A la comarca hi ha diverses entitats que ofereixen serveis per emprendre i que formen part de la Xarxa Emprèn: L’Ajuntament de Reus i de Cambrils, el Consell Comarcal, Idetsa (Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l’Infant) i la Universitat Rovira i Virgili, la qual també té seu a Reus.

La comarca del Baix Camp està formada per 28 municipis, una extensió territorial de 697 km² i per més de 197.000 habitants (2022), dels quals més 106.000 viuen a la seva capital, Reus. Les seves condicions naturals i climàtiques faciliten l'ocupació del territori, és per aquest motiu també que és una zona molt activa des del punt de vista econòmic, tenint des de fa anys la indústria, el turisme i l’agricultura com a motors principals, sense oblidar el sector serveis. En donen fe les entitats que ofereixen serveis d'emprenedoria.
Línies destacades
Totes les entitats de la Xarxa Emprèn ubicades al Baix Camp destaquen per una gran diversitat de serveis d’acompanyament i de suport a les persones emprenedores i a la creació d’empreses mitjançant diverses línies de treball i suport especialitzat en sectors estratègics i d’innovació. A més també ofereixen assessorament amb ajuts i subvencions, serveis a la consolidació, formació, jornades, plans de sostenibilitat i d’innovació i programes d'incubació a empreses d'economia social i solidària... L'objectiu final és clar: difondre l'esperit emprenedor i la cultura d'empresa, fomentar la creació de l'activitat empresarial, donar suport a la consolidació de la microempresa, així com als/a les treballadors/es autònoms/es i a les persones emprenedores.
El Consell Comarcal del Baix Camp porta a terme actuacions d’acompanyament i suport a les persones en el seu procés emprenedor, però hem volgut posar èmfasi amb els programes de promoció econòmica i desenvolupament local com són: el Banc de Terres i de Recursos Agraris (2017) per al foment de l'emprenedoria rural, la recuperació de terres de conreu abandonades i per donar continuïtat a explotacions agràries (90 contractes de finques, 200 persones inscrites de Terres, més de 30 usuaris a Agraris; el programa de suport a la xarxa de comercialització de productes agroalimentaris locals de qualitat on es promouen accions per afavorir la mateixa comercialització de petits productors/es agraris i per últim el programa Joves amb Talent (des de 2018) destinat a persones joves que tenen un projecte d'emprenedoria rural en agricultura regenerativa (130 participants).
El Consell treballa en xarxa amb altres entitats del territori i forma part de: la Cessetània, una xarxa que agrupa les principals entitats públiques del Camp de Tarragona i els agents socials majoritaris presents al territori per augmentar la competitivitat i afavorir l’emprenedoria endògena; la Xarxa de Serveis Locals d'Ocupació i Desenvolupament Local de Catalunya, de suport tècnic per la millora dels serveis públics d'ocupació i desenvolupament local i també del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp per al desenvolupament rural i la gestió dels ajuts per als 18 municipis de la comarca que se'n poden beneficiar.
Des de 2018 fins a 2022 el Consell ha assessorat 210 persones emprenedores.
Reus ha posat èmfasi en els darrers anys en potenciar que les microempreses i PIMES incorporin valors que contemplin criteris de sostenibilitat econòmica, social i mediambiental, així com criteris d’innovació i transformació digital.
En aquest sentit, destaca per una línia d'enfortiment de l'ecosistema emprenedor, Reus Espais Vius, on totes les empreses participants han de complir un mínim de tres indicadors de cada dimensió del triple impacte. Han creat també una comunitat emprenedora sobre la temàtica i han incorporat l’assistència a sessions sobre com incorporar criteris de sostenibilitat al model de negoci amb l'objectiu que les empreses incorporin el triple impacte en les tres dimensions: econòmica, social i ambiental com a requisit per accedir als ajuts municipals per la creació d’empreses; uns ajuts dels quals se n’han beneficat 68 empreses.
Pel que fa a les accions d’innovació i transformació digital destaca la incubadora TIC (gestionada i impulsada per l'empresa municipal Redessa) per crear un entorn favorable per tal que les idees i projectes d'àmbit tecnològic puguin convertir-se en empreses viables i exitoses. S'hi han accelerat 42 projectes i creat vuit startups.
En els últims cinc anys, Reus ha atès 1.031 persones i ajudat a la creació de 309 empreses.
Per la seva banda, Cambrils Emprèn és el servei municipal de suport a les persones emprenedores i al teixit empresarial on també ofereix múltiples serveis especialitzats d’informació, orientació i assessorament tècnic. En els últims cinc anys han atès 509 persones i s’han creat 47 empreses.
El servei de suport a l’emprenedoria d'IDETSA (Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant) compta amb un equip de tècnics amb una llarga trajectòria professional (des de 2005) ajudant al teixit emprenedor. Aquesta empresa pública gestiona un Espai coworking i un conjunt de quatre vivers d’empresa, tres d’ells especialitzats i ajudant a la dinamització del polígon industrial Les Tàpies I i II (l'Hospitalet de l’Infant). El Viver Tecnològic és un espai format per sis naus industrials amb mides que varien dels 75 m² als 150 m² i estan destinats a noves empreses de l’àmbit de les noves tecnologies durant un període de cinc anys amb uns lloguers tous, mentre que el Viver d’Empreses és un espai format per sales de reunions, aules de formació que disposa de naus preindustrials de 70 m², en les que es poden ubicar nous emprenedors també amb lloguers tous.
Per últim, la Universitat Rovira i Virgili, a part de Tarragona, també té ubicació a Reus i des de l’any 2012 promou i lidera la Xarxa URV Emprèn, plataforma que facilita la coordinació i la gestió de les activitats relatives al foment de l’emprenedoria (entre la comunitat universitària i fora de la mateixa) i la creació d’empreses que un bon nombre d’entitats duen a terme al conjunt del territori.
L’esmentada Xarxa integra la Càtedra sobre el Foment de l'Emprenedoria i la Creació d'Empreses i l'Àrea d'Emprenedoria de la Unitat de Valorització la URV. Entre els seus programes predomina el programa Talent FURV, el qual vincula el teixit empresarial del territori amb el talent i les tecnologies que surten de la mateixa universitat.
També volem destacar la tasca del Consell Social de la URV cap a la promoció de l'emprenedoria. Anualment convoca els “Ajuts a les millors idees emprenedores” amb l'objectiu de recolzar als estudiants de la URV en la validació d'idees emprenedores.
En els darrers 5 anys, URV Emprèn ha atès 517 persones i ha ajudat a crear 42 empreses en el camp de Tarragona.
Enguany la Càtedra d’Emprenedoria de la URV i de la UdL organitzen la II Mostra d’emprenedoria Universitària en el marc d’activitats de la Xarxa d’Emprenedoria Universitària (XEU) que engloba les 12 universitats catalanes. La jornada tindrà lloc el pròxim 4 d'octubre a la Facultat d'Economia i Empresa a Reus.
Emprenedoria diversa
L'elecció d'exemples de projectes d'emprenedoria no resulta una tasca fàcil, ja que en trobem un munt en el Baix Camp, però ens hem fixat en emprenedors/es que han passat per Reus i que han emergit com Kompy App (aplicació que resolt els teus dubtes laborals), Clinicaudio (centre auditiu), Naturcris (productes a granel), Meditera (espai de gestió de conflictes), La Ganxeta (foodtruck amb l’objectiu d’integrar al mercat de treball joves immigrants).
Hem parlat amb Sebas Navarro de Kompy App, un advocat reusenc que després de 10 anys, va demanar una excedència a Seat per fer aquesta aplicació amb dos socis més. Ens explicava que "Redessa ens va ajudar molt amb assessorament, formació, seguiment del projecte... un fet que ens ha permès guanyar algun premi d'emprenedoria". També ens comenta que "el projecte va veure la llum el juliol del 2022 (versió freemium) i està disponible a l'App Store i Google Play i avui ja comptem amb més de 1.000 subscriptors. Ben aviat llancem la versió de mercat amb diferents plans i estem preparant diferents evolutius". L'App està en versió catalana i castellana i ens confessa que "hem creat més de 2.500 supòsits de preguntes tipus i tots els hem 'picat' tots a mà, no hi ha intervingut la intel·ligència artificial (IA). Som una mica escèptics en aquest tema, no volem treballar en IA en resolució de dubtes, creiem que l'ésser humà vol que li resolgui el dubte una persona".
Enllaços relacionats
- Serveis per Emprendre (Obre en una nova finestra)
Escriu "Baix Camp" en el cercador del web i hi trobaràs entitats públiques i privades que ofereixen serveis d'Emprenedoria, viver d'empreses, espais de coworking, borses de negocis i serveis...
- Entitats de la Xarxa Emprèn (Obre en una nova finestra)
Cerca l'entitat de la teva comarca.
- Com adherir-se a la Xarxa Emprèn (entitats) (Obre en una nova finestra)
L'Ordre EMT/56/2023, de 24 de març, permet que les entitats de l'ecosistema emprenedor català puguin formar part de la Xarxa Emprèn, rebin o no subvencions.
- Programa Primer de preacceleració (Obre en una nova finestra)
- Ajuntament de Reus (Obre en una nova finestra)
- Redessa (Obre en una nova finestra)
- Ajuntament de Cambrils (Obre en una nova finestra)
- Consell Comarcal del Baix Camp (Obre en una nova finestra)
- Idetsa (L'Hospitalet de l'Infant) (Obre en una nova finestra)
Iniciatives de Desenvolupament Empresarial Les Tàpies.