L'iFest 2023 ha arribat a la seva fi després de l'estada de preacceleració a Lisboa de l'equip guanyador Sènior. Han estat més 10 mesos des que va començar el Bootcamp, la Challenge competition, la gran final i les estades a Barcelona i Portugal dels sis equips premiats. Mesos de molt treball i moltes emocions que demostren el potencial emprenedor dels joves del nostre país.

Els equips guanyadors de la cinquena edició de l'iFest 2023, el programa de foment i acompanyament en emprenedoria i innovació adreçat a joves que promou la Generalitat de Catalunya, han gaudit de dues setmanes intenses i emocionants amb un programa de preacceleració, mentoria i formació amb diferents entitats de l'ecosistema emprenedor català i portuguès.
Les escoles Claret (Barcelona), Joviat (Manresa) i el Col·legi Jesuïtes Casp (Barcelona), tots tres de la categoria Júnior, juntament amb l'INS Pere Martell de Tarragona i dos equips de l'Escola Monlau de Barcelona (Sènior) van participar durant la primera setmana d'un munt d'activitats. Van visitar diferents acceleradores com Game Bcn, espais de coworking com Attico, entitats de suport a l’emprenedoria com el Tecnocampus de la Xarxa Emprèn, entitats del moviment maker Fab Lab Barcelona, experts de finançament d’ACCIÓ, edificis innovadors com el Pier 01, Centres de recerca digital com l’I2Cat i empreses emergents (startups) i molts actors de l’ecosistema emprenedor, com també l’Àrea d’Emprenedoria i Formació per part de la Generalitat. A més, van gaudir d’un programa de mentoria a càrrec d’Impact Hub amb l’objectiu de millorar les seves idees i aportar valor als seus projectes. En tot moment van estar acompanyats per diferents mentors i mentores que van posar sobre la taula tots els aspectes que els ajuden i els permetran avançar amb el seu projecte. El darrer dia van fer un Demo Day on els grups van tenir l’oportunitat de presentar els seus projectes consolidant així tots els aprenentatges que han adquirit durant la setmana.
Acceleració dels guanyadors sènior a Lisboa
Durant la segona setmana, els equips Sènior (Institut Pere Martell i Monlau) van viatjar a Lisboa per participar en el programa de Preacceleració de la Nova School of Business and Economics amb el seu programa Executive Education que ajuda a emprenedors amb idees de negoci en el seu viatge. En aquesta universitat cada equip ha treballat de valent amb l’acompanyament de mentors experts, emprenedors reals, clients potencials i inversors i s'han centrat en la part de validació i entrada al mercat i la part d’investment & Growth.
Tots ells s'emporten aprenentatges imprescindibles per emprendre.
Amb la preacceleració a Lisboa dels equips sèniors, donem per acabat l'iFest 23. Al llarg de les últimes dues setmanes els tres equips sèniors han evolucionat les seves idees, han reenfocat objectius i han viscut una aventura emprenedora immersiva realment inoblidable. Els desitgem les millors de les sorts!
I ara, ja tenim amb ment l'iFest 2024. D’aquí a poc temps us en donarem notícies!
La gran final
El passat 13 de juny va tenir la gran final de la 5a edició l'iFest a la sala Apolo de Barcelona, un acte que va comptar amb la presència de més de 400 persones.
En l'edició d'enguany s'hi van presentar més de 600 estudiants, 80 docents (shakers) i 60 centres educatius amb un total 78 projectes. Una competició que serveix fer aflorar el talent dels joves i trobar solucions a una dotzena de reptes plantejats per empreses i organitzacions de prestigi, arrelades a Catalunya, i per la mateixa Administració. En aquesta edició fins a cinc departaments van subscriure un acord de col·laboració per continuar organitzant l’iFest durant, almenys, quatre edicions més. Aquests són el Departament d’Empresa i Treball, Educació, Recerca i Universitats, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Cultura.
La Generalitat de Catalunya va apostar en aquest iFest 2023 per alinear-se amb patrocinadors estratègics que van plantejar reptes vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per tal que totes les persones participants prenguessin consciència dels grans reptes que té al davant la societat, posessin fil a l’agulla i fossin part de la solució. Hi han col·laborat Aigües de Barcelona, Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Hospital Sant Joan de Déu, Hospital Vall d’Hebron, Mobile World Capital i Sónar+D.
Els projectes i solucions creades als reptes
En les dues categories creades, aquests van ser els projectes que van presentar les escoles guanyadores als diferents reptes creats:
Categoria Júnior
• Projecte 'Alarm Waste': creació d'un sistema de tàper que detecta els aliments a punt de caducar. Escola Claret (Barcelona).
Repte: Com podem prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari? Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
• Projecte 'Busy': dispositiu d'intel·ligència artificial amb càmera i micròfon per a millorar el rendiment de l'alumnat i la millora de la impartició de les classes per part dels docents. Escola Joviat (Manresa).
Repte: Com podem augmentar i fer atractiva la producció i el consum de continguts científics entre els joves?- Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.
•Projecte 'Triangle d'Investigació': creació de diferents activitats per connectar amb la ciutadania per tal de transmetre informació sobre aquests centres de recerca i generar interès. Col·legi Jesuïtes Casp (Barcelona).
Repte: Com podem fer més senzill l’accés i el coneixement a la ciutadania del que s’està investigant als centres de recerca catalans? - Departament de Recerca i Universitats.
Categoria Sènior
• Projecte 'Re-Food': aplicació de subscripció per a assistir a restaurants i consumidors i reduir el malbaratament alimentari. Escola Monlau (Barcelona).
Repte: Com podem prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari? Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
• Projecte 'HealthTeen': creació d'un sistema d'activitats lúdiques per millorar l'estança dels joves als hospitals. Escola Monlau (Barcelona).
Repte: Com podem millorar la humanització i l'experiència de les estades hospitalàries de llarga durada del col·lectiu adolescent ingressat al nostre hospital?- Vall d'Hebron.
• Projecte 'Water Hope': potabilitzador d'aigua que alhora torna a aprofitar l'energia per poder utilitzar-la per cuinar. INS Pere Martell (Tarragona).
Repte: lliure
Com a guanyadors de l'Ifest 2023, les escoles Claret (Barcelona), Joviat (Manresa), Jesuïtes Casp (Barcelona) de la categoria Júnior, juntament amb l'Institut Pere Martell (Tarragona) i dos equips de l'Escola Monlau (Barcelona), de la categoria Sènior, han gaudit d'una estada de preacceleració a Barcelona i a Portugal respectivament
Enllaços relacionats
- Àlbum de fotos 'Estada de Preacceleració a Barcelona i Portugal (Obre en una nova finestra)
- Equips guanyadors de l'IFest 2023 (Obre en una nova finestra)
- Videoresum de la jornada (Obre en una nova finestra)
- Àlbum de fotos de la Final (Obre en una nova finestra)
- Web de l'iFest (Obre en una nova finestra)