La final tindrà lloc el pròxim 14 de maig a l’auditori del Museu del Disseny de Barcelona

A una setmana de la Gran Final de la iFest Challenge Competition, ja està tot a punt per celebrar aquesta gran festa que comptarà amb la presentació dels projectes finalistes i moltes altres sorpreses.
Els equips competiran per proclamar-se campions de la 6a edició d’aquesta iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya i liderada pels departaments d’Empresa i Treball, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Cultura, Educació i Recerca i Universitats. Dels quaranta-un equips semifinalistes, només setze equips són els escollits per participar a la Gran Final: set conformen la categoria júnior i nou, la sènior.
Cadascun d’ells representa als col·laboradors de l’edició d’enguany que de nou han posat reptes sobre la taula adreçats a resoldre problemes tan rellevants com la descarbonització en diferents sectors, la prevenció de malalties sexuals i trastorns alimentaris, el malbaratament alimentari o la manca de consum de continguts científics entre els joves. Les empreses i organitzacions col·laboradores d’aquesta edició són la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, la Mobile World Capital Barcelona, l’Hospital Maternoinfantil de Sant Joan de Déu, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el festival Sónar+D, Transports Metropolitans de Barcelona i Unilever (Soy Frigo).
A continuació us presentem els noms dels equips finalistes, el nom del projecte i el repte al qual donen resposta:
- Com aconseguim que els joves consumeixin ciència en el seu temps de lleure mitjançant l’ús de noves tecnologies i dispositius punters que la facin més atractiva? (repte plantejat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació).
Equips finalistes: “Ciència Virtual”, de l’INS Priorat de Falset (júnior) i “Physics Stars”, de la Universitat Rovira i Virgili (sènior).
- Quines estratègies innovadores tenim per prevenir els trastorns alimentaris en la població infantil i juvenil? (repte plantejat per l’Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu).
Equips finalistes: “Moodmapper”, del Col·legi Claret de Barcelona (júnior) i “Balance”, del Centre d’Estudis Monlau FP. - Com evitem la propagació de malalties de transmissió sexual (MTS) entre adolescents? (repte plantejat per l’Hospital Vall d’Hebron).
Equips finalistes: “Caisex”, del Centre d’Estudis Roca (júnior) i “S-Safe”, de l’Escola Tècnica de Girona. - Com es pot reduir l’impacte del canvi climàtic mitjançant la tecnologia? (repte plantejat per la Mobile World Capital Barcelona).
Equips finalistes: “Higrass!”, de l’Escola Joviat de Manresa (júnior) i “App sostenible”, del Centre d’Estudis Monlau FP. - Com podem millorar el sistema de transport per als assistents als festivals urbans, reduir les emissions de carboni i alleujar la congestió a les ciutats? (repte plantejat per Sónar+D).
Equips finalistes: “FestiGo”, del Centre d’Estudis Roca (júnior) i “NewSónar+D App”, de l’Institut Escola del Treball. - Què podem fer per afavorir el consum local i de proximitat dels aliments? (repte plantejat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat).
Equips finalistes: “Gastrofest”, del Col·legi Claret de Barcelona (júnior) i “Arrels”, del Centre d’Estudis Monlau FP. - Com podem preveure les avaries dels autobusos mitjançant l’estudi de les big data que generen? (repte plantejat per Transports Metropolitans de Barcelona).
Equip finalista: “Repte TMB”, de l’Institut Escola del Treball (sènior). - Com podem crear un gelat saludable que alhora incideixi en la lluita contra el malbaratament alimentari? (repte plantejat per Unilever, Frigo).
Equips finalistes: “Disfrútame”, del Col·legi Claret de Barcelona (júnior) i “Frigo Community”, del Centre d’Estudis Monlau FP. - Repte de lliure elecció per part dels equips de la categoria Sènior.
Equip finalista: “Lligams”, de les emprenedores Marta Teixidó i Anna Teixidó.
Cal destacar que molts dels projectes que s’han presentat a la competició i que s’han quedat pel camí han estat brillants i mereixedors d’arribar més lluny. Ben segur que per a molts i moltes han estat tot just les primeres passes en aquest camí de la innovació i l’emprenedoria. Un camí ple de reptes i obstacles, però farcit d’aprenentatges valuosos. Només per això, tots són guanyadors i guanyadores.
A més, en aquesta edició de l’iFest, la Generalitat de Catalunya ha apostat per alinear-se amb patrocinadors clau que han plantejat reptes vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb la motivació que tots i totes aquestes joves prenguin consciència dels grans desafiaments que té al davant la societat, posin fil a l’agulla i siguin part de la solució des de ben aviat.
També mereixen una menció i un agraïment especial tots els docents, els shakers dels equips, pel compromís que han mostrat una vegada més sumant-se a aquesta iniciativa que pretén fomentar i promocionar l’esperit emprenedor entre el jovent dels seus centres educatius. L'empenta dels shakers és essencial per “sacsejar” les ments dels estudiants i fer aflorar les seves idees més brillants.
A banda de les presentacions dels projectes, l’esdeveniment estarà amenitzat per la música i el rap de Llobregat Block Party, que organitzarà una batalla de rap amb l’ajuda del públic. I no només això, sinó que els assistents també participaran activament al llarg de tota la final amb tota una sèrie d’interaccions sorpresa.
Tot plegat estarà presentat i conduit per Nil Marbà, reporter i redactor del programa Planta Baixa de TV3 i Shalana Rodríguez, creadora de continguts i presentadora del Programa Fang! del canal SX3.
Podeu aconseguir les vostres estrades per a la final seguint aquest enllaç. L’aforament és limitat i les entrades s’assignaran per ordre de registre al formulari.