L'Esther Albert és tècnica assessora d'emprenedoria a l'Ajuntament de Celrà (Gironès), el qual forma part de la Xarxa Emprèn. A més, compta amb un postgrau de desenvolupament econòmic local que l'ha ajudat a dur a terme la seva feina i oferir assessorament, formació i orientació als joves amb idees de negoci.

Explica'ns qui ets i una mica sobre la teva trajectòria professional
Soc tècnica assessora de persones emprenedores, amb una base de formació en Psicologia i especialitzada en l’acompanyament per a la creació d’empreses des del 2009. Per l'experiència prèvia de 14 anys en Recursos Humans, treballant en direcció per objectius, puc aportar molt en la fase del pla d’organització i facilitar el rendiment d'equips de treball, així com dissenyar plans de formació per a la millora de competències.
Què feu des de l’Ajuntament per donar suport a les empreses de Celrà?
Treballem estratègicament planificant accions de foment de l’emprenedoria al territori. Tenim un equip estable a la plantilla de dues persones tècniques que fem accions de sensibilització amb col·lectius de joves i accions d’assessorament per a la creació d’empreses. Des de fer el seguiment de les que ja s’han constituït fins a l’etapa de consolidació.
També comptem amb recursos d’instal·lacions per a empreses que necessitin allotjar-se a un dels dos vivers d’empreses: el de despatxos o el de naus. Al web viversgi.cat es pot veure que actualment estan al 100% de la seva ocupació.
Quins punts forts té Celrà per a les persones que volen emprendre?
La situació geogràfica de Celrà és privilegiada. Situat entre l'N-II i la carretera de Palamós, que connecta amb la costa, té propera la sortida de Girona Nord de l'AP-7. Compta amb un polígon industrial que allotja empreses internacionals del sector químic i logístic, principalment, amb departaments claus de la cadena de valor com R+D+I.
És una població en procés de creixement, amb una mitjana d'edat molt menor que la mitjana de Catalunya, que disposa de serveis per a 10.000 persones, ja que actua com a nucli de població important entre el Baix Empordà i el Nord-est del Gironès.
Quins són els reptes als quals t’enfrontes durant el dia a dia?
Diàriament, hi ha molta activitat al Centre de Promoció Econòmica. Hi tenim el servei d’orientació i intermediació que és molt actiu, i que aquest 2022 ja ha gestionat prop de 300 ofertes de feina.
El repte principal és adaptar els assessoraments a la varietat de perfils que demanen el servei. Les demandes són diferents entre elles, des de persones que valoren la formació i tenen motivació per fer un itinerari complet, fins altres que només volen ajuda en la tramitació de la capitalització, per exemple.
Com veus el sector de l’emprenedoria?
Actualment, un 90% de les persones que s’apropen al servei municipal per assessorar-se per a la creació d’una empresa responen a necessitats d’autoocupació i a vegades no tenen una formació i experiència en l’especialitat del que volen muntar.
Donada la situació del mercat de treball, observo que l’emprenedoria va en augment i cada cop més les persones que s’atreveixen a emprendre són més joves.
Quins problemes hi identifiques?
La principal dificultat que hi veig és quan darrere d’una idea de negoci no hi ha capacitat de cofinançament i només volen crear l’empresa amb finançament extern.
Si haguessis d’emprendre, quin seria el teu negoci?
Muntaria un servei innovador per a la intervenció psicològica. Utilitzant eines de realitat virtual combinades amb teràpies grupals.
Faria una diagnosi acurada i tractaments per a l’ansietat i la depressió. El públic objectiu seria infants i joves que estiguin en moments vitals que perceben com a traumàtics.
Ens vols explicar alguna cosa més?
El que més em motiva de la meva feina és poder ajudar a les persones perquè arribin a fer realitat una il·lusió que tenen, sempre posant consciència en si serà viable, o facilitant que pugui ser viable en un futur.
També valoro molt el treball en xarxa entre professionals de diferents serveis semblants al nostre i els recursos que ens dona la Generalitat a la Xarxa Emprèn, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal, sumats als que fa l'Ajuntament, que sempre ha apostat per una estabilitat del personal que ofereix aquest servei.
"L’emprenedoria va en augment i cada cop més les persones que s’atreveixen a emprendre són més joves"