El Consell Comarcal del Pla d'Urgell i l'Ajuntament de la localitat de Bell-lloc d'Urgell són les dues entitats de la Xarxa Emprèn que lideren l'emprenedoria en aquesta petita comarca de ponent.

La comarca del Pla d'Urgell es va crear el 1988 i està formada per 16 municipis, amb una extensió de 305 km² i una població que ronda els trenta-set mil habitants, dels quals més de catorze mil ho fan a la seva capital, Mollerussa.
La base econòmica del Pla d'Urgell és l'agricultura, la ramaderia i les activitats industrials i comercials associades. És una comarca petita, però molt activa. Les aigües que condueixen el canal d'Urgell i el canal Auxiliar permeten l'existència d'una comarca rica.
El Pla d'Urgell té una indústria molt especialitzada, sobretot relacionada amb la producció agrícola i ramadera. Hi ha una gran diversitat d'indústries d'elaboració i transformació de productes agrícoles i ramaders. També destaquen les indústries pecuàries, amb escorxadors, indústries làcties i diverses fàbriques d'embotits. Les instal·lacions industrials estan força repartides per tota la comarca, tot i que Mollerussa és el centre industrial més destacat.
En els últims anys hi ha hagut un increment destacat del sector serveis, juntament amb el del turisme.
El Consell Comarcal i Bell-lloc
El Consell Comarcal del Pla d’Urgell i l'Ajuntament de Bell-lloc porten invertint des de fa molts anys en el desenvolupament econòmic de la Comarca del Pla d'Urgell i ambdós formen part de la Xarxa Emprèn. Realitzen, entre d'altres, serveis de promoció econòmica, actuacions de promoció i dinamització econòmica així com el suport a les empreses.
Les dues entitats tenen els mateixos objectius i ofereixen els serveis de:
- Emprenedoria i noves activitats econòmiques (ampliar i diversificar l’estructura econòmica de la zona).
- Sensibilitzar l’esperit emprenedor i treballar per tal que sorgeixin nous emprenedors que contribueixin a la generació de valor afegit i ocupació local.
- Realització de jornades de sensibilització per a emprendre.
- Organització de tallers i xerrades pels joves, amb participació d’emprenedors/es que recentment hagin endegat el seu propi negoci. Sessions als instituts.
- Assistència a la creació i instal·lació de noves empreses.
- Continuació amb el servei orientació i creació d'empreses de les dues entitats.
- Informació i tramitació dels ajuts i finançament disponible per a l'emprenedoria.
- Millora de l’ocupabilitat de les persones aturades.
- Reforçar la intermediació laboral oferta-demanda. Borsa de Treball online.
- Suport al teixit empresarial comarcal promovent el creixement i la dinamització.
- Fomentar l’intercanvi empresarial i el debat entre els empresaris organitzant seminaris, col·loquis, i conferències com a espai de reflexió sobre temes d’actualitat i interès empresarial.
- Impulsar la formació empresarial dissenyant cursos de formació.
- Dinamització i pla de suport al sector comercial.
En els últims cinc anys, el Consell ha atès a 405 persones i ha ajudat a la creació de 76 empreses.
Per la seva banda, l’espai físic on es troba l’àrea d’emprenedoria de l’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell és a la Incubadora d’Empreses, l’espai d’allotjament empresarial de titularitat municipal, on s'ofereixen els serveis esmentats anteriorment. En l'actualitat, la incubadora està al 90 % de la seva capacitat i hi ha instal·lades 11 empreses entre autònoms i societats, que donen feina a 20 persones.
Paral·lelament, la Incubadora d’Empreses també pretén ser una finestra per les empreses i startups del territori mitjançant el programa Aptenisa així, com un catalitzador de l’esperit emprenedor a la zona mitjançant el recentment creat Punt d’atenció GlobaLleida de la comarca i formant part de la xarxa de Centres d’Empreses Innovadores de Lleida, destacant les activitats formatives pròpies amb l'objectiu d’atendre les necessitats específiques de les empreses i d'apropar les tendències més destacades en innovació i estratègia empresarial.
En els últims cinc anys, la Incubadora d’Empreses de l’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell ha assessorat directament 385 persones i s'han creat 38 noves empreses. Cada any passen més de 600 persones en les diferents accions de sensibilització i formació específica de la incubadora d’empreses.
Casos d'èxit
Volem destacar diferents projectes emprenedors, com el Bryan i la seva parella, que van crear el seu propi restaurant, el Forgot a la localitat del Palau d'Anglesola i la cooperativa de treball associat Growords, formada per quatre joves i dedicada als serveis lingüístics. Totes elles van comptar amb el suport del Consell Comarcal, mentre que des de Bell-lloc, destaca l'empresa Nubulus, creada per dos autònoms que estaven instal·lats a la incubadora d’empreses i que van unir esforços per treballar la transformació digital de les empreses, tecnologia 3D i la realitat augmentada.
Hem parlat amb el Roger de Growords, el qual ens explica que "els quatre socis treballàvem junts com autònoms en el món lingüístic i vam decidir unir esforços, ajuntar la cartera de clients i formar una cooperativa, perquè ens agradava aquest model i també que no hi hagués jerarquia entre els socis". Van crear-la l'any 2022 i ja van tancar l'any amb beneficis i ens confessa que "estem contents. Som un sector petit, sense gaire competència a Lleida i hem pogut fer molts clients de proximitat i seguir creixent, sobretot en el món editorial i de premsa. Ara però, també volem obrir-nos al món de l'empresa, tot i que és més complicat.". Per acabar, reconeix que "sempre coneixem les SCP, SL... però el món cooperatiu es pot aplicar a qualsevol àmbit. El recomano, ja que és molt més motivador pels socis tot i que cal marcar molt bé les pautes a l'hora de treballar i prendre decisions. Per mi és un format guanyador i a més disposes de bonificacions fiscals".
Enllaços relacionats
- Serveis per Emprendre (Obre en una nova finestra)
Escriu "Pla d'Urgell" en el cercador del web i hi trobaràs entitats públiques i privades que ofereixen serveis d'Emprenedoria, viver d'empreses, espais de coworking, borses de negocis i serveis...
- Entitats de la Xarxa Emprèn (Obre en una nova finestra)
Cerca l'entitat de la teva comarca.
- Com adherir-se a la Xarxa Emprèn (entitats) (Obre en una nova finestra)
L'Ordre EMT/56/2023, de 24 de març, permet que les entitats de l'ecosistema emprenedor català puguin formar part de la Xarxa Emprèn, rebin o no subvencions.
- Programa Primer de preacceleració (Obre en una nova finestra)
- Consell Comarcal del Pla d'Urgell (Obre en una nova finestra)
- Ajuntament de Bell·lloc d'Urgell (Obre en una nova finestra)
- Incubadora d'Empreses d'Innovació Agrometal·lúrgica (Obre en una nova finestra)
- Globalleida (Obre en una nova finestra)