La Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa, membre de la Xarxa Emprèn, lidera un projecte transnacional -cofinançat amb el programa Erasmus +-, que ha produït recursos accessibles en línia per a donar suport a les spin-offs i startups d’universitats i d’altres centres educatius a través de la millora de les competències emprenedores i de negoci i la creació d’una xarxa de mentors i equips emprenedors transnacionals. L’objectiu? Aconseguir l'èxit i la consolidació de noves empreses.

El projecte SPINTeams ha treballat durant 3 anys per reforçar les capacitats d’investigadors i estudiants, l’establiment de xarxes internacionals i la construcció d’una xarxa de suport a partir de la figura del “mentor d’emprenedoria”.
El projecte neix de la detecció, per part de les cambres de comerç europees i les empreses impulsores del projecte, d’uns factors clau que determinen l’èxit d’una empresa de nova creació, com són les competències empresarials dels socis fundadors i la seva adequada complementarietat; un equip amb les habilitats necessàries; l’establiment de networking i cooperació internacional; el suport en fases de creixement; i l’accés al finançament en totes les etapes.
Metodologia de doble vessant
El projecte SPINTeams té un doble vessant: institucional i individual. L’objectiu és dotar els centres d’ensenyament superior de “coaches” d’emprenedoria formats i qualificats per tal que orientin i assessorin projectes emprenedors en fase idea. Igualment, es proporciona una formació en emprenedoria desenvolupada especialment per nous emprenedors, amb noves metodologies de mentoring i peer learning, i la creació d’un ecosistema de suport a les spin-offs i startups, mitjançant una plataforma online de cooperació internacional que permet impulsar la creació de xarxes internacionals de connexió entre emprenedors i universitats de diferents països.
Recursos de valor per a mentors, emprenedors i centres educatius
El projecte ha desenvolupat materials descarregables des de la pàgina web del projecte.
Concretament:
1) 3 vídeos formatius per a “entrepreneurship coaches”.
2) 8 vídeos formatius per a nous emprenedors sobre temes d’interès com la propietat intel·lectual, les finances o la sortida al mercat.
3) Un manual adreçat a universitats i centres educatius per a la integració o creació d’ecosistemes de suport als nous emprenedors.
4) Una guia de metodologies de suport als nous emprenedors (mentoring i peer learning).
A més, SPINTeams ha fet dues competicions internacionals de projectes emprenedors de diversos països on han participat 40 projectes mentoritzats per empresaris i experts internacionals.
Per a tots aquells que vulguin saber més sobre aquest projecte i rebre consells sobre la utilització dels materials formatius desenvolupats, s’ha programat un Webinar gratuït internacional que tindrà lloc el 29 de novembre a les 9 h (inscripcions aquí), o bé assistir a la presentació que es farà des de l’OUC de manera presencial el proper 13 de desembre.
El consorci SPINTeams el conformen diverses universitats, empreses i cambres de comerç europees: la Universitat Oberta de Catalunya (UOC); la Cambra de Comerç i Indústria de Latvia; la Universitat de Bari Aldo Moro; la Cambra Econòmica d’Àustria, les empreses Poligest, S.L., Tera Tehnopolis, Ltd i European Grants Internacional Academy, S.r.l.; Turiba University; la Universitat de Graz; i la Cambra de Comerç de Terrassa (que lidera el projecte). Com a membre associat, ha participat el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC.
"L’objectiu és dotar els centres d’ensenyament superior de “coaches” d’emprenedoria formats i qualificats per tal que orientin i assessorin projectes emprenedors en fase idea"