La jornada ‘IA aplicada als àmbits de la Salut, Mobilitat i Turisme: Resultats i bones pràctiques’ ha donat a conèixer innovacions basades en tecnologies d’intel·ligència artificial en matèria de suport al diagnòstic per a imatge mèdica i per a l’avaluació del risc d’accidents de trànsit a les vies urbanes i interurbanes.

El Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI) ha presentat a Barcelona els resultats de tres projectes capdavanters en l’aplicació de la intel·ligència artificial desenvolupats a Catalunya en tres àmbits diferents, com són el suport al diagnòstic clínic, l’avaluació i la predicció del risc d’accidents de trànsit en vies urbanes i interurbanes i els patrons de consum en destinacions turístiques per part dels seus visitants.
Els tres projectes, considerats d’alt impacte i impulsats i executats per les entitats associades al CIDAI, proposen solucions tecnològiques d’IA aplicables a sector diversos, com el de la salut, a partir de l’anàlisi automàtica d’imatges mèdiques; la mobilitat, mitjançant l’ús de visió per computador, i el turisme, a partir d’analítica de dades de transaccions bancàries i de xarxes socials per a l’anàlisi i la caracterització de l’activitat dels visitants de destinacions turístiques catalanes.
Els tres casos d’ús s’han donat a conèixer en el decurs de la jornada titulada ‘IA aplicada als àmbits de la Salut, Mobilitat i Turisme: Resultats i bones pràctiques’, que va tenir lloc a l’auditori Cibernàrium de l’edifici MediaTic de Barcelona, on el director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco, ha subratllat “el Govern aposta pel desplegament de la intel·ligència artificial com una “prioritat de país”, essent essencial apropar als principals sectors del país com la salut, la mobilitat o el turisme les capacitats de transformació que aquesta tecnologia ens ofereix. I es especialment rellevant fer-ho gràcies als resultats dels projectes d’alt impacte desenvolupats per universitats, centres de recerca i empreses tecnològiques catalanes en el marc del CIDAI una de les principals iniciatives de l’Estratègia Catalonia.ai”.
Segons el director del CIDAI i cap de l’Àrea Digital d’Eurecat, Joan Mas, “la presentació pública dels resultats dels primers projectes d’alt impacte executats des del CIDAI és una gran fita. Una de les missions del CIDAI és difondre l’ús de les tecnologies de dades i IA en casos concrets, mostrant com aquestes eines ajuden a resoldre problemes o a millorar processos. Els tres casos que hem presentat exemplifiquen aquesta voluntat de compartició de coneixement especialitzat i també de bones pràctiques des del punt de vista de l’ètica i la confiabilitat que han d’acompanyar els desenvolupaments basats en IA”.
El director general de Barcelona Activa, Félix Ortega, ha fet al·lusió a les palanques d’innovació i transferència en l’àmbit tecnològic a les empreses i al teixit productiu a través de projectes impulsats o amb la col·laboració de l’administració local. “Per a nosaltres és una prioritat que contribuïm a la innovació empresarial, donant més eines a start-ups i pimes perquè puguin innovar i transformar els seus models de negoci. Per això, desenvolupem projectes adreçats a l’ecosistema que incorporen aquestes tecnologies més disruptives, com ara les deep tech, i apostem pel talent digital, clau en el present i futur de les nostres societats”.
En l’àmbit de la salut, la innovació ha estat dirigida a l’aplicació de les tecnologies d’intel·ligència artificial per a l'ajuda al diagnòstic de trombes pulmonars en casos de pulmonia causada per la Covid-19, de càncer de pulmó, així com la identificació d’anomalies renals. La tecnologia permet l’entrenament de models predictius a partir d’imatge mèdica 3D, integrada amb el flux de treball de radiologia, amb la finalitat de fer possible la detecció precoç de la malaltia i proporcionar una eina de suport al pronòstic i al seguiment per part dels professionals mèdics experts, un avenç en medicina de precisió, que està transformant la pràctica clínica i el sector de la salut. En aquest sentit, l’aplicació de tècniques d’intel·ligència artificial i, en concret, de Deep Learning o aprenentatge profund, en aquests casos permetrà millorar la capacitat diagnòstica i predictiva en els pacients i en futurs programes de cribratge poblacional de les diferents afeccions.
El projecte d’impacte en mobilitat ha fet possible el desenvolupament d’un sistema d’intel·ligència artificial, mitjançant l’anàlisi automàtica de vídeos de trànsit reals obtinguts a l’autopista C33, com a referència de tràfic interurbà, i a la ciutat de Barcelona, com a mostra de tràfic urbà. A partir d’aquí, s’identifiquen diversos patrons de risc d’accidentalitat que poden identificar-se en les imatges enregistrades i així entrenar models per poder realitzar accions de prevenció. Al mateix temps, s’ha desenvolupat un quadre de comandament que recull les dades viàries per fer una anàlisi de flux de trànsit per a la presa de decisions per obtenir una major fluïdesa de la mobilitat i una millora mediambiental.
Respecte al projecte relatiu als patrons de consum per part de turistes i visitants, un dels objectius ha estat la validació de les tecnologies aplicades, com ara l’enginyeria del coneixement o les tecnologies d’Intel·ligència Artificial (anàlisi de sentiment i procediments de clusterització), per a extreure resultats de gran valor en la comprensió del comportament dels visitants i, per tant, per a una millor gestió en la presa de decisions. Aquest fet ha estat validat amb experts del sector turístic i s’ha fet èmfasi en la importància del coneixement turístic per tal de definir la metodologia del tractament de les dades de forma correcta, així com la interpretació dels resultats obtinguts, la definició dels objectius i la correcció dels possibles biaixos derivats de les pròpies fonts de dades.
Els tres projectes presentats han comptat amb la participació de l’Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, Caixabank, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, el Computer Vision Center, Eurecat, la Fundació i2CAT, la Generalitat de Catalunya, IDEAI UPC, Microsoft, NTT Data, SAP i SDG Group.
A la jornada, el CIDAI i els seus associats han mostrat els resultats i coneixements adquirits durant l’execució d’aquests tres projectes d’impacte i han compartit també amb la comunitat empresarial i acadèmica un conjunt de bones pràctiques a tenir en compte en l’execució de projectes basats en dades i en IA.
Sobre el CIDAI
El CIDAI promou la transferència de coneixement i la realització de projectes conjunts entre entitats generadores de coneixement (universitats, centres de recerca i innovació), empreses proveïdores de tecnologia i serveis, i empreses i institucions usuàries demandants de solucions innovadores en intel·ligència artificial aplicada. Els socis promotors del CIDAI són la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visio per Computador, NTT DATA, la Fundació i2CAT, l’IDEAI-UPC, Microsoft, SDG Group, SAP i Eurecat, que n’és el coordinador.
Més informació a www.cidai.eu