Es tracta d’una actuació subvencionada pel SOC (amb càrrec dels fons NextGenerationEU) i que ha comptat amb la col·laboració de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació

Segons el darrer informe Global Enterpreneurship Monitor (GEM) Catalunya 2022-2023, la taxa d’activitat emprenedora (TAE) al país se situa en un 6,9 %, la més elevada de l'Estat. No obstant això, el percentatge de dones que es decideixen a emprendre encara és menor que el dels homes. Un cop es decideixen, però, són més persistents i l’impacte social dels seus projectes és més alt.
Partint d’aquest context, la consultora de gènere i diversitat LaGroc ha dut a terme una recerca d’iniciatives i bones pràctiques d’emprenedoria de les dones d’arreu del món. L’objectiu principal d’aquesta actuació, realitzada per encàrrec del Centre d’Orientació i Emprenedoria del SOC, amb la col·laboració de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació del Departament d’Empresa i Treball, ha estat la identificació de diverses iniciatives amb resultat positiu a escala internacional dirigides a fomentar o donar eines a les dones per emprendre i que siguin innovadores i extrapolables al context català.
Així, en total s’han identificat 110 iniciatives dedicades al foment de l’emprenedoria de les dones en països amb una realitat socioeconòmica similar a la de Catalunya, de les quals, a partir d’una sèrie d’indicadors, se n’han seleccionat les considerades com a 19 millors pràctiques. L’estudi d’aquesta selecció (que inclou iniciatives de països principalment situats a Europa i Amèrica) permet extreure algunes conclusions interessants, que resumim a continuació
- El foment de l’emprenedoria de les dones amb perspectiva de gènere amb una mirada interseccional és un enfocament analític compartit en una part important de les bones pràctiques seleccionades.
- Una característica comuna entre la majoria dels projectes seleccionats com a bones pràctiques és l’oferiment d’una multiplicitat d’activitats i serveis. Els programes de suport a l’emprenedoria cal que siguin holístics perquè hi hagi un acompanyament eficaç i eficient que doni com a resultat iniciatives que es mantinguin en el temps.
- Entre les iniciatives seleccionades trobem aliances i col·laboracions entre institucions públiques, privades i entitats del tercer sector. Sumar esforços és una bona opció, ja que la suma de mirades i punts de vista amplia l’impacte de la iniciativa.
- Per assolir un impacte real i positiu de les polítiques de foment de l’emprenedoria dirigides a dones, es fa imprescindible disposar de dades reals i actualitzades, tant quantitatives com qualitatives i amb perspectiva de gènere, que permetin conèixer el públic destinatari de les polítiques en qüestió.
- La totalitat de les 19 bones pràctiques analitzades tenen com a objectiu afavorir o crear un ecosistema emprenedor, ja que és un aspecte clau perquè les iniciatives siguin exitoses.
- Un servei que ofereix bona part de les bones pràctiques seleccionades és l’organització de xarxes i esdeveniments per promoure espais per crear aliances i treball en xarxa.
- Les avaluacions de polítiques públiques o privades són imprescindibles per poder mesurar el rendiment i l’impacte de les iniciatives dirigides a les emprenedores.
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, des de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació hem elaborat la següent infografia que recull informació bàsica de les 10 pràctiques internacionals que han obtingut una millor puntuació del total d’iniciatives identificades.
La selecció íntegra la trobareu al recull que podeu descarregar al següent enllaç.
“En total s’han identificat 110 iniciatives amb resultat positiu a escala internacional dirigides a fomentar o donar eines a les dones per emprendre, innovadores i extrapolables al context català”