Jordi Castells és el responsable tècnic d'Hubbik, la plataforma d'emprenedoria de la UOC, que és l'encarregada de desenvolupar els projectes emprenedors de la comunitat universitària de la Universitat Oberta de Catalunya, i també coordina EduTECH Emprèn del Programa Primer de preacceleració.

Jordi Castells és enginyer industrial i està especialitzat en innovació i desenvolupament de negoci en diferents sectors, des de les energies sostenibles al sector industrial, a l'educació i les TIC. Sobretot "estic molt enfocat a treballar sobre com tota aquesta tecnologia i innovació pot contribuir a generar negoci amb impacte social" ens comenta. Anem però a conèixer més el seu dia a dia...
Quins són els projectes més interessants que heu dut a terme fins ara a Hubbik?
Dins d'Hubbik hi ha molts projectes que personalment m'han cridat molt l'atenció. Destacar uns projectes per sobre d'uns altres és difícil, però ara mateix me'n venen al cap dos especialment.
El primer és ALMENTIA, que és una clínica virtual per a professionals de la psicologia i la psiquiatria que utilitzen la intel·ligència artificial per a protegir la salut mental, un tema que des de la irrupció de la pandèmia ha estat molt recurrent a la nostra societat.
L'altre projecte que m'agradaria destacar és el "Jo també llegeixo", que són participants d'EduTECH Emprèn i que han desenvolupat una aplicació que busca millorar la comprensió lectora de menors amb síndrome de Down i trastorns de l'espectre autista. Aquest projecte està tenint molt bons resultats i les famílies que estan usant l'app estan molt contentes amb l'eina.
Quin tipus de projectes són els que veus amb més futur?
És complicat buscar els ingredients perfectes per a l'èxit, però els projectes amb millor trajectòria solen ser els que tenen un equip amb competències, habilitats i coneixements transversals i molt complementaris entre ells.
També observem que aquestes empreses solen impulsar les seves accions en sectors que ja coneixen molt bé, però sobretot, aquest tipus de projectes compten amb un alt nivell de flexibilitat i capacitat d'adaptació a les circumstàncies i que no els fa por "canviar de plans".
Com és el treball d'acompanyament d'Hubbik a les empreses?
A Hubbik acompanyem els projectes que es troben en qualsevol fase de la vida d'un negoci, des de la fase inicial amb la validació de la idea de negoci fins a buscar el seu nínxol de mercat i accelerar-la.
Aquesta feina la fem a través de la nostra incubadora virtual que posem a la disposició de tots els nostres usuaris de la comunitat UOC i que està distribuïda per tot el món.
Quina idea de negoci t'ha sorprès més en els teus anys de trajectòria?
Un dels que més m'ha sorprès és CORDATA, que és un vestit de captura de moviment (com el que utilitzen amb Gollum a El Senyor dels Anells) open source, que permet als usuaris personalitzar les seves pròpies necessitats i que té aplicacions molt diverses.
En aquest sentit, hem vist com aquesta eina ha estat emprada per professionals del camp de la medicina i l'esport, amb molt bons resultats i excel·lent acolliment en l'àmbit internacional.
Si haguessis d'emprendre, quin seria el teu negoci?
Fa anys vaig estar involucrat en una startup del sector turístic basat en experiències de turisme sostenible, però si ara mateix hagués de tornar a posar en marxa un projecte propi crec que ho faria en alguna de les àrees que m'apassionen. Segurament aniria lligat a les energies, l'educació o la música, i sempre buscant la manera de generar un impacte social positiu mitjançant la tecnologia.
Ens vols explicar alguna cosa més?
El que sempre ens agrada destacar des de la UOC és que l'emprenedoria juga un paper molt important a l'hora de generar innovació i creixement. Fa alguns anys el més comú era que les úniques fonts de creació de tecnologia i innovació fossin, d'una banda, les grans corporacions molt consolidades i amb grans estructures tradicionals darrere i, per una altra, les universitats i els centres de recerca tecnològics. Actualment, gràcies a les startups això està canviant, ja que gràcies a elles ha sorgit un nou paradigma mundial que s'està consolidant cada vegada més ràpid.
Les startups tecnològiques estan molt disposades a assumir riscos, buscant un creixement molt ràpid i situar-se com a grans focus de talent, donant lloc a un terreny molt fèrtil per a la innovació.
"Les startups han canviat el paradigma de la innovació"