“Un lloc per a empreses i particulars que es deixen cuidar”, aquesta és la carta de presentació de BeOm, projecte impulsat per la Marina Mayar i recolzat per la Fundació Prevent, entitat de la Xarxa Emprèn que treballa per al foment d’una emprenedoria més inclusiva.

Va ser un problema greu de salut (en 24 hores va perdre el 50% de la seva audició) el que va empènyer la Marina Mayar, diplomada i experta en Gestió Emocional, a crear BeOm, un mètode adreçat a particulars i empreses per als quals dissenya processos de fidelització de talent i millora de la salut emocional. En descobrim més en aquesta entrevista.
Com i quan va sorgir la idea de crear BeOm?
Va ser molt curiós, perquè portava molt de temps amb ganes d'emprendre. Sabia el que volia fer (ajudar la gent), però no sabia com donar-li forma. I en un retir, durant una meditació, em va sorgir la idea.
Quina va ser la inspiració per iniciar el teu propi negoci?
Arrel d'un problema greu de salut: en 24 hores vaig perdre de sobte el 50% de la meva audició i em van aparèixer acúfens. En aquell moment vaig sentir que necessitava fer un canvi a la meva vida. Sempre havia tingut curiositat i ganes, però no em sentia amb valor de fer el pas. Va ser quan vaig patir el meu problema de salut que vaig superar els meus temors i em vaig llençar a emprendre.
Com et va ajudar la Fundació Prevent a fer realitat el teu projecte?
Sincerament, he realitzat formacions i màsters durant el meu viatge emprenedor, però els serveis de la Fundació Prevent són per a mi el més complet que he tingut.
Vaig començar amb ells a l'Aula “Aprende y Emprende”, on el meu projecte encara no tenia ni nom ni forma! L'equip de Prevent, juntament amb els professionals que els donen suport, em va proporcionar les eines i l'experiència que necessitava per arrencar. Recordo que estava molt il·lusionada, però també molt perduda i amb molts dubtes, però ells em van ajudar a fer camí. Al final del curs vaig realitzar la meva primera venda!
Dos anys més tard, vaig decidir unir-me a Powernauts, l'acceleradora de la Fundació Prevent, és a dir, el lloc per a aquelles persones que volen consolidar el seu projecte. Aquest és l'impuls que crec que tots necessitem per fer créixer el projecte.
Per què?
Doncs perquè emprendre és un viatge continu i necessites moltíssims coneixements de tot: finances, màrqueting, comunicació... I aquí t'ofereixen una formació de 360 graus. Disposes de mentors de totes les àrees (vendes, networking, estratègia...), sessions privades amb ells si així ho desitges cada setmana, formacions contínues... És tot el que necessites per dotar el teu projecte d'una estructura sòlida. A més, tens l'assessoria Impulsa, que és una assessoria personalitzada.
Així que, personalment, crec que la Fundació Prevent té una estructura molt polivalent, amb una equip que té una sensibilitat especial que no trobes en pràcticament cap lloc. T’impulsen a fer realitat el teu projecte i tu, això sí, has de treballar i aprofitar tots els seus recursos -que són molt potents- per fer realitat el teu somni emprenedor.
Quins van ser els desafiaments inicials que vas enfrontar?
Només saps que tens la il·lusió i les ganes de fer alguna cosa potent. Però has d'aprendre de tot i només ets tu sola (en el meu cas). És esgotador i a vegades molt frustrant. És una muntanya russa. Però les ganes, la motivació, la constància i creure en el teu projecte et fa tirar endavant. T'equivoques moltíssimes vegades però aprens extremadament ràpid.
Com vas finançar el teu negoci en les primeres etapes?
Amb els estalvis i els premis que he anat guanyant.
Com ha evolucionat la teva idea de negoci des de la concepció inicial?
Ha anat mutant, i això és emprendre. Vaig començar donant classes privades: al meu primer curs van venir cinc alumnes. Ara treballo per a empreses grans com Coca Cola i he fet formacions per a un miler de persones!
Quina ha estat la teva estratègia per fer créixer el negoci i arribar a la teva audiència?
Buf! És una pregunta complicada i extensa. Parlaré de temes estratègics i que a nivell emocional m'han ajudat a créixer:
• Confiar en el que faig. Tenir l'energia regulada i motivació.
• Tenir bona gent al meu costat.
• Aprendre de grans professionals i no tenir por de preguntar.
• Organitzar i prioritzar bé el meu temps. Cal tenir vida personal.
• Millor fet que perfecte. Els emprenedors/es podem tenir l'autoexigència i el perfeccionisme molt alt.
• Conèixer el teu buyer-persona i parlar-li tal com ets. Sense màscares.
• Provar més d'un producte o servei. Dir adéu al que no funciona encara que faci mal.
• Recordar-me aquesta frase: “tens un negoci rentable o tens un hobby massa car”.
Pots compartir alguna anècdota sobre algun obstacle important i com ho vas superar?
I tant! El 2020 tenia programat un retir de surf&mindfulness amb 23 persones, però tres setmanes abans va arribar la notícia que possiblement hauríem d’estar 15 dies a casa. Ho recordeu? Va ser un moment d'incertesa molt gran. Això quan durarà? Ens quedarem 15 dies a casa? Aquells dies van ser horrorosos i vaig haver de prendre decisions ràpides i molt importants. Lògicament vaig haver de cancel·lar el retir amb tot el que això comportava i donar un gir de 360 graus al meu projecte. Dos anys més tard, el 90% dels que es van apuntar el 2020, va venir al retir!
Com has utilitzat la tecnologia i la innovació en el teu negoci?
L’he aprofitat al màxim. El que deia... Durant la pandèmia vaig obrir cursos online, vaig crear un e-comnerce. Després m’ha donat moltes oportunitats per connectar amb gent d’altres països i ciutats fent formacions i sessions en remot.
Quines eines o recursos has trobat més útils en el teu viatge emprenedor?
Les formació constant, recórrer a eines digitals per agilitzar processos i a contactes per preguntar i que testegin el producte.
Com et mantens motivada i enfocada en moments difícils?
Amb vàries coses. Per exemple, tinc una foto de quan era petita al meu despatx. Cada vegada que em desanimo la miro i em dona una energia enorme! També valoro tot el que he arribat a fer i tot el que he treballat per arribar on sóc. És una bona empenta de motivació. I per últim, tinc els missatges positius dels meus alumnes. Sempre que ho necessito els torno a llegir.
Com manegues l'equilibri entre treball i vida personal?
Sovint, quan emprens es perquè el que estàs fent t'apassiona, de vegades tant, que t’oblides de posar límits. Personalment, bloquejo l'agenda cada setmana per dedicar temps a activitats completament diferents que em distreguin i no estiguin relacionades amb la feina. Els caps de setmana, a més, desconnecto completament de les tecnologies.
Com gestiones l'estrès i la pressió que comporta ser un emprenedora?
Bona pregunta! Em dedico a la gestió de l'estrès, així que tinc avantatge. Emprendre és viure en la incertesa, i això pot ser estressant per a una ment que vol controlar-ho tot. Principalment, el que faig és:
• Planificar les tasques. Tinc un calendari i anoto cada tasca amb un horari concret.
• Bloquejo l’agenda per fer aturades. Sempre surto a fer un volt pel matí i a la tarda per desconnectar i carregar piles.
• Si crec que a una tasca li hauré de dedicar 2 hores (per exemple), estableixo un marge de 10% de temps extra per si passa qualsevol cosa.
• Sóc realista: sé que mai puc estar al 100%, així que gaudeixo del procés sense obsessionar-me amb el futur.
I per últim, quins consells tens per a les persones que consideren emprendre per primera vegada?
Primer, que es preguntin per què volen emprendre i com ho faran, avaluant els recursos de temps i diners de què disposen. És important també separar la feina de la vida personal i gaudir del procés. Emprendre no és un camí fàcil, però val la pena!
“El meu negoci ha anat mutant i això és emprendre! Al meu primer curs van venir cinc alumnes. Ara treballo per a grans empreses com Coca Cola i he fet formacions per a un miler de persones”