La passió per la salut, l’esport i la tecnologia va empènyer l’Andreu Casadellà a fundar Improfit.ai, startup preaccelerada pel Programa Primer “Healthcare Vallès” de la CECOT (entitat de la Xarxa Emprèn) i seleccionada com una de les millors de l’edició de 2023

Enginyer Industrial per la UPC i MBA per ESADE, l’Andreu Casadellà va saber veure el potencial de la visió per computació i la Intel·ligència Artificial (IA) per millorar la vida de les persones. Per això, el 2021 es va decidir a fundar Improfit.ai, una plataforma que permet fer rehabilitació física i neurorehabilitació des de casa, seguint les indicacions gamificades de fisioterapeutes i metges.
Com i quan va sorgir la idea d’Improfit.ai?
Durant la pandèmia estava en un grup on fèiem classes de ioga i tècniques de respiració. Vaig veure que era molt important corregir les postures en remot i que a través de la visió per computació s'estaven desenvolupant solucions molt interessants. Aquest va ser el punt de partida d’Improfit.ai.
En què consisteix?
Improfit és una plataforma de rehabilitació on el fisioterapeuta o el metge pot crear exercicis definint el que vol mesurar del moviment articular o bé assignar exercicis de la llibreria que tenim. El pacient pot practicar a la consulta i/o reforçar al seu domicili, gravant la part vectorial de la sessió, fent una mesura inicial i de l'evolució del moviment articular o de l’equilibri.
En temps en què el focus mediàtic acostuma a posar-se en els perills de la IA, és Improfit.ai un bon exemple de com fer un bon ús d’aquesta tecnologia?
Clarament. La IA pot ser i és una tecnologia diferenciadora per millorar la qualitat de vida de les persones. Està clar també que cal establir certs límits que no es poden traspassar, com serien les lleis de la robòtica o la protecció de llocs de treball.
Parlem dels procés emprenedor...quins van ser els desafiaments inicials que vas enfrontar?
Emprendre és apassionant, però molt dur a nivell personal, mental i econòmic. Has de tenir clar el projecte i el problema que vols resoldre i després anar trobant possibles solucions i iterar sobre elles. L’equip també és molt important: envoltar-te de persones que creguin en el projecte i es diverteixin. Per això crec que per començar és millor tenir equips petits, per contenir la despesa i assegurar la cohesió. Per últim, la part de finançament és complicada i has de tenir clar què vols aportar del teu capital i com aconseguir que el projecte atregui inversors i talent.
Com vas finançar el negoci en les primeres etapes?
Primer amb els meus estalvis i després van entrar alguns inversors: business angels i vehicles d’inversió com 4Founders Capital, B-Startup de Banc Sabadell o CGHealth. Em sento afortunat d’aquests inversors ja que ens recolzen i la relació és molt còmoda.
Com ha evolucionat la idea de negoci des de la concepció inicial?
Vam començar amb un torneig gamificat d’exercicis per a grups de nois i noies on es van apuntar 3.000 persones! Aquest va ser el nostre MVP (producte mínim viable). Després ens va contactar l’empresa líder mundial de maquinària de fitness i rehabilitació per desenvolupar el software d'una màquina (tipus checkup), que just s’ha presentat aquest mes. Està molt bé treballar per un corporate, però has de tenir clar el que vols en el futur i per això hem seguit desenvolupant la plataforma de rehabilitació on posem a la mateixa equació el metge/fisioterapeuta, el pacient i la tecnologia. Aquest va ser un moment clau ja que amb pocs recursos vam decidir apostar per una plataforma escalable parlant amb molts hospitals, pacients i fisioterapeutes i veient quin problema volíem resoldre. Va ser llavors que vam veure que les mútues, assegurances i certes organitzacions estaven disposades a pagar per aquest servei. Ara estem fent proves amb hospitals públics també, però el procés és lent.
El 2023, vau participar al Programa Primer de preacceleració de la CECOT “Healthcare Vallès”. Com valoreu el suport rebut?
És un programa molt interessant i molt recomanable! I és que a banda de la part teòrica (formació i mentoria), es realitzen visites a empreses referents del sector salut del territori. Aquest contacte amb l’ecosistema va ser molt important per establir sinergies.
De fet, Improfit.ai va ser seleccionada com una de les millors startups sorgides del Programa Primer 2023 i recentment vau tenir l’oportunitat de participar al Demo Day celebrat en el marc d’aquest programa al 4YFN. Com valoreu aquest reconeixement i experiència?
Ens va fer molta il·lusió! Van passant moltes coses pel camí i de cop et trobes presentant la teva empresa a una fira de rellevància internacional com és el 4YFN i surten projectes molt interessants d'una llavor inicial.
Quina visió de futur tens per a Improfit.ai?
A mig termini volem fer una empresa que sigui rendible econòmicament i que millori la vida de les persones amb malalties greus on el procés de rehabilitació és dolorós i dur a nivell físic, logístic i econòmic. També voldríem tenir una part social del projecte per poder ajudar gent sense recursos i que ha patit una malaltia greu que els impedeix la mobilitat.
Aquest no és el teu primer projecte emprenedor. Quan et vas adonar que volies emprendre?
Vaig començar a treballar a una multinacional d’automoció on vaig aprendre molt i vaig tenir la sort de poder treballar a diversos països. Però ja llavors tenia clar que arribat el moment voldria emprendre el meu propi projecte. Per això quan estava a Mèxic expatriat vaig muntar una empresa de cafè que vaig poder vendre salvant la inversió inicial (encara no es vivia el boom actual del cafè). Després, també a Mèxic, vaig impulsar un projecte de telemetria recolzat per uns socis que havien muntat una plataforma de control vehicular a Barcelona per donar servei a tota Espanya. Aquesta empresa la vam vendre a una multinacional holandesa.
Va ser una experiència increïble: muntar una empresa amb amics que a dia d'avui encara conservo!
Quines eines o recursos has trobat més útils en el teu viatge emprenedor?
Formar part d'un ecosistema on poder demanar consell. A banda de la CECOT com a entitat de la Xarxa Emprèn, m’han ajudat molt altres xarxes com SeedRocket, TechBarcelona, Antai, Barcelona Health Hub o Acció. Envoltar-te de bons inversors i gent treballant al projecte implicada també és bàsic.
Com et mantens actualitzat amb les darreres tendències i canvis del mercat?
Hi ha molta informació arreu, però crec que és important enfocar una mica. En el meu cas, com que m'atreia la IA, em vaig apuntar al Instituto de Inteligencia Artificial d’Alacant que és molt pràctic.
Com gestiones l'estrès i la pressió que comporta ser un emprenedor?
En el meu cas em sento molt recolzat per la meva dona, els fills, els meus pares i les meves germanes. A més tinc molts amics amb qui sempre puc comptar. Recordo certs moments de la muntanya russa que és emprendre en què alguns amics i familiars s’apropaven per dir-me: “Andreu, en què t’ajudo?”. Aquests moments són molt d'agrair.
També és molt important delegar en l’equip i basar les relacions laborals dins l'emprenedoria en la il·lusió i la confiança. Que tothom entengui que en el procés hi haurà iteracions i que és bo aprendre del camí fet per arribar a una solució.
Com manegues l'equilibri entre vida personal i professional?
És important trobar forats per estar amb la família i els amics. Per a mi és sagrat poder portar o recollir els nens de l'escola alguns dies per setmana i trobar moments en parella. L’emprenedor pensa 24/7 en el projecte, però és molt important alliberar la ment en alguns moments. Jo ho aconsegueixo fent escapades a la muntanya amb amics, rutes en bici o travesses de natació, on a banda de la part esportiva, hi ha les xerrades, els riures, els dinars i sopars...
I ja per últim, quins consells donaries a aquelles persones que consideren emprendre per primera vegada?
No conec cap emprenedor que hagi tingut un camí fàcil, però s'ha d'aguantar i tirar endavant sempre amb positivitat i les idees clares. Per això cal que tinguin clar el problema que volen resoldre i que no es donin per vençudes fins a trobar el product market fit. Que s'envoltin de gent operativa i que vulguin buscar solucions no teòriques. El que compta és tenir una bona idea, finançar-la i executar-la.
“Emprendre és apassionant, però molt dur a nivell personal, mental i econòmic. Has de tenir clar el projecte i el problema que vols resoldre i després anar trobant possibles solucions i iterar sobre elles”