En aquesta edició es posen sobre la taula problemes que d’una manera o l’altra ens afecten com a societat, com la descarbonització, els trastorns alimentaris, el malbaratament d’aliments o l’ús responsable i eficient dels recursos naturals, entre d’altres.

La col·laboració amb organitzacions i empreses compromeses amb la innovació i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) és una de les parts clau de l’iFest. Per aquest motiu, enguany l’iFest repeteix la col·laboració amb algunes de les organitzacions de l’anterior edició, fortament arrelades a Catalunya i que lideren la innovació del nostre país i volen generar impacte positiu. A més, se sumen noves empreses d’altres sectors que fan créixer encara més el projecte. Totes elles materialitzen aquesta col·laboració proposant un repte que necessita solucions.
I és que la pedra angular de l’iFest són els reptes, que posen sobre la taula problemes que d’una manera o l’altra ens afecten com a societat, com la descarbonització, els trastorns alimentaris, el malbaratament d’aliments, l’ús responsable i eficient dels recursos naturals, entre altres.
Les organitzacions i empreses que repeteixen la seva col·laboració amb l’iFest són: la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, la Mobile World Capital, l’Hospital Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu i el Sónar. Per part de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, també torna a proposar un repte propi.
Tanmateix, se sumen com a novetats Unilever (Frigo) i Transports Metropolitans de Barcelona. A continuació, trobareu la llista dels reptes que presenten les organitzacions i empreses col·laboradores:
• Com aconseguim que els joves consumeixin ciència en el seu temps de lleure mitjançant l’ús de noves tecnologies i dispositius punters que la facin més atractiva?
Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, entitat privada amb més de 30 anys de recorregut fent foment de la recerca, la cultura científica i la innovació.
• Com podem prevenir els trastorns de la conducta alimentària en nens i adolescents a través d’estratègies innovadores?
Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu – Centre mèdic de referència d’alta especialització en pediatria i salut materna d’àmbit internacional.
• Com evitem la propagació de malalties de transmissió sexual entre adolescents?
Hospital Vall d’Hebron – Campus sanitari de prestigi internacional que aposta per millorar l’assistència als seus pacients a través d’iniciatives innovadores.
• Com es pot reduir l’impacte del canvi climàtic a través de la tecnologia?
Mobile World Capital – La Fundació Mobile World Capital Barcelona és un valor cabdal de la tecnologia i la innovació per a Catalunya.
• Com podem millorar el sistema de transport per als assistents a festivals urbans, reduint les emissions de carboni i alleujant la congestió a les ciutats?
Sónar+D – Congrés internacional d’innovació tecnològica lligat al Sónar, el festival de música electrònica que se celebra anualment a la ciutat de Barcelona.
• Com podem crear un gelat saludable que alhora incideixi en la lluita contra el malbaratament alimentari?
Unilever (Frigo) – Multinacional que concentra empreses del secor alimentari i de la cura i higiene personal. Tenen l’objectiu d’aconseguir la neutralitat d'emissions en la seva cadena de valor abans del 2039.
• Com podem preveure les avaries dels autobusos a través de l'estudi de la big data que generen?
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) – Empresa gestora de gran part del transport públic de la ciutat de Barcelona i de la seva corona. A través de la innovació pretén reduir la seva petjada carbònica i incrementar el número d’usuaris.
• Què podem fer per afavorir el consum local i de proximitat dels aliments?
Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural – Presenta un desafiament per promoure el consum d'aliments de proximitat i de temporada que contribueix al desenvolupament rural integrat al territori des del punt de vista ambiental, econòmic i social.
A més a més, l’iFest torna a presentar el “repte lliure”, una porta oberta pels participants de la Categoria Sènior (+18 anys i fins a 30 anys) perquè presentin un projecte que doni resposta al repte que vulguin, sense haver de triar entre els que plantegen els col·laboradors. Amb aquest repte lliure es dona la possibilitat que equips amb projectes incipients, o que han començat en una altra convocatòria de premis, projectes universitaris, o que neixen de la pròpia iniciativa d’un grup jove d’emprenedores, es puguin presentar i competir per guanyar la competició de reptes de l’iFest.
Des del desembre els docents i l’alumnat ja poden accedir lliurement a l’iFest Bootcamp i participar en els tallers i activitats previstes. El període previst per a les inscripcions a la iFest challenge Competition és a principis de març.
Si voleu mantenir-vos al dia de les notícies de l’iFest, seguiu els perfils d’@emprencat a X i Instagram.
Empreses i organitzacions plantegen els seus reptes perquè els joves desenvolupin solucions i prototips que seran exposades i defensades el maig de 2024 en la gran final, l’iFest Challenge Competition