La trajectòria professional de la Núria Iglesias en l’àmbit del desenvolupament local i l’emprenedoria va arrencar fa més de 25 anys. Des de fa 8 treballa al Centre de Promoció Econòmica de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, entitat de la Xarxa Emprèn, oferint assessorament i informació a emprenedors i emprenedores.

Explica’ns breument la teva trajectòria professional...
La meva feina sempre ha estat relacionada amb el desenvolupament econòmic local i l’emprenedoria; i d’això farà ja més de 25 anys! També he treballat en projectes de sensibilització i foment de l’emprenedoria, i de formació per a nous emprenedors, sempre vinculada a l’administració local. Durant uns anys vaig ser autònoma, oferint serveis d’assessorament i formació a entitats de promoció econòmica en l’àmbit de l’emprenedoria.
Fa 8 anys em vaig incorporar al Centre de Promoció Econòmica de l’Ajuntament del Prat de Llobregat com a tècnica d’Activitat Econòmica a l’Oficina d’Atenció Empresarial (OAE), assessorant, informant i tutoritzant projectes de nous emprenedors, fent constitució d’empreses des del punt PAE i altres tasques relacionades amb el foment i el suport a la creació i consolidació d’empreses. És una feina que m’omple i de la qual continuo aprenent dia a dia. Trobo que cada emprenedor o emprenedora, cada projecte, és un món per descobrir.
Quins serveis oferiu des de l’Ajuntament del Prat de Llobregat per fomentar l’emprenedoria?
L’Ajuntament del Prat porta més de 20 anys desenvolupant accions de foment de l’emprenedoria. Una de les més destacades és la Jornada de l’Emprenedor i Emprenedora Local i els Premis El Prat Emprèn Marta Mayordomo, on es reconeix i es celebra la posada en marxa de noves empreses per part d’emprenedors i emprenedores del municipi.
L’Ajuntament del Prat també és impulsor dels Premis Delta, conjuntament amb els consistoris de Castelldefels, Gavà i Viladecans. Aquests guardons, amb 15 edicions de trajectòria, són una aposta dels municipis del Baix Llobregat Sud per reconèixer les millors iniciatives empresarials que s’estan consolidant al territori.
Per últim, i no menys important, fem diverses accions de sensibilització adreçades a alumnes de secundària.
Destacaries algun programa en concret?
Adreçat a alumnes de secundària del Pla de Transició al Treball-Programes de Formació i Inserció (PTT-PFI), tenim el projecte “Elabora el teu projecte empresarial i participa al concurs El Prat Emprèn”, on els alumnes han d’idear un projecte lligat a la seva especialitat formativa i desenvolupar el seu pla d’empresa. És un projecte que resulta molt engrescador tant per als alumnes com per als docents, i que serveix per treballar a l’aula el món laboral i empresarial d’una manera molt dinàmica. Aquest projecte es va incloure en el Banc de Bones Pràctiques de la Fundació Pi i Suñer en l’àmbit del desenvolupament econòmic.
Quins punts forts té El Prat per a les persones que volen emprendre?
El Prat té una ubicació estratègica immillorable, al costat del port i l’aeroport, tocant a la ciutat de Barcelona, a la seva àrea metropolitana. A més, és una ciutat de mida amable, 65.000 habitants, però encara en creixement, ben comunicada i amb una població relativament jove.
Al seu territori hi trobem 8 polígons industrials, un comerç potent, i també s’està desenvolupant el seu potencial turístic i gastronòmic.
Compta amb un Centre de Promoció Econòmica, amb diferents línies estratègiques de desenvolupament local, serveis de suport i dinamització per a les empreses i comerços, una associació d’empresaris i vàries de comerciants, i també una xarxa d’empreses d’economia social dinàmica i consolidada.
Tot plegat fa que el Prat sigui una ciutat plena d’oportunitats de negoci factibles de ser desenvolupades amb èxit.
Per aportar algunes dades, en els darrers cinc anys hem atès més d’un miler de persones interessades en emprendre; d’aquestes finalment 329 han creat una empresa, el que ha comportat la creació de 520 nous llocs de treball.
Recordes algun projecte emprenedor amb impacte que hagi comptat amb el vostre acompanyament?
Sí! AparcaAndGo és una reconeguda empresa que actualment ofereix serveis de pàrquing i trasllat a les terminals dels aeroports de Barcelona i Madrid, així com a les estacions de tren d’ambdues ciutats. Els clients poden deixar els seus vehicles, i mentre dura el seu viatge, poden optar per serveis de manteniment mecànic, ITV, així com rentat.
Quins són els reptes als quals t’enfrontes durant el dia a dia?
Em preocupa aconseguir transmetre a les persones emprenedores que atenc la importància de fer un pla d’empresa per analitzar i planificar la posada en marxa del projecte i que no ho considerin un mer tràmit per aconseguir alguna ajuda. Es posen en marxa idees de negoci sense una mínima anàlisi prèvia, idees encara immadures o basades en un producte. D’altra banda, es comencen projectes amb una infravaloració de les necessitats financeres, el que fa que molts d’ells comencin “coixos” la seva activitat.
També a vegades no és fàcil demostrar a priori la importància d’invertir en accions de formació empresarial que millorin el perfil de la persona emprenedora i la gestió del seu projecte.
A banda d’això, sovint treballem en convocatòries pròpies o d’altres entitats col·laboradores, un àmbit amb freqüents alts i baixos de feina. També els nous emprenedors tenen una mica d’estacionalitat... Toca gestionar l’agenda el millor possible.
Treballeu en col·laboració amb altres entitats per tal de fomentar la cultura emprenedora al territori?
Deixant de banda els ja comentats Premis Delta, també participem anualment al projecte Innobus, un projecte d’Innobaix consistent en una ruta en autobús de 15 dies per l’àrea metropolitana de Barcelona, on es genera xarxa entre empreses, institucions i participants, en el marc de la innovació i l’activitat econòmica del territori. Les empreses col·laboradores plantegen reptes a joves universitaris que els han de resoldre mentre reben formació específica i fan reunions de treball.
Un altre programa de foment de la cultura emprenedora que desenvolupem amb la Diputació de Barcelona és “Cultura Emprenedora a l’Escola” (CUEME), adreçat a alumnes de primària del municipi.
Com valoreu el fet d’estar adherits a la Xarxa Emprèn?
Estem molt agraïts, no solament per la difusió que es fa entre els emprenedors/es de la nostra feina i serveis que oferim i per ser una referència en emprenedoria, sinó també per la possibilitat que ens ofereix de treballar en xarxa i compartir inquietuds amb tècnics i tècniques d’altres territoris.
Com veus el sector de l’emprenedoria?
Molt dinàmic i despert. Em va sorprendre veure que fins i tot durant el període confinament per la pandèmia ens seguien arribant consultes de persones emprenedores, que o bé volien continuar amb el seu projecte, o que havien aprofitat l’impàs per detectar i desenvolupar noves oportunitats de negoci.
A partir del període post-pandèmia, hem detectat més persones joves que s’adrecen al servei en trobar noves oportunitats especialment en el sector del comerç electrònic i els serveis en línia.
Quins problemes hi identifiques?
Autònoms i microempreses... Si be és cert que són més flexibles per adaptar-se al canvi, la seva dimensió també les fa més febles per poder aprofitar noves oportunitats i créixer, deixant de banda que l’esforç personal i dedicació de les persones empresàries és considerable.
Si haguessis d’emprendre, quin seria el teu negoci?
Estaria vinculat a l’àmbit de l’emprenedoria. Em fa respecte pensar en emprendre en altres activitats i negocis especialment aquells que suposen una inversió important. Per això admiro les persones que sí que ho fan.
“Trobo que cada emprenedor o emprenedora, cada projecte, és un món per descobrir”