L’objectiu de la trobada ha estat donar eines i context tant als emprenedors com a les entitats preacceleradores que impulsen els programes formatius del Primer 23 al voltant de la inversió dels seus projectes.

Entitats preacceleradores i emprenedors s’han aplegat a l’espai Dfactory del Consorci de la Zona Franca de Barcelona per assistir a la segona jornada de dinamització del Programa Primer 23. Aquest esdeveniment ha girat entorn del finançament i la cerca d’inversions per a projectes que es troben en fase preemprenedora (preseed) i pel qual han passat diverses persones expertes i mentores en aquest àmbit. La jornada ha comptat amb l’assistència de més d’un centenar de persones i ha estat conduïda per Quino Fernández, cofundador i CEO d’AticcoLab.
Anna Miquel, cap de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació de la Direcció General d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria, ha donat la benvinguda a la jornada i ha destacat que el Programa Primer “respon a un dels grans reptes del Govern de la Generalitat: impulsar una emprenedoria basada en la innovació i la tecnologia que ampliï a tot Catalunya l'efecte del hub tecnològic de Barcelona”. I amb aquest objectiu, ha afegit, “es fomenta que entitats vinculades al territori actuïn com a preacceleradores i desenvolupin programes d'emprenedoria”, donant resposta a necessitats específiques detectades.
Les més de vint-i-cinc preacceleradores representades pel seu personal tècnic i emprenedor han pres bona nota de les presentacions que s’han anat succeint, com la que ha liderat l’experta en inversió Helena Torras (VP & Investment Manager South Europe de Hans (wo)men Group), centrada en la cerca d’inversió. Torras ha parlat dels venture capitals i d’altres conceptes propis de la inversió que en el moment de començar a emprendre poden resultar llunyans. Ha donat la dada que els venture capitals només arriben a reunir-se amb 35 de cada 100 projectes, i de mitjana n’acaben invertint en només un. Seguint la mateixa línia, ha parlat dels perfils d’inversors que existeixen, i ha assegurat que cal ser selectiu amb els inversors que s’aconsegueixen per tal de tenir els millors companys de viatge. Per acabar, ha fet un repàs a la importància de les relacions personals entre cofundadors: “confiança, dedicació i motivació són les claus de l’èxit d’un projecte”.
El també inversor i emprenedor Jordi Altimira (CEO i fundador d’Upbizor), ha centrat la seva intervenció en el punt de vista d’una venture capital i en els factors que tenen en compte. En aquest sentit, ha assenyalat que l’inversor sempre pensa en el moment de desinvertir i en el rèdit que en podrà extreure. També ha volgut repassar les oportunitats que pot trobar un emprenedor a Enisa.
El panell d’experts format per Sergio Pérez (Sabadell Venture), Ramón Saltor (Dozen) i la Isabel Giménez (WA4STEAM), ha debatut entorn de la inversió en startups. Després d’una pausa breu, l’activitat s’ha reprès, amb la intervenció dels emprenedors Joel Orteu (Tattoox), Alun Evans (Freeverse) i Elena Losantos (Identify). Aquest panell ha servit per exposar les dificultats de consolidar un projecte emprenedor i arribar fins al tercer any de vida. Tancant la ronda de presentacions, Rubén Bonet, cofundador i CEO de Fractus, ha presentat els reptes que encara una startup en la seva fase inicial, i ho ha fet exposant el cas de Fractus, una empresa consolidada i referent en el sector tecnològic i amb seu a Catalunya.
El director general d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria, Lluís Juncà, ha tancat aquesta segona jornada de dinamització del Programa Primer, que ha proporcionat a les persones emprenedores i al personal tècnic de les entitats les eines i les vivències que ineludiblement experimentarà qualsevol persona i projecte en aquesta fase preemprenedora.
El programa Primer compta amb el cofinançament del Fons social Europeu Plus i ofereix suport a les persones emprenedores mitjançant el finançament de programes de formació i mentoria que impulsin la creació i creixement d’empreses basades en la innovació, la tecnologia i nous models de negoci.
"El Programa Primer de preacceleració té per objectiu impulsar arreu de Catalunya la creació d‘startups basades en oportunitats i fortaleses del territori, per aconseguir una Catalunya més competitiva i territorialment equilibrada."