L'equip @emprencat us desitja unes Bones Festes i un Feliç Any 2024 i us convida a la lectura del balanç de l'any 2023, ple d’èxits compartits i nous reptes

La intenció d’emprendre de la població catalana continua en augment. Amb un creixement d’1,4 punts respecte a 2021, se situa ja en el 9,9%, consolidant-se així el lideratge de Catalunya arreu de l’estat: la Taxa d’Activitat Emprenedora del país és del 6,9% (0,9% punts superior a l’espanyola).
Aquestes dades, extretes de l’Informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) Catalunya 2022-2023 (més informació aquí), venen a confirmar el bon estat de salut de l’ecosistema emprenedor del país, que al llarg de 2023 ha tornat a comptar amb el suport de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació de la Direcció General d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria.
Enfortim i ampliem la Xarxa Emprèn
Així, el programa EmprènCat (dotat amb 4,9 milions d’euros per al període 2022-2023), ha continuat treballant per fomentar l’activitat emprenedora i la cultura empresarial arreu del territori amb dues línies d’actuacions diferenciades: d'una banda, la línia d’acompanyament a les persones emprenedores per millorar els diferents serveis que s’ofereixen durant tot l'itinerari que han de seguir, i de l'altra, la línia d’enfortiment de l’ecosistema per generar nous recursos de promoció que responguin als seus reptes i activin les seves oportunitats i potencialitats al territori. Així, al llarg de 2023, fins a 82 entitats han ofert serveis d’assessorament als emprenedors i emprenedores que ho han sol·licitat (amb més de 15.000 persones ateses). D’altra banda, 44 entitats han dut a terme accions per enfortir l’ecosistema, amb programes que van des de la sensibilització entorn a la cultura emprenedora entre els joves, al foment de l’emprenedoria de les dones, o la dinamització d’espais de transferència de coneixement i innovació (entre d’altres).
Cal destacar l’esforç per enfortir i ampliar l’abast de la Xarxa Emprèn, el conjunt d’entitats publicoprivades de suport a l’emprenedoria que, amb el suport de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació, treballa de manera alineada, coordinada i eficient, i ajuda a generar un ecosistema d’empreses més inclusiu, innovador i competitiu on les bones pràctiques i les connexions aporten un valor afegit a cadascun dels seus membres. El 24 de març de 2023 es publicava una nova ordre (l’EMT/56/2023, més informació aquí), que regula l’adhesió d’entitats a la Xarxa, garantint així la seva activitat continuada en el temps, la connexió permanent entre els diferents actors, i l’establiment d’un marc de coneixement transformador i creatiu enfocat a fomentar l’emprenedoria i la innovació amb valor i impacte social.
Actualment, 129 entitats d’arreu del país formen part de la Xarxa Emprèn, amb més de 250 tècnics i tècniques acompanyant i donant suport al dia a dia a les persones emprenedores.
Gran èxit de la primera Mapathon i nova oferta formativa
Precisament per compartir algunes de les millors pràctiques entre empreses i organitzacions de suport a la innovació en emprenedoria de Catalunya, aquest 2023 s’organitzava la primera Mapathon de la Xarxa Emprèn: quatre jornades a diferents localitats catalanes (Reus, Lleida, Palau d'Anglesola, Girona, Salt i Vic) que, amb més de 200 participants, servia per presentar fins a 26 experiències de bones pràctiques d'innovació de diferents empreses i emprenedors destacats de cada territori (més informació aquí).
També per als professionals de la Xarxa Emprèn, al llarg de 2023 s’ha dissenyat una oferta formativa que ha facilitat eines innovadores per al servei d'acompanyament a les persones emprenedores, així com per a aquelles activitats d’enfortiment i promoció de l’ecosistema emprenedor del país. Concretament, en col·laboració amb el Centre d'Orientació i Emprenedoria de Catalunya (COE-CAT), s’han dut a terme dos cursos (22 hores de formació) sobre Metodologies per a la innovació en emprenedoria i Coaching per a persones emprenedores, amb la participació de 51 tècnics de la Xarxa. Paral·lelament, s’han programat fins a 4 webinars (sobre finançament, videojocs, l’Innovation Toolkit d’StartUB i la nova llei de startups), amb un total de 239 participants.
Aquesta dinamització de la Xarxa Emprèn culminava a l’octubre amb una Jornada tècnica a l'Espai Bital de l'Hospitalet de Llobregat, que amb més de 100 assistents servia per compartir coneixements i experiències entre entitats, mentors, persones expertes i emprenedores, així com per posar el focus en la innovació i el seu impacte a tota Catalunya (més informació aquí).
Impulsem el Programa Primer
Pel que fa al Programa Primer (que amb el cofinançament del Fons social Europeu Plus té per objectiu impulsar la creació de startups basades en oportunitats i fortaleses del territori, per aconseguir una Catalunya més competitiva i territorialment equilibrada), també ha rebut un nou impuls. La convocatòria de 2023, dotada amb 1,6 milions d’euros (un increment de 562.500 euros respecte a la de 2022), ha permès impactar més positivament arreu del país, augmentant el nombre de startups que es creen com a resultat del programa. L’increment de pressupost també ha significat un augment del nombre d’entitats preacceleradores que ofereixen els seus serveis. Així, durant el 2023, han participat en el Programa Primer 23 preacceleradores (34 entitats agrupades) de 20 comarques i s’han beneficiat del programa un total de 384 persones.
Les 23 preacceleradores participants al Programa Primer 2023 han contribuït a la posada en marxa de projectes de base tecnològica en sectors diversos. Així, s’ha impulsat la creació de startups vinculades al sector salut, esports i transformació social; digitalització i e-learning; agro-rural, ecologia i sostenibilitat; indústria, ciència i tecnologia; turisme i logística, mobilitat i ciutats intel·ligents.
Quant a les empreses emergents preaccelerades aquest 2023, en destaquen: Wood in Haus, Organ2L, Regemed, Improfit AI, Sentir i Identify, les sis startups seleccionades com a millors en l’edició del Demo Day del Programa Primer 2023.
Tots els participants al programa han comptat amb un programa d’activitats exclusives destinat a intercanviar coneixements i experiències, així com a incrementar l’impacte dels projectes emprenedors sorgits del programa. En són exemples la participació a la fira 4YFN (més informació aquí), la Jornada de dinamització sobre inversió celebrada al novembre (més informació aquí) o, més recentment, el Demo Day per seleccionar els millors projectes de 2023 que tenia lloc el passat 13 de desembre (més informació aquí).
iFest i Dona Emprèn
Quant al suport i el foment de l’esperit emprenedor entre joves i dones, ha continuat al llarg d’aquest 2023 amb una nova edició de l’iFest (liderat conjuntament pels departaments d’Empresa i Treball, Educació, Cultura, Recerca i Universitats, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural) i diverses actuacions a través de la plataforma Dona Emprèn.
Així, la cinquena edició de l’iFest ha tornat a oferir aquest 2023 acompanyament als joves amb l’objectiu de promoure el seu talent i fomentar la creació de solucions innovadores als reptes de la societat. Aquest any s’estrenava, a més, un programa intensiu, el Bootcamp iFest, en el qual els participants (players) van preparar la solució a aquests reptes formant-se en prototipatge, innovació i emprenedoria a través de tècniques de design thinking. 37 equips van ser seleccionats per a la semifinal del mes de maig, i d’aquests, vuit de la Categoria Júnior i nou de la Categoria Sènior van competir a la gran final celebrada a la Sala Apolo el mes de juny, on davant de més de 400 persones, es van anunciar els sis equips guanyadors. Entre les solucions proposades trobem projectes que contribueixen a reduir el malbaratament alimentari, a potabilitzar l’aigua o a millorar, amb la creació d’un sistema d'activitats lúdiques, l'estança dels joves als hospitals (més informació aquí). Els sis seleccionats eren premiats amb un programa de preacceleració, mentoria i formació a diferents entitats de l'ecosistema emprenedor català i portuguès (més informació aquí). En global, aquesta cinquena edició de l'iFest va comptar amb més de 600 estudiants, 80 docents (shakers) i 60 centres educatius amb un total 78 projectes presentats.
Pel que fa a Dona Emprèn, ha mantingut la seva aposta per donar visibilitat a les dones emprenedores amb una sèrie d’articles on dones referents ofereixen el seu testimoni inspirador en primera persona (més informació aquí). A més, el 8 de març (amb motiu del Dia Internacional de les Dones), iniciàvem la publicació d’una sèrie de 10 manuals que, sota el títol de #HacksDona + Empresa, ofereixen recomanacions i metodologies a les entitats per tal de promoure l’emprenedoria femenina (més informació aquí).
L’emprenedoria en format pòdcast
I per acabar aquest balanç de 2023, no volem deixar de referir-nos a una nova acció adreçada a les persones emprenedores per tal d'ajudar-les a adquirir habilitats i coneixements en el seu procés d’emprenedoria, oferint alhora models de referència i eines per combatre la por al fracàs. Es tracta del pòdcast d'EmprènCat, una col·lecció de 15 capítols (més 2 episodis especials) on diversos emprenedors i emprenedores, juntament amb diferents experts i expertes, analitzen les seves inquietuds i ofereixen recursos innovadors sobre diferents temàtiques d'interès. Com saber si la idea és bona, com passar de la idea al pla de negoci, com fer un bon pitch, com trobar finançament, com innovar o quin és el moment ideal per vendre l’empresa, són algunes de les preguntes a què dona resposta aquest pòdcast.
L’Àrea d’Emprenedoria i Formació continuarà treballant aquest 2024 per acompanyar les persones emprenedores en la creació de nous projectes amb impacte, que responguin als reptes de la societat, fomentant la consolidació d’un ecosistema emprenedor territorialment equilibrat.
L’ecosistema emprenedor del país ha tornat a comptar al llarg de 2023 amb multitud de recursos, serveis i activitats de dinamització i suport a càrrec de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació i de les entitats de la Xarxa Emprèn