El TecnoCampus (amb seu a Mataró), la Casa del Marquès (al Masnou) i l’Ajuntament de Premià de Dalt son les entitats de la Xarxa Emprèn que treballen a la comarca per fomentar un ecosistema emprenedor innovador i dinàmic.

El Maresme, amb 398,5 km2 de superfície, és una de les set comarques més petites de Catalunya. Tot i això, amb més 450 mil habitants, és la quarta més poblada del país. Situada a l’est, s’estén a través d’una franja de territori estreta i allargada entre la Serralada Litoral i la costa, i engloba 30 municipis amb una població que oscil·la entre els 800 habitants d’Òrrius i els prop de 130 mil de Mataró, que n’és la capital administrativa.
El Maresme ha estat un important pol industrial, destacant especialment les indústries tèxtil, química i metal·lúrgica. L'agricultura destaca històricament en les seves vessants viticultora i la floricultora-horticultura, que suposa més de la meitat de la producció d'aquest sector a Catalunya. La pesca i – molt especialment- el turisme són també sectors rellevants en una comarca que aposta clarament per la innovació com a factor clau per a la transformació econòmica i social del país.
TecnoCampus: coneixement i innovació entorn a l’emprenedoria
Esdevenir l’espai ideal per a que les idees innovadores esdevinguin grans projectes. Així podria resumir-se la raó de ser del parc tecnològic TecnoCampus, gestionat per la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, i centre de referència que integra en el seu conjunt universitat, empresa, administració i societat.
Com a membre de la Xarxa Emprèn, i en l’àmbit de l’emprenedoria i l’empresa, TecnoCampus disposa de programes de suport integral a les persones emprenedores amb una diversitat de serveis d’acompanyament a les seves idees i de suport a la posada en marxa, a la creació i el creixement de l’empresa (amb suport especialitzat en sectors estratègics i d’innovació), així com programes d'incubació i acceleració de startups. Pel que fa a aquest darrer àmbit, compten amb programes especialitzats d’acceleració sectorial amb 4 incubadores de diferents verticals: Tecnològica, Reimagine Textile (startups del sector tèxtil), Acceleradora Antena Tren Lab (per a projectes de mobilitat sostenible) i ThinkIn 3D (relacionada amb fabricació additiva).
La recerca i la transferència de coneixement en emprenedoria amb vocació internacional és altra de les seves línies de treball, així com l’oferta d’espais empresarials i de congressos, amb una ocupació gairebé plena que representa un autèntic motor per a l’activitat econòmica del territori.
A més, anualment, TecnoCampus convoca els Premis Creatic per reconèixer les millors iniciatives empresarials i organitza la Nit de l’Emprenedoria, punt de trobada anual d’emprenedores, emprenedors i empreses del territori (la darrera edició es va celebrar el passat 23 de novembre).
En els darrers 5 anys, l'entitat ha atès 2.580 persones (1.274 dones i 1.306 homes) i ha ajudat a la creació de 526 empreses.
La Casa del Marquès i l’Ajuntament de Premià de Dalt: assessorament, formació i promoció de la cultura emprenedora
El Centre d’Empreses Casa del Marquès és una iniciativa de l’Ajuntament del Masnou amb una àmplia cartera de serveis d'informació i assessorament a empreses i persones emprenedores (formació, allotjament empresarial i punt PAE, entre d’altres). Destaca la seva aposta per la sensibilització, difusió i promoció de la cultura emprenedora amb especial atenció a les dones i el joves. Així, aquest 2023 ha posat en marxa un programa d’emprenedoria adreçat als alumnes de secundària del municipi, amb tallers, formacions i difusió de casos de joves emprenedors d’èxit. De 2018 a 2023, la Casa del Marquès ha atès 1665 persones, amb un total de 158 empreses creades.
L’Ajuntament de Premià de Dalt, de la seva banda, ofereix tot el suport a les persones que volen crear la seva pròpia empresa, assessorant les persones emprenedores en l’anàlisi de tots els conceptes clau per tal de conèixer i analitzar la viabilitat del seu projecte empresarial. Igualment, compten amb programes de millora de la competitivitat empresarial, jornades de capacitació i networking, formació, i un espai per allotjar emprenedors i empreses –el Club Emprèn- que esdevé el marc ideal per generar sinergies i compartir experiències i coneixement. En els darrers cinc anys, l’Ajuntament de Premià de Dalt ha atès un total de 97 emprenedors i s’han creat 33 empreses.
Al web Serveis per Emprendre trobem altres recursos d'assessorament a l'emprenedoria al Maresme, com son el Punt d'Atenció a l'Emprenedor del Consell Comarcal del Maresme, l’Ajuntament de Montgat (com a facilitador del traspàs de negocis), o els centres de negocis Àtic Group Business Center i Cenema, situats a Mataró.
Projectes emprenedors amb impacte
Destacar uns pocs projectes d’emprenedoria en un ecosistema tan ric com el del Maresme no és tasca fàcil, tot i així, val la pena referenciar aquells que, a diferent escala, tenen un impacte significatiu al territori.
Així, des de l’Ajuntament de Premià de Dalt, volen fer menció al projecte de Zina López, artista polifacètica centrada en la il·lustració, la pintura i d’altres projectes artístics que ha promogut un espai de referència per expressar-se, investigar, crear, descansar i relaxar-se al voltant de l’art: la Casa de l’Art.
A la Casa del Marquès destaquen l’empresa amb seu al Masnou Spascat Technologies, de Roger Huerta i Bernat Gené, recentment guardonada amb el Premi d’Emprenedoria Jove 2023 (i el 2022 amb l’Smart Catalonia Challenge), i que dissenya, desenvolupa i comercialitza solucions tecnològiques per al processament de dades relatives a l’observació de la Terra, el litoral, els oceans i l’atmosfera.
Banting Labs és un del projectes referenciats per TecnoCampus. Premi Creatic 2022 a la millor iniciativa amb impacte social, l’empresa ha desenvolupat un multisensor integrat que permet una monitorització contínua de la glucosa sanguínia de forma no invasiva. Aquesta iniciativa, impulsada per David Reyes, Gabriel de la Ossa i Axel Rico, va néixer d’una motivació personal amb la voluntat de tenir un impacte global en la millora de la qualitat de vida de les persones. Ho recorda Rico, CTO de la companyia: “A un familiar proper d'un membre de l’equip se li va diagnosticar diabetis tipus 1. Nosaltres sempre hem tingut aquesta vena emprenedora i vam investigar els problemes més greus que comportava viure amb aquesta malaltia. Ens vam adonar ràpidament que els instruments disponibles per a la monitorització de la glucèmia eren insuficients per a un control metabòlic efectiu en persones amb alta variabilitat”. El suport rebut per part de TecnoCampus va ser, assegura, determinant: “Va ser clau en cada etapa del nostre desenvolupament. Des del començament vam rebre suport adaptat a les nostres necessitats puntuals.
Sense dubte tres bons exemples d’emprenedoria amb impacte en una comarca que aposta per promoure un ecosistema innovador amb projecció de futur.
Enllaços relacionats
- Serveis per Emprendre (Obre en una nova finestra)
Escriu "Maresme" en el cercador del web i hi trobaràs entitats públiques i privades que ofereixen serveis d'Emprenedoria, viver d'empreses, espais de coworking, borses de negocis i serveis...
- Entitats de la Xarxa Emprèn (Obre en una nova finestra)
Cerca l'entitat de la teva comarca.
- Com adherir-se a la Xarxa Emprèn (entitats) (Obre en una nova finestra)
L'Ordre EMT/56/2023, de 24 de març, permet que les entitats de l'ecosistema emprenedor català puguin formar part de la Xarxa Emprèn, rebin o no subvencions.
- Ajuntament de Premià de Dalt (Obre en una nova finestra)
- Centre d’Empreses Casa del Marquès (Obre en una nova finestra)
- TecnoCampus (Obre en una nova finestra)