
Amb la voluntat d’innovar en el sector tèxtil oferint la millor tecnologia, la millor transferència de coneixement i les millors eines i espais, el mes de maig es va inaugurar la primera incubadora d’innovació tèxtil a Catalunya adreçada a startups del sector tèxtil i el FabLab Reimagine Textile Design & Tech, dos espais estan ubicats al Tecnocampus.
La indústria del tèxtil és la segona indústria que contamina més del planeta, la producció de teixits per fabricar roba provoca el 20% de la contaminació d'aigua potable a tot el món i aquest sector representa més el 10% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, una xifra superior a la suma de les emissions generades pels avions i els vaixells de mercaderies. A més, el rentat dels materials sintètics necessaris per a la producció de roba genera 500.000 tones de microfibres que acaben en els oceans.
L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és poder desenvolupar noves oportunitats en clau d’innovació i de sostenibilitat i experimentar amb tecnologies d’última generació. Els 4 objectius de l’espai són:
- Difusió i promoció de les capacitats del territori amb l’objectiu de consolidar el sector tèxtil del Maresme.
- Copsar les demandes del sector per la manufactura de productes d’alt valor afegit i la creació de nous llocs de treball especialitzats.
- Incorporació de tecnologia i innovació en la gestió de les pimes.
- Internacionalització d’empreses innovadores del sector tèxtil.
La incubadora Reimagine Textile, la primera de Catalunya amb projecció internacional ja acull una trentena startups que aposten per la innovació, la tecnologia i la circularitat. S’ofereixen sis palanques de creixement: instal·lacions “plug & play” equipades amb les tecnologies necessàries per a les joves empreses del sector; mentoring especialitzat; formació en factors claus per al sector en el segle XXI com la transformació digital i verda del sector; networking i connexions en l’ecosistema d’innovació tèxtil tant a nivell nacional com internacional; presència en els mitjans de comunicació rellevants en el seu sector, i accés a oportunitats de finançament per al seu creixement.
L’espai FabLAB és un laboratori d’innovació obert a persones i empreses amb un projecte tèxtil. Amb un espai de 106 m2 de treball i accés a maquinària de confecció i de fabricació digital ofereix als usuaris una àrea de tall i confecció perfectament equipada, eines de fabricació digital com sublimació, tall làser, brodadora i impressió 3D i una aula de projecció amb capacitat per a dotze persones. A més d’equipament professional i personal expert, el FabLAB també proporciona la possibilitat de trobar catàlegs de materials innovadors i sostenibles i contacte amb proveïdors de confiança.
Aquestes són les startups que han entrat a la incubadora:
INFINITE ATHLETIC: primera marca de roba esportiva sostenible en el món del tennis creada a partir del reciclatge dels cordatges de raquetes. Es basa en la circularitat, la cadena de subministrament local i la comunitat, per reutilitzar materials que mai abans s'havien aprofitat.
JÚLIA G ESCRIBÀ: marca de moda termoreguladora que incorpora una tecnologia desenvolupada per la NASA (patent Outlast®). Roba urbana que s’adapta a la temperatura que necessita el cos fomentant l’atemporalitat i l’ús de menys peces de vestir per cuidar el medi ambient.
NEWEX: primer vestit de barranquisme sostenible aplicant matèries primeres d'origen natural, desbancat al neoprè actual fet de petroli i limestone.
LESER YOGA: marca de roba de ioga vegana i sostenible amb teixits cosmètics fets a partir d'algues, zinc, i cotons orgànics amb certificat GOTS, que ofereixen propietats naturals innovadores, ideals per regenerar, protegir i hidratar la pell.
MELIC: disseny textil terapèutic que facilita la pràctica del mètode cangur, pell amb pell de mare/pare i nadó. SMART MELIC amplia els seus horitzons amb el projecte de R+D, l’objectiu del qual és mesurar la saturació d’oxigen en sang del nadó a través de sensors incorporats al teixit, que envien les dades a una APP.
HEMP & LOVE: neix de la necessitat de recuperar l'ús del cànem industrial com a pilar estratègic agrícola-industrial per a un futur més verd. El projecte comprèn des del cultiu i la transformació de fibres fins a la fabricació de fils, teixits i producte final.
EVIX: sistema d'airbag cervical que s'integra als cascs de qualsevol modalitat. El sistema detecta quan hi ha un accident gràcies a un algoritme propi basat en machine learning i intel·ligència artificial. Just abans de l'impacte o moviment lesiu, infla un airbag que protegeix el coll de l'usuari. EVIX ofereix també funcionalitats d'IOT a través d'una APP.
HYGGE BAGS: ofereix solucions de consum sostenible, buscant l'economia circular i donant nova vida a materials de difícil reciclatge o de destrucció costosa i contaminant. Creen motxilles, bosses de mà, bosses d'esport i bosses de viatge, fabricades a partir de residus que reciclen i els donen una nova vida, com ara lones i càmeres de roda de bicicleta.
ZER ERA: marca de moda urbana que introdueix tècniques de fabricació digital (impressió 3D i brodat digital) per crear peces transformables, sostenibles i innovadores amb una estètica senzilla i divertida.
THE RUNNING REPUBLIC: plataforma de personalització participativa de tèxtil esportiu sostenible i ètic a partir de residus plàstics recol·lectats en el medi ambient.
REDPANTI: calceta de regla per absorció de el flux menstrual lleuger, que reemplaçarà l'ús del protector íntim. Fomenta l'ús de productes de la regla reutilitzables.
BEABLE COVERS: creació de les cobertes tèxtils per pròtesis de cama més resistents del mercat. Facilita digitalment la generació de 3D de les pròtesis a distància amb tecnologia mòbil i utilitza materials completament respectuosos amb el medi ambient i de nova generació.
BRAUVOIR: marca de sostenidors personalitzables i regulables amb tecnologia digital Bra-fitting que soluciona a cada dona els diferents problemes en l'ús, col·locació, o bé temes estètics o post-operatoris.
VIRTUA SHOWROOM: plataforma digital bidireccional que connecta petits i mitjans proveïdors locals amb recursos limitats, amb grans marques internacionals que disposen de gran poder de compra i distribució.
LAXA AUTOMOTIVE: enginyeria de desenvolupament de prototipatge de solucions d’entapissat tèxtil innovador per a interiors de vehicles.
NEON STYLE: marca esportiva sostenible especialitzada en la pràctica del pàdel amb un patronatge pensat per a dones reals.
OWL: peces de roba a partir de residu tèxtil dels parapents, ideal per a la micro-mobilitat urbana en patinet o bici
MIMOSA: marca de moda sostenible per dona a partir de teixits naturals certificats que proporcionen confort, versatilitat i tendència.
Reimagine Textile és el programa d’innovació empresarial dirigit al sector del tèxtil del Maresme impulsat per l’Ajuntament de Mataró, el Tecnocampus i Eurecat, en el marc el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de Mataró Maresme.
Entre diferents ofertes formatives, workshops i activitats s’ofereix també un programa d’emprenedoria d’alt rendiment i d’acompanyament en el procés de transformació d’idees de negoci del sector tèxtil i moda en projectes reals d’empresa, que està subvencionat per la Fundació TecnoCampus, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional. Aquest programa va adreçat a emprenedors o start-ups (fins a 3 anys de vida) del sector tèxtil que apostin per la innovació, sostenibilitat o circularitat com a avantatge competitiu en el seu model de negoci.
Font i més Informació:
Dos espais al Tecnocampus que nodreixen l'ecosistema emprenedor: nova incubadora d’innovació tèxtil i FabLab Reimagine Textile Design & Tech