Dimecres 5 de juliol de 2023 va tenir lloc l’acte d’avaluació i tancament del Portugal Ecosystem Innovation Journey, el seminari internacional organitzat des de l’Àrea d’Emprenedoria i formació que va tenir lloc durant l’octubre del 2022.

L’acte va servir per cloure amb un intercanvi d’impressions l’estada que diverses persones de l’ecosistema emprenedor català van fer a Portugal al 2022.
El lloc escollit per dur a terme aquesta jornada de retrobament i posada en comú de coneixements va ser Delta ON Start-up de Castelldefels, un espai pensat per acollir i per impulsar projectes emprenedors i petites empreses emergents sorgides a la rodalia del delta del Llobregat. Aquest nou equipament és una iniciativa de l’Ajuntament de Castelldefels, una de les entitats de la Xarxa Emprèn, que va voler fer d’amfitrió d’aquesta jornada.
El propòsit no era altra que intercanviar impressions entre bona part dels participants que van tenir ocasió de viure l’experiència i posar en relleu algunes de les accions que diverses entitats han dut a terme arran de les múltiples visites i iniciatives conegudes a Portugal. A més, també va servir per fer transferència del coneixement adquirit, ja que la jornada estava oberta a totes les entitats de la Xarxa Emprèn.
Durant una taula de debat formada per tècnics que van formar part de l’expedició es van destacar els aspectes que més van impactar durant els quatre dies d’estada a les ciutats de Lisboa, Aveiro i Oporto. La col·laboració publicoprivada n’és un, tal com van apuntar tant el responsable del Centre d’Empreses Innovadores del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Tarrat, com l’Elena Casas, tècnica d’empresa de l’Ajuntament de Gavà. Un altre van ser les polítiques fiscals que Portugal aplica d’uns anys ençà per afavorir l’establiment de noves startups i captar talent estranger, tot barrejat amb el nivell de qualitat de vida que pot oferir aquest país europeu. En l’aspecte educatiu, tant en Salvador Campo, responsable d’InnovaFP, com l’Aïda Bravo, Business Deveolper a StartUB!, van coincidir en la importància d’incidir entre la comunitat educativa amb la creació de projectes d’innovació i talent, i van fer esment que en aquest sentit, tant a Catalunya com a Portugal, aquestes iniciatives ja estan a l’ordre del dia. Per últim, van remarcar que el fet de tenir unes infraestructures modernes als campus universitaris, afavoria la creació de comunitat i d’intercanvi de coneixement, amb tots els components positius que això comporta.
Com a conclusió, tots els ponents van coincidir en el fet que Portugal és ja un ecosistema ben assentat i que, tot i que va iniciar tard el seu camí en l’impuls d’startups, en aquests moments ja es troba ben bé a l’altura de Catalunya.
En acabar aquest intercanvi, Montse de Riquer, consultora sènior d’ACCIÓ va posar el contrapunt exposant el panorama actual pel que fa a les startups instal·lades a Catalunya. D’una banda, va destacar el bon moment que travessa el nostre país pel que fa a l’atractiu per consolidar un projecte emprenedor, ja que segons dades de StartupBlink del 2022, Barcelona se situa com el cinquè millor ecosistema per crear una empresa emergent i la sisena ciutat amb més atracció de finançament en venture capital. D’altra banda, va posar sobre la taula la dada que el 86% de les startups detectades per ACCIÓ encara es concentren a la ciutat de Barcelona, la qual cosa demostra que programes com el Programa Primer de preacceleració, impulsat per la Generalitat de Catalunya, són molt rellevants per aconseguir impulsar la creació de noves empreses amb component innovador més enllà de la capital.
En la part final, Creacció, l’Ajuntament de Martorell i el mateix Ajuntament de Castelldefels, entitats que van participar en el Portugal Ecosystem Innovation Journey, van presentar quines accions han implantat o començat a treballar en aquest 2023 arran de la visita a Portugal. Per part de Creacció, Meritxell Carbonell, com a coordinadora, va exposar els avanços que han fet darrerament a l’hora de vincular els reptes que afronta la comarca d’Osona amb la manera de fer de les diferents entitats locals, per tal d’enfrontar-los de manera eficient i coordinada. La Cap de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Martorell, Carme Moles, va destacar fins a quatre iniciatives que s’han vist inspirades en algunes de les visitades a Portugal. En va destacar la Xarxa d’Allotjaments Empresarials de Catalunya, un projecte previ, però que a partir de l’experiència de Portugal ha incorporat nous punts de vista per tal d’implantar un entramat de vivers d’empreses i coworkings arreu de Catalunya.
Per cloure la jornada, el Cap de secció de l’Àrea de Promoció Econòmica, Foment de l’Ocupació i el Comerç de l’Ajuntament de Castelldefels, Santiago Amaro, va convidar a tots els assistents a descobrir els diferents espais i usos que pot oferir als emprenedors l’espai Delta ON Startup.
Amb aquest, ja són cinc els seminaris internacionals que ha organitzat l’Àrea d’Emprenedoria i Formació des de l’any 2016 amb l’objectiu de conèixer de primera mà els ecosistemes emprenedors i innovadors internacionals de referència i les seves bones pràctiques per tal d’importar les millors solucions a Catalunya.
Tots els ponents van coincidir en el fet que Portugal és ja un ecosistema ben assentat i que, tot i que va iniciar tard el seu camí en l’impuls d’startups, en aquests moments ja es troba ben bé a l’altura de Catalunya