Aquest grup d’empresàries, nascut fa any i mig a iniciativa del Centre d’Empreses Innovadores del Consell Comarcal del Pallars Jussà (entitat de la Xarxa Emprèn), esdevé un clar exemple de com potenciar l’emprenedoria de les dones a través del recolzament mutu

Segons dades del darrer informe #GEM (Global Enterpreneurship Monitor) de 2022-2023, la taxa de dones emprenedores continua retallant distàncies amb la dels homes. Així, si observem la Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA) a Catalunya, la de les dones se situa en el 6,5%, mentre que la dels homes és del 7,3% (la diferència entre ambdós sexes és una dècima més baixa que el 2021). Tot i aquesta lleu millora, a la majoria de les etapes del procés de creació d’empreses el percentatge d’homes és superior al de dones, una escletxa de gènere que s’accentua en el cas de nous emprenedors, on el 60% són homes i el 40%, dones.
En aquest context és important destacar casos d’èxit com el que exemplifica la Xarxa d’Emprenedores Pallareses (coneguda com “la XEP”), iniciativa sorgida el juny de 2022 en el marc del Grup de treball Dona i Empresa (GTDE) del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. Va ser Josep Maria Tarrat, responsable de l’àrea de Dinamització Econòmica del Consell Comarcal del Pallars Jussà (entitat de la Xarxa Emprèn), qui va detectar l’oportunitat d’endegar aquest projecte al territori. “Vaig participar en un taller impartit per la Laia Arconés sobre l’impuls de xarxes d’emprenedores. A la nostra comarca jo venia observant que un elevadíssim tant per cent dels projectes que s’assessoraven i s’acompanyaven en el marc del programa EmprènCat estaven liderats per dones, fins al punt que en les dues últimes edicions del Premi Jove Emprenedor, un 90% de les candidatures eren d’empresàries”, explica. És per això que Tarrat va voler lligar els coneixements adquirits a la formació rebuda en el GTDE i la gran quantitat de dones líders de projectes empresarials de la zona: “Vaig convocar totes les emprenedores que havien passat pel servei i que configuraven un important nombre d’empreses en el petit teixit empresarial del Pallars Jussà a una primera trobada on van assistir 14 empresàries. Totes elles van mostrar el seu entusiasme en donar forma i contingut a una xarxa que treballés per enfortir els llaços empresarials en femení i donar-se suport mutu. Així va néixer la XEP!”, recorda.
Des de llavors, aquest grup no ha parat de créixer. Actualment el formen una quarantena d’empresàries d’entre 20 i 60 anys amb projectes provinents d’àmbits tan diversos com el turisme rural, la gastronomia, el disseny, la informàtica, la fotografia, el dret o la salut. Totes elles treballen plegades per impulsar iniciatives professionals i de negoci, oferir formació i afavorir espais de trobada i de treball en xarxa, així com per generar oportunitats connectant les membres de la xarxa entre sí, amb altres grups empresarials i amb potencials clients.
Igualment, la XEP dona visibilitat a les professionals de la xarxa i als seus negocis i projectes a través de la premsa, les xarxes socials i altres canals d’influència. Dos exponents d’èxit en aquest sentit són els que representen la Cristina Cirera (Carrella) i la Carla Roset (CR Habitatges), premiades el 2021 i el 2022 com a joves emprenedores de la comarca. La Cristina va voler donar una volta de full a l’empresa familiar apostant, en plena pandèmia, per aprofitar les ametlles produïdes a la finca de la família i transformar-les en garrapinyades, galetes, torrons o carquinyolis que venen online i a petits comerços. La Carla, de la seva banda, gestiona el lloguer d’habitatges turístics amb un servei que és pioner als Pallars i la Vall d’Aran.
Per intercanviar aquestes experiències d’èxit, la XEP organitza periòdicament trobades de networking que són ja una referència al territori. La darrera tenia lloc el passat mes de novembre a la casa rural Montcel de Guàrdia de Noguera i servia per mostrar la força, la capacitat i l’extraordinari poder empresarial de la cada vegada més nombrosa Xarxa d’Emprenedores Pallareses.
Per intercanviar experiències, la XEP organitza periòdicament trobades de networking que són ja una referència al territori