L’empresa, liderada per Fátima Lucas, va comptar en la seva fase inicial amb l’impuls del programa de preacceleració “De la ciència al mercat” del Primer 2017, subvencionat per la Generalitat de Catalunya amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus

Dues de les cinc empreses europees premiades per la Comissió Europea (CE) per la seva innovació són catalanes. Es tracta de les startups Zymvol i MJN, que han estat guardonades en el marc de l’Innovation Radar Prize 2023 organitzat per la CE i la plataforma Dealflow.eu, que identifica els projectes innovadors d’alt potencial d’entre totes les empreses que accedeixen a fons europeus.
En les seves fases de creixement, totes dues han comptat amb el suport del Govern de la Generalitat. Particularment Zymvol va ser preaccelerada el 2017 pel programa “De la ciència al mercat” en el marc de la primera edició del Programa Primer, i promogut aleshores per la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), entitats de la Xarxa Emprèn.
El Primer és el programa del Govern de la Generalitat de Catalunya de preacceleració per a la creació de startups basades en oportunitats i fortaleses del territori, per aconseguir una Catalunya més competitiva i territorialment equilibrada. Concretament, ofereix suport a les persones emprenedores mitjançant el finançament de programes de formació i mentoria que impulsin la creació i creixement d’empreses basades en la innovació, la tecnologia i nous models de negoci.
Fàtima Lucas, CEO d’aquesta startup especialitzada en l’ús de la supercomputació per fer simulacions amb proteïnes, té clar que el suport inicial del programa “De la ciència al mercat” va ser clau: “A Barcelona hi ha molt suport als emprenedors, però la majoria de programes no et formen per a negocis complexos com els que sorgeixen de la investigació científica. Per això participar en aquest programa va ser molt important per a nosaltres, ja que s’adreça específicament als científics que volem dur a terme transferència de coneixement”.
Aquest programa de preacceleració (que ara també impulsen la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, juntament amb la UB i la UPC), s’adreça a dotar de formació i acompanyament en temes d’emprenedoria i transferència de tecnologia i coneixement a doctors i doctorands no només interessats en valoritzar els resultats de la seva tesi i explorar la possibilitat de crear una empresa derivada de la recerca, sinó també amb ganes de professionalitzar-se en l’àmbit de la gestió de la innovació.
Des de la seva posada en marxa el 2017, i al llarg de les seves cinc edicions (totes elles en el marc del Programa Primer), “De la ciència al mercat” ha recolzat la creació d’una desena d’empreses intensives en tecnologia i coneixement, les quals fins a dia d’avui han mobilitzat més de 25 milions d’inversió i han generat més de 120 llocs de treball.
El jurat de l’Innovation Radar Prize 2023, format per emprenedors, inversors privats i experts de l’ecosistema, ha reconegut Zymvol amb el premi general, la primera vegada que una empresa catalana obté aquest reconeixement.
Per a Fátima Lucas rebre aquest premi significarà un nou impuls per a la companyia: “Entrar a formar part de la llista d’organitzacions que han rebut aquest guardó és tot un honor. Estem molt agraïts perquè és un reconeixement a la nostra feina i ens il·lusiona encara més de cara al futur”.
Zymvol es dedica al desenvolupament de software per descobrir nous enzims destinats a la indústria farmacèutica i alimentària i està plenament consolidada dins l’ecosistema innovador de Catalunya.
Zymvol està especialitzada en l’ús de la supercomputació per fer simulacions amb proteïnes i està plenament consolidada dins l’ecosistema innovador de Catalunya