GoTourism Up! i el programa de preacceleració de CETT Fundació són les iniciatives vinculades al Programa Primer que aposten per promoure projectes d’emprenedoria innovadora en el camp del turisme.

No hi ha dubte que el sector turístic, especialment a països com el nostre (amb un paper fonamental en l'economia), és un dels àmbits amb major projecció a l’hora de posar en marxa un projecte emprenedor. Només a Europa, s'espera que al llarg dels propers deu anys el turisme experimenti un creixement mitjà anual del 3,3% i que per al 2032 generi prop de vuit milions de llocs de treball (segons dades del darrer informe d'impacte econòmic elaborat pel Consell Mundial de Viatges i Turisme).
El mon del turisme representa per tant una excel·lent oportunitat per a aquells joves professionals amb voluntat d’innovar i posicionar-se dins d’un mercat amb excel·lents perspectives de futur. Però prendre la decisió de tirar endavant un projecte propi no sempre és fàcil. Comptar amb l’assessorament i el suport adequats esdevé clau. La Xarxa Emprèn, promoguda per la Generalitat de Catalunya, i en concret el Programa Primer (que impulsa arreu del país una emprenedoria d’empreses basades en la innovació i la tecnologia amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus), compta actualment amb dos programes vinculats específicament al sector turístic: l’“Emprèn en turisme, hoteleria i gastronomia” (de CETT Fundació) i “GoTourism Up!” (impulsat per Barcelona Travel Hub, el Gremi d'Hotels de Barcelona i la Fundació Privada Knowledge Innovation Market BCN).
Impulsar la innovació en la cadena de valor del turisme
GoTourism Up! és un programa de preacceleració que té com a principal objectiu potenciar nous models de negoci i tecnologies aplicades a la cadena de valor turística. Amb una visió integral, busquen impulsar iniciatives que contribueixin a la sostenibilitat, la millora de l’experiència dels viatgers, la ciutadania i l'optimització de les operacions turístiques i la destinació.
Concretament, treballen per millorar projectes en el sector turístic en tres àmbits: coneixement innovador (per aprofitar les últimes tendències i novetats en tecnologia), validació amb el mercat (per assegurar que el projecte tingui un potencial real i una demanda sòlida) i la presentació de la idea a l'ecosistema turístic català d'innovació. Així, el programa s’adreça a emprenedors, empreses i startups, i ofereix suport i recursos de forma intensiva durant dos mesos per a l’avaluació, l’assessorament i l’impuls del projecte (formació i mentoria personalitzades, networking, col·laboracions i suport postprograma).
“Creiem en la importància de la tecnologia, la creativitat i l'emprenedoria com a motors per transformar el sector i generar un impacte significatiu”, asseguren.
Actualment, GoTourism Up! compta amb 16 participants que presenten perfils diversos, incloent estudiants, empresaris i professionals tecnològics. D'aquests 16 participants, 5 són menors de 30 anys.
Crear sinergies i projectes amb visió de futur
CETT Fundació, de la seva banda, treballa per potenciar la generació de projectes emprenedors, tot impulsant la innovació i creant sinergies i projectes amb visió de futur. A més, fomenta la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental entre les empreses i institucions, com a clau per a garantir el seu futur i aportar, així, valor a la societat. És amb aquest objectiu que des de fa dues dècades promouen un premis a projectes emprenedors en el sector turístic, hoteler i gastronòmic, posant el focus en la seva acceleració a través de l’assessorament estratègic i operatiu per part dels membres de l’equip de mentoring CETT. Tanmateix, des del CETT-UB també es potencia aquest esperit emprenedor, des de la inclusió d'assignatures en les diferents formacions, fins al Màster Oficial en Desenvolupament i Llançament de Projectes Turístics.
Pel que fa concretament al programa d’acceleració i emprenedoria en experiències turístiques per a la dinamització del territori que desenvolupen aquest any 2023, es busca captar i formar talent amb interès en formar-se en l'ús i l'aplicació de tecnologies en productes i serveis orientats al sector del turisme, així com en obtenir habilitats que els permetin idear productes i serveis, prototipar i testejar de manera que siguin un èxit al mercat.
“Aquest programa –expliquen- s'ha dividit en diversos mòduls de formació: un primer mòdul en què formem de manera introductòria els participants en les tendències tecnològiques dels darrers anys; un segon mòdul empresarial, on els participants passen a definir un repte, idear solucions amb bases tecnològiques i realitzar una primera fase de validació d'aquesta solució proposada; i finalitzem el programa amb un esdeveniment en format Demo Day on es presenten els projectes dels estudiants”.
Identify: un complement digital i sostenible per al sector turístic
Un exemple d’emprenedoria jove amb impacte en el sector turístic és sense dubte el d’Identify, projecte vinculat al programa GoTourism Up! i reconegut als darrers Premis de CETT Fundació. Aquesta startup traveltech treballa amb l'objectiu de digitalitzar l'oferta cultural en els destins: activitats i excursions, rutes culturals, espais gastronòmics locals i de qualitat... En definitiva, tot allò que demanen els viatgers quan arriben a un destí i que recomanen els recepcionistes o treballadors dels equipaments, ho poden trobar a la plataforma d’Identify de forma fàcil i ràpida.
L’Elena Losantos, CEO de la companyia, recorda com va sorgir la idea d’endegar aquest projecte: “Va ser a finals del 2019 arran de visitar els búnquers del Carmel de Barcelona per primer cop. En aquell moment jo estava estudiant la carrera d'Arquitectura i em va cridar l'atenció un dels edificis que sobresortia de l’skyline de la ciutat. Vaig intentar buscar el nom de l'edifici amb l'ajuda del telèfon, sense èxit. Amb aquest neguit i curiositat, aquell mateix dia els hi vaig comentar a l'Esteve Dalmau i l'Aleix Riba (amics meus de batxillerat i actuals socis fundadors del projecte), i sense adonar-nos-en vam començar a crear Identify, l'aplicació mòbil amb més punts d'interès i rutes culturals del món. Pocs mesos més tard, es va unir al projecte la Noelia Losantos (la meva germana i ara també sòcia del projecte), qui va aportar la visió de negoci que ens mancava en aquell moment. El que va començar sent un hobby entre amics, avui dia és el negoci i la feina de tots quatre!”.
El suport rebut per part de GoTourism Up!, assegura Losantos, ha estat clau: “No només ha donat visió i reconeixement al projecte, sinó que ens ha permès estar en contacte amb empreses que tenen una manca de digitalització dels seus serveis i que, alhora, volen millorar aquests aspectes amb innovació i tecnologia”.
També el premi rebut per part de CETT Fundació: “Per a Identify és un reconeixement a la feina feta aquest últim any i per a l'equip, un impuls de confiança que confirma que anem pel bon camí”. És per això que Losantos no dubta a encoratjar els joves amb ganes d’emprendre a fer el pas: “És ara, quan encara no tenim tantes responsabilitats, que podem arriscar. Pot ser que surti bé o no, però de ben segur que aprendràs moltíssimes coses a nivell laboral i personal”, i afegeix: “Fa poc vaig sentir que "emprendedor se nace, no se hace". No sé si aquesta frase és certa o no, però el que sí sé és que quan tens el neguit i les ganes d'impulsar un projecte lluites per ell sigui com sigui per fer-lo créixer”.