Poder ajudar i acompanyar les persones emprenedores de la comunitat universitària i del sud de Catalunya és el que més valora d’una feina que ara compagina amb la posada en marxa del seu propi projecte, el ‘venture builder’ StartSud Studio

Explica'ns breument la teva trajectòria professional...
Sóc llicenciat en ADE i doctor en Economia i Empresa, totes dues titulacions obtingudes a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Treballo com a professor d’Economia Financera a la mateixa URV, on actualment ocupo la direcció de la Càtedra d’Emprenedoria i del Departament de Gestió d’Empreses. Vaig estudiar ADE perquè m’atreia molt el món empresarial i volia crear la meva pròpia empresa. Malauradament, en aquells moments, la situació no era com l’actual i no existien ni les ajudes ni l’ecosistema emprenedor que tenim avui dia, tant a Catalunya com en concret al Camp de Tarragona. És per això que quan el 2016 em va sorgir l’oportunitat de formar part de la comissió de suport a la Direcció de la Càtedra, no m’ho vaig pensar. Al 2018 vaig passar a ser-ne el director i puc dir que estic molt content de poder formar part d’aquest ecosistema i poder ajudar i acompanyar les persones emprenedores de la comunitat universitària i del sud de Catalunya. A més, aquesta experiència m’ha permès co-fundar StartSud Studio, el venture builder del Camp de Tarragona.
Com vehiculeu el vostre suport a l’emprenedoria des de la URV?
La Càtedra d’Emprenedoria treballa colze amb colze amb la Unitat de Valorització del Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació (CTTi-FURV). La nostra tasca consisteix en sensibilitzar la comunitat universitària per a que consideri l’emprenedoria com una sortida professional més i com una forma de valoritzar el coneixement i tecnologies sorgides de la recerca que es fa a la pròpia URV. Així, acompanyem aquells projectes que sorgeixen de l’estudiantat, els grups de recerca o l’alumni de la URV, però també ajudem a persones emprenedores del territori, encara que no formin part de la comunitat universitària. Aquesta tasca la fem coordinadament amb la resta d’institucions, empreses, clústers o associacions que formen part de l’ecosistema emprenedor de la Catalunya Sud. A més, com a part de la URV que som, també participem en diversos projectes de recerca a nivell europeu, el que ens permet conèixer realitats d’altres regions de la resta d’Europa.
Destacaries algun programa o projecte en concret?
Destacaria, en primer lloc, els premis a les millors idees que ofereix el Consell Social de la URV amb la col·laboració, tant de la Càtedra com del CTTi-FURV. També el programa R2B (Research to Business), impulsat pel CTTi-FURV, que ofereix recursos als grups de recerca de la URV per ajudar-los a acostar els resultats de la seva activitat al mercat, impulsant la transferència de les tecnologies sorgides en el món universitari cap al mercat. El 2019 també vam començar a oferir una assignatura transversal sobre competències emprenedores a totes les enginyeries i graus en ciències de la URV, posteriorment també es va afegir el Grau en Dret i en un futur esperem poder-la oferir a tots els ensenyaments que s’imparteixen a la URV.
Quins punts forts creus que té el Camp de Tarragona per a les persones que volen emprendre?
El Sud de Catalunya és un territori ple de talent, amb una universitat potent, i molt ben situat. Ofereix un entorn natural i cultural privilegiat, una molt bona qualitat de vida i tranquil·litat, però suficientment a prop de Barcelona com per poder-ne aprofitar les sinergies. A més, en els darrers 10 anys, l’ecosistema de suport a l’emprenedoria ha crescut molt: Diputació, ajuntaments, consells comarcals i la pròpia universitat han impulsat aquest ecosistema i, el que és millor, han iniciat molts projectes de forma conjunta, com el Fòrum d’Inversió CAT-SUD. Gràcies a aquest entorn privilegiat, cada cop trobem més emprenedors internacionals que s’instal·len al Camp de Tarragona i s’està gestant una comunitat molt activa.
La col·laboració amb altres entitats és doncs fonamental...
Efectivament. Des de la Càtedra tenim convenis amb moltes institucions del territori, començant per la Diputació de Tarragona, però també amb diversos ajuntaments, consells comarcals i empreses. La creació de la Xarxa URV Emprèn per part de l’anterior director de la Càtedra, el Dr. Pere Segarra, és indicador de l’esperit de cooperar amb totes les institucions que busquen potenciar l’emprenedoria del sud de Catalunya.
En aquest sentit, com valores el fet de ser membre de la Xarxa Emprèn?
La tasca que es fa des de la XE és imprescindible. Crec que és necessari disposar d’un espai on les diferents institucions ens puguem trobar, intercanviar eines, solucions, problemes, etc. Crec que conèixer la resta de l’ecosistema emprenedor de Catalunya obre portes a poder afrontar reptes de forma conjunta i per tant amb més probabilitats d’èxit.
Recordes algun projecte emprenedor amb impacte que hagi comptat amb el vostre acompanyament?
El projecte amb més ressò que ha sorgit de la nostra Universitat ha estat Freshly Cosmetics, empresa que va obtenir un dels ajuts del Consell Social de la URV a les millors idees emprenedores el 2015 i que el 2022 va superar els 40 milions d’euros de facturació en el sector dels cosmètics sostenibles. Altres projectes que han estat acompanyats per la Càtedra d’Emprenedoria i han esdevingut startups reconegudes serien Need Car Help o SeoAlive. També destaquen spin-offs sorgides dels grups de recerca com Renalyse o Succipro.
Quins són els reptes als quals t’enfrontes durant el dia a dia?
El dia a dia varia molt. Hi ha èpoques en què el principal repte radica en l’acompanyament de projectes emprenedors, en canvi hi ha altres moments en què ens centrem més a preparar alguna jornada de treball on mirem d’involucrar el món emprenedor amb el teixit empresarial del territori. Per últim, també dediquem molts esforços a identificar quina és la formació que millor complementa als emprenedors en cada moment.
Com veus el sector de l’emprenedoria?
Catalunya i, en concret, el sud de Catalunya, presenten uns índex d’activitat emprenedora propers a la mitjana europea, existeix una alta sensibilitat cap a l’emprenedoria i els emprenedors són persones ben vistes. Darrerament, a més, amb els canvis normatius com el de la llei de startups, s’han simplificat alguns tràmits i ha millorat la fiscalitat per als inversors, fets que, sense ser suficients, van en la bona direcció i potencien el sector de l’emprenedoria.
Quins problemes hi identifiques?
El principal problema que tenen la majoria dels projectes és el finançament dels primers passos. Aquest problema es fa més evident en projectes que requereixen molt de temps per arribar al punt mort, com projectes del sector salut o tecnològic.
Abans ens comentaves que també has impulsat el teu propi projecte...
Així és. Tot i que la meva activitat principal em fa molt complicat poder emprendre, circumstàncies de la vida i uns bons companys de viatge han fet que hagi pogut co-fundar un venture builder anomenat StartSud Studio, mitjançant el qual volem ajudar l’emprenedoria del nostre territori i complementar la tasca que ja es fa des del sector públic.
I per acabar... ens vols explicar alguna cosa més?
Cada cop més des d’Europa es valora que les universitats formin els estudiants amb competències emprenedores. A més, les universitats, per la seva idiosincràsia, permeten que es formin equips fundadors multidisciplinars, amb coneixements i habilitats que es complementin. Per això, crec que és molt important que els joves coneguin i considerin l’emprenedoria com una alternativa vàlida i així poder tirar endavant els seus propis projectes.
“És molt important que els joves coneguin i considerin l’emprenedoria com una alternativa vàlida i així poder tirar endavant els seus propis projectes”