El Consorci d’aquesta comarca és l’entitat de la Xarxa Emprèn que ofereix un servei integral a emprenedors i emprenedores de la zona

El Lluçanès, com a nova comarca catalana, s'estén al llarg de l'altiplà de transició entre la Plana de Vic i el Berguedà, en contacte amb el Prepirineu. El seu paisatge està marcat sobretot per l’activitat agrícola i ramadera, amb zones àmplies de conreu, extensions considerables de boscos i espais naturals rellevants, habitatges disseminats, nuclis petits i compactes, i pastures. Cal destacar també l’activitat de la transhumància, per la seva importància en la història, el tarannà i l’estructura del paisatge del Lluçanès, així com el ric patrimoni natural, arquitectònic i immaterial.
En termes d’activitat econòmica i ocupació, és important tenir en compte que és la comarca més petita del país i que qualsevol variació dels indicadors té una major incidència que en altres comarques amb més activitat. L’ocupació registrada resident augmenta a un ritme inferior al del conjunt de la província de Barcelona, un 1,9% (2,6% província). És el mateix ritme de creixement que es dona en els llocs de treball localitzats, que resulta inferior al del conjunt (d’un 3,0%). Destaca, però, l’increment en activitats de les indústries de productes alimentaris, una activitat amb un pes important a la comarca.
El Consorci del Lluçanès és una entitat supramunicipal creada el 2001 per impulsar projectes a fi d’invertir eficientment els recursos i millorar els serveis als ajuntaments i a la ciutadania. Ja l’any 2015 el Consorci del Lluçanès va incloure els 13 municipis de la zona per avançar en la mancomunitat de serveis: Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu de Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí d’Albars, Sobremunt i Santa Maria de Merlès.
La seva Àrea de Promoció Econòmica treballa transversalment amb el Servei de Desenvolupament Rural (on cal destacar el servei d’assessorament especialitzat a empreses agroalimentàries d’Osona i el Lluçanès), Ocupació, Turisme i Formació; per tal de donar suport a les persones emprenedores del territori. Així, s’ofereix un acompanyament en l’elaboració del pla d’empresa i anàlisi de la viabilitat del projecte empresarial, un model de pla econòmic i financer adaptat al perfil de la persona emprenedora (revisat i actualitzat aquest últim any amb l'objectiu de proporcionar i facilitar la informació i l’acompanyament durant l’etapa de constitució de l’empresa), així com suport en la cerca de finançament i altres recursos. També proporciona recolzament a les empreses en el seu procés de consolidació, així com formació destinada a les empreses i a l’emprenedoria.
Dels diferents projectes de l'entitat, destaca “El Quall”, una formatgeria col·lectiva i obrador comunitari de 150m2 situat al municipi d’Alpens. Es tracta d’unes instal·lacions totalment equipades donar cabuda a aquelles persones que vulguin emprendre en el sector lacti i puguin testejar i fer les primeres elaboracions en aquest obrador compartit. Igualment, cal fer esment de “L’Espai”, coworking situat a Prats de Lluçanès amb gairebé 500m2 de capacitat i on les persones emprenedores comparteixen un mateix espai físic creant interrelacions i sinergies entre elles.
Entre 2018 i 2023, el Consorci del Lluçanès va assessorar 505 empreses, 219 persones van rebre assessorament (es van crear 38 noves empreses) i 289 van participar en activitats de formació en l’àmbit de l’empresa i l’emprenedoria.
Quant a projectes emprenedors amb impacte recolzats pel Consorci del Lluçanès, destaca La Petita Ànima, una formatgeria que neix a finals del 2022 fruit de la culminació de les inquietuds personals i d'un canvi de rumb professional de l'Anna i el Mateu. “En el meu cas, després d'anys de formació, pràctiques i treballar dins del sector, vaig decidir fer el pas d’emprendre”, recorda l’Anna. “La Petita Ànima –explica- és un projecte familiar on transformem llet de vaca en iogurt natural i diferents tipus de formatges”. Per fer-ho, utilitzen “El Quall”, les instal·lacions làctiques compartides situades a Alpens i que han estat claus per a l’èxit del projecte.
Però aquest no és l’únic suport rebut per part del Consorci. “Quan hi vaig contactar ja portava el projecte força madurat (havia fet un programa amb Barcelona Activa que forma i acompanya idees de negoci de dones). Tot i així, em van ajudar a plasmar tota la idea de negoci en un pla d'empresa clar i ordenat i, més endavant, em van oferir assessorament formatger de caire pràctic i també en xarxes socials i comunicació”, destaca l’Anna.
Tot i la seva curta trajectòria, aquesta aposta per la terra i els productes fets a mà ha portat la Petita Ànima a esdeveniments de turisme gastronòmic d’arreu de país, com el Fòrum Gastronòmic 2023 o el Benvinguts a Pagès (entre molts d’altres), a més d’estar inscrita dins del cens de la Xarxa de Productes de la Terra i rebre reconeixements, com la medalla de plata al Fòrum del Formatge Artesà i Català de 2024.
Enllaços relacionats
- Consorci del Lluçanès (Obre en una nova finestra)
- Nou directori d’entitats adherides a la Xarxa Emprèn (Obre en una nova finestra)
- Com adherir-se a la Xarxa Emprèn (Obre en una nova finestra)
L'Ordre EMT/56/2023, de 24 de març, permet que les entitats de l'ecosistema emprenedor català puguin formar part de la Xarxa Emprèn, rebin o no subvencions.