La gran final de l'iFest va fer gala del talent emprenedor i innovador dels joves del nostre país. Un acte que va comptar amb la presència de més de 400 persones i on sis equips van ser premiats amb una estada d'acceleració a Barcelona i Portugal.

La Sala Apolo de Barcelona va acollir el passat 13 de juny la final de l'iFest, el programa de foment i acompanyament en emprenedoria i innovació adreçat a joves que promou la Generalitat de Catalunya.
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va donar la benvinguda en línia agraint l'esforç i complicitat "dels cinc departaments que han participat en l'iFest, les empreses i organitzacions que s'ha implicat i proposat reptes, als participants, players i shakers pels projectes presentats, un fet que ens ajuda a avançar creant més i millors més oportunitats per tothom". A la vegada, va destacar que "l'iFest té l'objectiu d'empoderar els i les joves i vull encoratjar-vos a transformar la societat a través del vostre talent, creativitat, capacitat innovadora i també animar-vos a tots i a totes a pensar en gran i voler liderar la transformació de la societat actual. Avui és un dia per valorar tot el camí que heu fet i animar-vos a seguir avançant i no perdre mai aquesta voluntat transformadora".
Després de superar dues rondes prèvies, 16 equips de diferents centres educatius catalans van presentar els seus respectius projectes davant un jurat, que havia de triar tres guanyadors de la categoria júnior i tres de la Sènior; un jurat format per persones de l'ecosistema emprenedor: Nuria Viñas (presidenta Dones pel Futur), Isabel Giménez (COO Farside Ventures), Xavier Arola (Director de G-Accelerator de l'escola Global Business School), M. Goretti Sala ( tècnica d’emprenedoria del Consell Comarcal del Solsonès), Jordi Valls (founder & CEO Mentor-VR) i Quim Gudayol (Co-fundador de MENTYCO i assessor d’emprenedors i startups a Nexes, AltaMar, UdG i UVic).
Finalment, els equips guanyadors de cada categoria van ser:
Categoria Júnior
Repte: Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Projecte Alarm Waste: creació d'un sistema de tàper que detecta els aliments a punt de caducar.
Amb Pilar, Sara i Alejandra / Shaker: Mercè F.". Escola Claret Barcelona.
Repte: Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació
Projecte Busy: dispositiu d'intel·ligència artificial amb càmera i micròfon per a millorar el rendiment de l'alumnat i la millora de la impartició de les classes per part dels docents.
Amb Biel, Marc i Martí / Shaker: Josep P. Escola Joviat de Manresa.
Repte: Departament de Recerca i Universitats
Projecte Triangle d'Investigació: creació de diferents activitats per connectar amb la ciutadania per tal de transmetre informació sobre aquests centres de recerca i generar interès.
Amb “David, Víctor i Marius / Shaker: Alexandre”. Col·legi Jesuïtes Casp Barcelona
Categoria Sènior
Repte lliure
Projecte Water Hope: potabilitzador d'aigua que alhora torna a aprofitar l'energia per poder utilitzar-la per cuinar.
Amb Arturo, Miguel Angel i Albert / Shaker: Sandra. INS Pere Martell de Tarragona.
Repte: Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Projecte Re-Food: aplicació de subscripció per a assistir a restaurants i consumidors i reduir el malbaratament alimentari.
Amb “Cristhina, Albert i Joel / Shaker: Carlos”. Escola Monlau de Barcelona.
Repte: Vall d'Hebron
Projecte HealthTeen: creació d'un sistema d'activitats lúdiques per millorar l'estança dels joves als hospitals.
Amb “Kevin, Arnau i Sergi / Shaker: Carlos”. Escola Monlau de Barcelona.
Tots els equips, Júniors i Sèniors, van guanyar una setmana de formació i acceleració a Barcelona. A més, els tres Sèniors, marxaran una setmana a Portugal on rebran una orientació experta per perfeccionar el seu projecte i desenvolupar un model de negoci sostenible que els permeti dur el seu projecte fins allà on vulguin.
Durant l'acte també es van fer dues mencions especials, una al centre més participatiu (Institut de Vic) i una altra als millors shakers (Carlos Díaz i Alba Ferré del Centre d’Estudis Monlau).
El secretari d'Empresa i Competitivitat Albert Castellanos va clausurar l'acte assegurant que amb l'iFest "Hem guanyat tots/es i us heu vist capaços de transformar la realitat amb el vostre projecte personal".
Sense dubte, fou una jornada memorable on més de 400 persones van gaudir d'un final de festa que va comptar amb les espectaculars actuacions de Brodas Bros amb el seu ‘Exèrcit de la Llum’ i la DJ AWWZ amb un show d’intel·ligència artificial.
Implicació de centres, empreses i reptes vinculats als ODS
En l'edició d'enguany s'hi van presentar més de 600 estudiants, 80 docents (shakers) i 60 centres educatius amb un total 78 projectes. Una competició que serveix fer aflorar el talent dels joves i trobar solucions a una dotzena de reptes plantejats per empreses i organitzacions de prestigi, arrelades a Catalunya, i per la mateixa Administració. De fet, de cara a aquesta edició fins a cinc departaments van subscriure un acord de col·laboració per continuar organitzant l’iFest durant, almenys, quatre edicions més. Aquests són el Departament d’Empresa i Treball, Educació, Recerca i Universitats, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Cultura.
En aquesta edició de l’iFest, la Generalitat de Catalunya va apostar per alinear-se amb patrocinadors estratègics que van plantejar reptes vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per tal que totes les persones participants prenguessin consciència dels grans reptes que té al davant la societat, posessin fil a l’agulla i fossin part de la solució. Hi han col·laborat Aigües de Barcelona, Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Hospital Sant Joan de Déu, Hospital Vall d’Hebron, Mobile World Capital i Sónar+D.
Per altra banda, en el marc de l'iFest d'enguany, durant el mes de març també es va acollir per primera vegada l'iFest Bootcamp, un entrenament intensiu i concentrat que buscava proporcionar el suport en la preparació del repte d’una manera atractiva i intensiva per tal que els i les joves (players) i els i les docents (shakers) s’introduïssin en la metodologia de design thinking i poguessin començar a encarar la resolució del repte escollit per participar en la iFest Competition. Va consistir en una formació de 40h i va comptar amb la participació de més de 500 players i una vuitantena de shakers.
En resum, l'iFest ha demostrat en el que ha estat la seva cinquena edició, que la innovació i l’emprenedoria entre els joves està molt present en el nostre país.
A la cinquena edició de l'iFest hi han participat 600 joves emprenedors, 60 centres educatius que han presentat 78 projectes i 80 docents shakers