Wood in House, Organ2L, Regemed, Improfit.AI, Sentir i Identify, seleccionades com les sis millors startups de l’edició de 2023, que ha batut rècords de participació i duplicat el seu impacte territorial

Entitats preacceleradores i emprenedors es reunien el passat dimecres 13 de desembre a les instal·lacions d’Aticco Bogatell en el Demo Day del Programa Primer que, subvencionat per la Generalitat de Catalunya amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus, té per objectiu impulsar arreu del país la creació de startups basades en oportunitats i fortaleses del territori per aconseguir una Catalunya més competitiva i territorialment equilibrada.
Anna Miquel, cap de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació de la Direcció General d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria, donava la benvinguda al centenar d’assistents a la jornada, destacant les bones xifres de participació que avalen l’èxit d’aquesta edició. I és que des de la seva posada en marxa el 2017, l’edició d’enguany és la que compta amb més programes preacceleradors involucrats (23) i amb més emprenedors i emprenedores (384), impactant en comarques d’arreu del territori català (20). “Si ho comparem amb les dades de l’edició anterior -explicava Miquel- veiem que gairebé hem duplicat el nombre de programes preacceleradors, s’han incrementat les entitats, el nombre d’emprenedors participants i el de comarques on es desenvolupen les diverses accions”.
Tot seguit, els 20 projectes seleccionats per a aquest Demo Day tenien l’oportunitat de presentar les seves solucions a reptes diversos de l’àmbit de la digitalització, la logística i la mobilitat, el sector de la salut i social, la indústria, la ciència i la tecnologia, i el turisme. Concretament, les 20 startups seleccionades eren: Wood in House, Rural connect, Torch, TreaSure Family, Petinder, Zephyr, Organ2L, Regemed, Cirkus, Improfit.AI, Sentir, Onco Wellness, Kaicycles, POWAR, Toroi Marine, Beelectric, Lueira, Identify, Columat i Langtern. Totes elles preaccelerades per diferents programes executats per entitats de la Xarxa Emprèn (Building Innovation Program, G-Accelerator Impact Call, Cap a la mobilitat sostenible, Industrial Tech, Health Care Vallès, ImpactTech, Impulsa Digital, GoTourism Up! i EduTECH Emprèn).
Esteve Almirall (ESADE), Ana Guasch (mentora i business angel), Oriol Brutau (Aprop Marketing), Jordi Rivera (conseller independent) i Helena Checa (Delvy Law & Finance) eren els membres del jurat encarregats de valorar els diferents projectes. Mentre feien la deliberació, Montse Guàrdia, presidenta del Consell Social de la UPC, abordava els reptes que l’emprenedoria ha d’afrontar en temps d’Intel·ligència Artificial en una Keynote on animava els assistents a integrar-la per potenciar els seus projectes. En aquest sentit, Guàrdia explicava com “l’oposició que pot generar la IA en un inici és només la primera de les quatre fases de l’anomenada corba de canvi, que va des de la negació inicial, al dol, l’acceptació, fins arribar a la inevitable adaptació”.
A continuació, es donaven a conèixer els 6 startups seleccionades com a millors de l’edició 2023 del Programa Primer:
- Wood in Haus -ara Atom- (preaccelerada pel programa “Building Innovation Program”): projecte de creació de mòduls d’habitatges fets de fusta en cadena, que sorgeix per donar resposta a tres problemes del sector de la construcció: la sostenibilitat, la baixa productivitat i la falta d’habitatge a Europa.
- Organ2L (preaccelerada pel programa “G-Accelerator Impact Call”): neix amb l’objectiu de resoldre el problema de la ratio dels transplantaments amb la creació d’un software per millorar els aparellaments entre donants i sol·licitants i un nou dispositiu de transport que replica el sistema de manteniment del cos humà.
- Improfit.AI (preaccelerada pel programa “Health Care Vallès”): una plataforma que, fent ús de la tecnologia de visió per computació, permet al pacient fer rehabilitació física i neurorehabilitació des de casa, seguint les indicacions gamificades dels experts que fan el seguiment de la seva evolució.
- A Regemed (preaccelerada pel programa “Health Care Vallès”): un dispositiu electrònic de tractament tòpic basat en medicina personalitzada amb efectes altament regeneradors, rejovenidors i mínimament invasius indicat per a la regeneració immediata de ferides obertes tant en humans com en animals.
- Sentir (preaccelerada pel programa “Health Care Vallès”): una app que avalua i entrena les habilitats auditives i que ofereix un informe a professionals de la salut auditiva per a un millor seguiment dels pacients.
- Identify (preaccelerada pel programa “GoTourismUP!”): startup traveltech que treballa amb l'objectiu de digitalitzar l'oferta cultural en els destins: activitats i excursions, rutes culturals, espais gastronòmics locals i de qualitat... En definitiva, tot allò que demanen els viatgers quan arriben a un destí i que recomanen els recepcionistes o treballadors dels equipaments, ho poden trobar a la plataforma d’Identify de forma fàcil i ràpida.
Totes elles tindran l’oportunitat de realitzar un pitch a l’estand de la Generalitat de Catalunya i ACCIÓ al congrés 4YFN 2024, que en el marc del MWC Barcelona, tornarà a ser l’epicentre de l’ecosistema més innovador i la cita imprescindible per connectar inversors i emprenedors de tot el món.
Aquest Demo Day del Programa Primer 2023 acabava amb les paraules de cloenda del director general d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria, Lluís Juncà, qui destacava la qualitat dels projectes presentats i encoratjava tots els assistents a continuar treballant per enfortir l’ecosistema emprenedor. “Actes com aquest Demo Day del Programa Primer demostren que no hi ha un sol perfil d’emprenedor i que es pot emprendre a tot el territori”, afirmava.
Els sis projectes seleccionats tindran l’oportunitat de realitzar un pitch a l’estand de la Generalitat de Catalunya i ACCIÓ al 4YFN de 2024.