Les semifinals tindran lloc els pròxims 24 i 25 d’abril amb la participació d’equips de 16 centres educatius i universitats d’arreu del territori

La final de la competició de reptes de l’iFest ja és a tocar! El pròxim dimarts 14 de maig és el dia escollit per a la celebració d’aquest gran espectacle, que tindrà lloc al Disseny Hub Barcelona i comptarà amb la presència dels millors equips i projectes participants en aquesta sisena edició.
Fins a 119 equips de 35 centres d’arreu de Catalunya s’han presentat enguany a la competició, que, a partir del plantejament de diversos reptes, promou l’esperit innovador i emprenedor dels joves des d’una perspectiva social i alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. D’entre tots, només 16 equips aconseguiran passar a la final, on competiran per proclamar-se guanyadors de les seves respectives categories i emportar-se el premi: l’acceleració dels seus projectes emprenedors.
La final no només comptarà amb les presentacions dels projectes dels equips, sinó que a més serà una experiència per a tots els assistents amb un munt de sorpreses. Entre les que ja us podem avançar hi ha l’exhibició de Catalunya Freestyle, organitzada per Llobregat Block Party, una batalla de galls en llengua catalana, i premis per al públic.
Abans, però, tindran lloc les semifinals (els pròxims 24 i 25 d’abril) amb la participació d’equips de 16 centres educatius i universitats d’arreu del territori. Se celebraran en línia i s’escollirà un equip per a cada repte i categoria (júnior i sènior). I és que la pedra angular de l’iFest són els reptes, que enguany posen sobre la taula qüestions com la descarbonització, els trastorns alimentaris, el malbaratament d’aliments o l’ús responsable i eficient dels recursos naturals (més informació al següent enllaç).
Per a cadascun dels reptes d’enguany, els centres semifinalistes són els següents:
Com aconseguim que els joves consumeixin ciència en el seu temps de lleure mitjançant l’ús de noves tecnologies i dispositius punters que la facin més atractiva? (repte plantejat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació).
Centres semifinalistes: INS Carles Vallbona, INS Narcís Monturiol, Universitat Rovira i Virgili, Col·legi Claret de Barcelona, Centre d’Estudis Roca i INS Priorat.
Quines estratègies innovadores tenim per prevenir els trastorns alimentaris en la població infantil i juvenil? (repte plantejat per l’Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu).
Centres semifinalistes: INS Pedralbes, Monlau Formació Professional, Col·legi Claret de Barcelona i INS Thos i Codina.
Com evitem la propagació de malalties de transmissió sexual (MTS) entre adolescents? (repte plantejat per l’Hospital Vall d’Hebron).
Centres semifinalistes: Escola Tècnica de Girona, Monlau Formació Professional i Centre d’Estudis Roca.
Com es pot reduir l’impacte del canvi climàtic mitjançant la tecnologia? (repte plantejat per la Mobile World Capital Barcelona).
Centres semifinalistes: Escola Tècnica de Girona, Joviat Manresa, Monlau Formació Professional i INS Torre Roja.
Com podem millorar el sistema de transport per als assistents als festivals urbans, reduir les emissions de carboni i alleujar la congestió a les ciutats? (repte plantejat per Sónar+D).
Centres semifinalistes: Escola Tècnica de Girona, Institut Escola del Treball, Centre d’Estudis Roca i Col·legi Claret de Barcelona.
Què podem fer per afavorir el consum local i de proximitat dels aliments? (repte plantejat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat).
Centres semifinalistes: Escola Tècnica de Girona, Monlau Formació Professional, Col·legi Claret de Barcelona, INS Priorat i INS Comte de Rius.
Com podem preveure les avaries dels autobusos mitjançant l’estudi de les big data que generen? (repte plantejat per Transports Metropolitans de Barcelona).
Centres semifinalistes: INS Comte de Rius i Institut Escola del Treball.
Com podem crear un gelat saludable que alhora incideixi en la lluita contra el malbaratament alimentari? (repte plantejat per Unilever, Frigo).
Centres semifinalistes: Col·legi Claret de Barcelona, INS Marianao i Monlau Formació Professional.
Repte de lliure elecció per part dels equips de la categoria Sènior.
Centres semifinalistes: INS Pere Martell i INS Comte de Rius.
L’iFest ofereix als i les joves un acompanyament en emprenedoria i innovació per promoure’n el talent i fomentar la creació de solucions per a la societat que provenen de la ciència, la tecnologia i la disrupció. Inclou, a més, una formació intensiva focalitzada en la resolució de reptes (Bootcamp), una competició on es trien les millors solucions (Challenge Competition) i una preacceleració per als equips guanyadors (Acceleration).
L’iFest és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya liderada pels departaments d’Empresa i Treball, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Cultura, Educació i Recerca i Universitats.
La final no només comptarà amb les presentacions dels projectes dels equips, sinó que a més serà una experiència per a tots els assistents amb un munt de sorpreses