El Conselh Generau d’Aran focalitza els Serveis per Emprendre a la Val d'Aran, un territori del qual en poden sorgir bones oportunitats.

La Val d'Aran està situada a l'extrem occidental de Catalunya on la seva llengua pròpia, l'aranès, de la família de l'occità, és oficial també a Catalunya. Durant l'any hi habiten més de deu mil habitants dels quals la meitat ho fan a la seva capital, Vielha, gran motor econòmic de la zona. L'economia tradicional, basada en l'explotació forestal, agrícola i ramadera, ha donat pas les darreres dècades al turisme, factor que ha transformat radicalment la vida i la professió dels habitants del territori. El sector de serveis és especialment rellevant, ja que està estretament lligat a l'activitat turística, centrada a Vielha, la rodalia i l'estació d'esquí de Baqueira Beret.
El Conselh Generau d’Aran és la institució principal de govern de la Val d’Aran i és competent en diferents matèries: foment i a l’ensenyament de l'aranès, sanitat, turisme, medi ambient, agricultura...
El Conselh
El servei d’assessorament a emprenedors del Conselh Generau d’Aran és l'àrea que ofereix ajuda a les persones emprenedores i empresaris per tal que els seus projectes tinguin èxit. Treballen de forma coordinada amb altres institucions com el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, amb el programa Globalleida, oferint acompanyament en el procés de creació i determinació del pla de negoci, i programes de suport específics per impulsar empreses existents per fer-les més competitives, entre altres. També ofereix el servei d’assessorament de Reempresa.
Per altra banda, el Conselh també impulsa el CIT HèPic, el Hub que té l'objectiu identificar els projectes innovadors que sorgeixen a la Val d'Aran i que poden ser projectes tractors que ajuden a canviar i desestacionalitzar el model econòmic de la zona. En aquest sentit, donen suport en l’orientació del projecte a la visió estratègica del territori per maximitzar el seu encaix. Altres serveis que ofereixen és l’assessorament en la recerca de finançament a comptar de subvencions.
L'esmentat servei, juntament amb els consells comarcals del Pallars Jussà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i l'Alta Ribagorça, forma part de l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran, un ecosistema territorial que des de la col·laboració publico-cooperativa-comunitària treballen per generar emprenedoria col·lectiva, nous projectes d’Economia Social i Solidària i de transformació social. En aquest sentit, des de l’Ateneu dona assessorament i formacions específiques relacionades amb aquesta temàtica. Així mateix, també s'aprofita la xarxa territorial de l’Ateneu per buscar col·laboracions amb altres emprenedors, empreses i entitats, treballant l’intercooperació i creant projectes amb sinergies.
Acompanyament
Durant els dos últims anys han assessorat i acompanyat a una cinquantena de persones emprenedores i entre d'altres destaca Husta Skis (Salardú) amb Xavi Giner, Dani Poy i Quim Tomàs, guanyadors de la segona edició del Matchfunding Arrela’t a l’Alt Pirineu i Aran 2022, els quals van aconseguir 30.226 € de finançament. El seu projecte va començar les proves durant la pandèmia i a principis del 2023, van llençar la seva marca d'esquís de fusta, fets a mida i amb un disseny personalitzable. Per fer-los utilitzen materials sostenibles i de proximitat (alguna fusta prové dels boscos de la Vall d’Aran).
Giner, enginyer d'origen sabadellenc, ens explicava que "he estat molts anys de professor i entrenador d'esquí i amb en Dani vam proposar-nos fabricar els nostres propis esquís. Llavors era època de pandèmia i vam veure que era un 'hobby' car i que si volíem fer-ho calia realitzar un pla d'empresa i obrir una ronda d'inversió, etc. I així ho va fer, vam instal·lar-nos a una antiga fusteria de Salardú i a principis d'any vam començar la producció. Pel camí es va unir en Quim, un apassionat de l'esquí i que complementa l'equip aportant tot el seu coneixement al món del negoci de l'esport". Aquesta temporada han fet 40 parells d'esquís i s'han proposat duplicar la producció de cara l'any que ve. "La nostra idea és créixer sense grans volums, amb esquís sostenibles, i desenvolupant noves geometries... ja sabem que ser emprenedor és estar pujat de forma permanent en una muntanya russa, però estic content d'haver fet el canvi de vida, ja que em permet combinar la meva professió amb la meva passió" reconeix Giner.
Ells són un exemple recent d'emprenedoria, però n'hi ha molts altres que es van obrint camí a la comarca gràcies també al suport dels diferents serveis que ofereix el Conselh.
Enllaços relacionats
- Serveis per Emprendre (Obre en una nova finestra)
Escriu "Vall d'Aran" en el cercador del web i hi trobaràs entitats públiques i privades que ofereixen serveis d'Emprenedoria, viver d'empreses, espais de coworking, borses de negocis i serveis...
- Entitats de la Xarxa Emprèn (Obre en una nova finestra)
Cerca l'entitat de la teva comarca.
- Com adherir-se a la Xarxa Emprèn (entitats) (Obre en una nova finestra)
L'Ordre EMT/56/2023, de 24 de març, permet que les entitats de l'ecosistema emprenedor català puguin formar part de la Xarxa Emprèn, rebin o no subvencions.
- Programa Primer de preacceleració (Obre en una nova finestra)
- Conselh Generau d'Aran (Obre en una nova finestra)
- Centre d'Empeses Innovadores de la Vall d'Aran (Obre en una nova finestra)
- Ateneu Cooperatiu de l'Alt Pirineu i Aran (Obre en una nova finestra)
- Hèpic Hub (Obre en una nova finestra)