La Generalitat de Catalunya, a través del lideratge dels Departaments d’Educació, Cultura, Recerca i Universitats, Empresa i Treball i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, posa en marxa la sisena edició de l’iFest, un programa d’emprenedoria i innovació que ofereix acompanyament als i les joves amb l’objectiu de promoure el seu talent i fomentar la creació de solucions als reptes de la societat. Aquests reptes provenen de la ciència, la tecnologia i la disrupció i estan estretament vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

L’iFest està adreçat a tots i totes les joves que tenen interès per la ciència, la innovació, la tecnologia i que vulguin fer aportacions disruptives a la societat. Els participants de l’iFest són joves (players), estudiants de segon cicle d’ESO, Formació Professional, Batxillerat, estudiants universitaris i/o emprenedors/es que ja tinguin alguna idea. Cada equip ha d’estar integrat per dos o tres participants que han de resoldre diferents reptes reals plantejats per empreses que, a través de la tecnologia, volen tenir impacte en la societat.
iFest Bootcamp
Per preparar les solucions als reptes, els joves poden participar a l’iFest Bootcamp, que ofereix una formació amb la metodologia design thinking, que es basa en quatre fases principals: Inspiració, Ideació, Prototipatge i Comunicació. Aquesta metodologia fomenta la creativitat i durant el transcurs, treballaran amb dinàmiques i continguts d’innovació disruptiva. El procés ja està en marxa i durarà diversos mesos amb l’objectiu d’aconseguir solucions als reptes que siguin innovadores i alhora, viables.
Com a novetat d’aquesta edició i amb la voluntat d’apropar encara més l’iFest als centres educatius, tots aquells docents que ho desitgin, poden sol·licitar un taller presencial al seu centre enfocat en alguna de les temàtiques del design thinking.
iFest Challenge Competition
La competició, anomenada iFest Challenge Competition, és una competició en diferents fases (preselecció, semifinals i la gran final) que es divideix en dues categories:
• Júnior: joves menors d’edat estudiants a Catalunya de segon cicle d’ESO, Batxillerat o Formació Professional. Excepcionalment, en la Categoria Júnior, un equip pot comptar amb membres menors d’edat i majors d’edat fins a 19 anys (inclosos).
• Sènior: joves de 18 a 30 anys, estudiants i/o emprenedors i emprenedores.
El gran moment de la competició és el dia de la final, que se celebra en format demo day, en el qual els participants han de presentar la seva solució a un dels reptes plantejats davant un jurat expert en un pitch. Hi ha diferents premis i també reconeixement a la comunitat educativa.
iFest Acceleration
Els tres millors equips de cada categoria guanyaran els Premis iFest, i tindran l’oportunitat de preaccelerar els seus projectes amb una acceleració a Catalunya pels guanyadors Júnior i una setmana d’acceleració a l’estranger pels Sènior.
Calendari previst de les dates pròximes més importants
- iFest Bootcamp – des d’ara i fins al març
- iFest Challenge Competition – inscripcions al març i gran final al maig
- iFest Acceleration – juny 2024
Tecnologies exponencials, present i futur
Les tecnologies exponencials tals com la IoT (Internet de les Coses), la nanotecnologia, la intel·ligència artificial la robòtica, la VR/MX, la biotecnologia i la cadena de blocs (blockchain) estaran molt presents durant l’iFest com a eines per resoldre els grans reptes de la humanitat. Els participants entraran en contacte amb aquestes tecnologies que seran part del desenvolupament dels seus projectes a través de diferents continguts tecnològics per descobrir tecnologies exponencials mitjançant la realitat augmentada o el joc de la mà dels seus protagonistes: empreses i experts que donen solucions als reptes més urgents del món.
Les empreses i reptes d’aquesta nova edició de l’iFest
Enguany, l’iFest té la sort de repetir la col·laboració amb algunes de les organitzacions de l’anterior edició fortament arrelades a Catalunya i que lideren la innovació del nostre país i que volen generar impacte positiu. A més, se sumen empreses d’altres sectors que fan créixer encara més el projecte.
- Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació – La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació és una entitat privada amb més de 30 anys de recorregut fent foment de la recerca, la cultura científica i la innovació. Aquesta serà la segona vegada que participa a l’iFest. El seu repte és: Com aconseguim que els joves consumeixin ciència en el seu temps de lleure mitjançant l’ús de noves tecnologies i dispositius punters que la facin més atractiva?
- Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu – L’Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu és un centre mèdic de referència d’alta especialització en Pediatria i salut materna d’àmbit internacional. Aquesta serà la segona vegada que participa a l’iFest. El seu repte és: Com podem prevenir els trastorns de la conducta alimentària en nens i adolescents a través d’estratègies innovadores?
- Hospital Vall d’Hebron – Vall d’Hebron és un campus sanitari de prestigi internacional que aposta per millorar l’assistència als seus pacients a través d’iniciatives innovadores. Aquesta serà la segona vegada que participa a l’iFest. El seu repte és: Com evitem la propagació de malalties de transmissió sexual (MTS) entre adolescents?
- Mobile World Capital – La fundació Mobile World Capital Barcelona és un valor cabdal de la tecnologia i la innovació per a Catalunya. Aquesta serà la quarta vegada que participa a l’iFest. El seu repte és: Com es pot reduir l’impacte del canvi climàtic a través de la tecnologia?
- Sónar+D – El Sónar+D és un congrés internacional d’innovació tecnològica lligat al Sónar, el festival de música electrònica que se celebra anualment a la ciutat de Barcelona. Aquesta serà la segona vegada que participa a l’iFest. El seu repte és: Com es pot optimitzar el transport del públic assistents a un festival a l’entorn urbà per minimitzar l’impacte mediambiental?
A més, les empreses que s'afegeixen aquest any són:
- Unilever (Frigo) – Unilever és una gran multinacional que concentra empreses del secor alimentari i de la cura i higiene personal. Tenen l’objectiu d’aconseguir la neutralitat d'emissions en la seva cadena de valor abans del 2039. De la mà de Frigo, el seu repte és: Com podem crear un gelat saludable que alhora incideixi en la lluita contra el malbaratament alimentari?
- Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) – TMB és l’empresa gestora de gran part del transport públic de la ciutat de Barcelona i de la seva corona. A través de la innovació pretén reduir la seva petjada carbònica i incrementar el número d’usuaris. El seu repte és: Com podem preveure les avaries dels autobusos a través de l'estudi de la big data que generen
- Per últim, i representant el repte de la Generalitat de Catalunya, enguany el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural presenta un desafiament per promoure el consum d'aliments de proximitat i de temporada que contribueix al desenvolupament rural integrat al territori des del punt de vista ambiental, econòmic i social. El seu repte és: Què podem fer per afavorir el consum local i de proximitat dels aliments?
Implicació de centres educatius, empreses i actors de l’ecosistema emprenedor i d’innovació
Els equips guanyadors gaudiran d’una preacceleració amb mentoria i formació amb el suport de diferents entitats de l’ecosistema emprenedor català i portuguès. Els equips de la darrera edició van visitar diferents acceleradores com Game BCN, espais de coworking com Aticco Workspaces, entitats de suport a l’emprenedoria com el Tecnocampus de la Xarxa Emprèn, entitats del moviment maker com Fab Lab Barcelona, van conèixer experts de finançament d’ACCIÓ, edificis innovadors com el Pier 01, Centres de recerca digital com l’i2CAT, empreses emergents (startups) i molts actors de l’ecosistema emprenedor, com també l’Àrea d’Emprenedoria i Formació per part de la Generalitat.
A més, van gaudir d’un programa de mentoria a càrrec d’Impact Hub amb la finalitat de millorar les seves idees i aportar valor als seus projectes. Van estar acompanyats per diferents mentors i mentores que van posar sobre la taula tots els aspectes que els ajuden i els permetran avançar amb el seu projecte. El darrer dia van fer un demo day on els grups van tenir l’oportunitat de presentar els seus projectes consolidant així tots els aprenentatges que van adquirir durant la setmana. La segona setmana va tenir lloc a l’estranger. Els equips Sènior van viatjar a Lisboa per participar en el programa de Preacceleració de la Nova School of Business and Economics amb el seu programa Executive Education que ajuda a emprenedors amb idees de negoci en el seu viatge. En aquesta universitat cada equip va treballar de valent amb l’acompanyament de mentors experts, emprenedors reals, clients potencials i inversors i s’han centrat en la part de validació i entrada al mercat i la part d’inversió i creixement.
Empreses i organitzacions plantegen els seus reptes perquè els joves (players) desenvolupin les seves solucions i prototips que seran exposades i defensats al mes de maig de 2024, en la gran final de la l’iFest Challenge Competition
Imatges i vídeos d'edicions anteriors
- 1a edició iFest (Obre en una nova finestra)
Va tenir lloc a Fira de Barcelona i la Cúpula de les Arenes l’any 2016. Hi varen assistir unes 3.000 persones, en un format de ponències, exposició i reptes. Van participar 2.400 joves, 81 centres escolars i 309 docents i tècnics d’emprenedoria.
- 2a edició iFest (Obre en una nova finestra)
Va tenir lloc el 30 de novembre de 2017 al Palau Sant Jordi amb 7.000 participants en un repte i un espectacle amb ponents rellevants de l’ecosistema emprenedor català e internacional.
- 3a edició iFest (Obre en una nova finestra)
L’any 2018-2019 es va celebrar l’iFest Countdown (on s’oferia un programa d’aprenentatge als participants) i l’iFest Zero (Congrés de la disrupció i la tecnologia adreçat a joves). L’iFest Countdown va ser un programa de 6 mesos d'aprenentatge i competició on van participar 373 Equips, 1.613 joves, 199 docents i 99 centres educatius.
- 4a edició iFest (Obre en una nova finestra)
l’iFest Countdown 2020-2021, amb la participació de 1.150 joves (players) i 109 docents (shakers), un total de 181 equips registrats, i un demo day en la Barcelona Startup Congress.
- 5a edició iFest
L’iFest 2023, amb la participació de més de 600 estudiants, 80 docents (shakers) i 60 centres educatius amb un total 78 projectes.
- Àlbum fotogràfic de la final - 5a edició iFest