Ahir va tenir lloc a Terrassa la valoració dels projectes i el lliurament de premis i mencions de l’edició 2023 del CanSat Catalunya, que va fer els llançaments el passat 29 d’abril a l’Aeroport d’Alguaire

La tercera edició del CanSat a Catalunya ja té guanyador: l’equip ViladoSat, de l’Institut Viladomat, de Barcelona, s’ha proclamat vencedor de la final catalana del concurs CanSat, organitzada per l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), amb el suport de la Generalitat de Catalunya, que també sufraga amb un ajut de 1.000€ el viatge de l’equip guanyador a Granada per disputar la final estatal del concurs.
El CanSat és una competició que impulsa cada any a tot Europa l’Oficina Europea per a l’Educació en l’Espai (ESERO) de l’Agència Espacial Europea (ESA), i consisteix en el disseny, construcció i llançament de petits satèl·lits, els CanSats, de la mida d’una llauna de refresc.
Els llançaments corresponents a aquesta tercera edició del CanSat a Catalunya es van dur a terme el passat 29 d’abril a l’Aeroport d’Alguaire, a Lleida, en una jornada on 18 equips formats per alumnat d’ESO, batxillerat i FP d’arreu de Catalunya van competir enlairant els seus CanSats a bord de coets construïts per l’associació d’estudiants de l’ESEIAAT Cosmic Research. La jornada de valoració final de projectes i lliurament de premis va tenir lloc ahir a Terrassa, on el jurat va decidir el projecte guanyador, que representarà Catalunya a la final estatal del concurs, els propers 19 i 20 de maig a Granada.
A més del premi al millor projecte per a l’equip ViladoSat (Institut Viladomat, Barcelona), el jurat va atorgar altres premis i mencions a 6 equips més:
· Premi a la millor fita tecnològica: equip Lancelot, de l’Escola Pia (Igualada)
· Premi al millor projecte científic: equip MIDAS, de l’Institut Forat del Vent (Cerdanyola del Vallès)
· Premi a la millor difusió: equip TremSAT, de l’Institut de Tremp (Tremp)
· Premi al millor treball en equip: equip Astrokat, de l’Institut Guindàvols (Lleida)
· Menció resiliència: equip Cobrakhan, de l’Institut Cendrassos (Figueres)
· Menció perseverança: equip RockSAT, de l’Institut Guindàvols (Lleida)
CanSat Catalunya, que pretén generar vocacions envers l’espai, la tecnologia i les disciplines STEM entre el jovent, es va consolidant any rere any com un dels grans esdeveniments científics i tecnològics del país orientats als més joves. A la primera edició s’hi van inscriure 14 equips; l’any passat les inscripcions van arribar a un total de 50 equips, i aquesta tercera edició ha superat totes les expectatives, amb la inscripció de 70 equips de centres d’ensenyament secundari d’arreu de Catalunya.
La competició és un repte tant tecnològic com científic en què, a més del llançament i la presentació de resultats, els estudiants que hi participen han de dedicar el seu talent a dissenyar i construir els seus petits satèl·lits, que integren telemetria, sensors i transmissor de dades.
El suport de la Generalitat al CanSat Catalunya, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, s’emmarca en l’eix de Talent i Societat de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, que té per objectiu apropar les tecnologies de l’espai i promoure les vocacions STEM entre el jovent. En aquesta tercera edició, també hi han col·laborat l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), el Departament d’Educació i Aeroports de Catalunya.
Un any més, la Generalitat de Catalunya sufragarà amb un ajut de 1.000€ el viatge de l’equip guanyador a la final estatal del concurs, que tindrà lloc a Granada el 19 i 20 de maig