, els nens i nenes van poder conèixer què és un algorisme i quina relació té amb els robots, qui crea aquests algorismes i l’ampli ventall de possibilitats que obre la programació.
Per dur a terme aquests tallers es va comptar amb la col·laboració, en el disseny, conducció i dinamització, de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura, l’associació cultural Ars Games i la Xarxa PuntTIC.
Sobre el Pla DonaTIC
Pe reduir el biaix de gènere en els àmbits científic i tecnològic, i especialment en el sector de les TIC, el Govern compta amb el Pla DonaTIC, que té entre les seves línies d’actuació principals reconèixer el paper fonamental de les dones en les noves tecnologies i donar referents a les nenes i adolescents que es plantegen dedicar-se a disciplines STEM amb l’objectiu últim de fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre les noies i incrementar la presència i el lideratge de les dones en l’àmbit tecnològic i digital.
Una quarantena d’alumnes de 5è i 6è de Primària, l’associació Women in Aeroespace (WiA) i la guanyadora del premi DonaTIC 2022 categoria Estudiant Universitària van participar en la jornada