“Emprendre és aprendre”. Aquest és el primer consell que ofereix a les persones que volen crear el seu propi negoci al Pla d’Urgell, una comarca on, assegura, “la mentalitat emprenedora ha guanyat terreny”

Explica'ns breument la teva trajectòria professional...
Sóc llicenciat en Geografia per la Universitat de Lleida (especialitzat en Desenvolupament Local), i tinc formació de màster i postgrau en gestió pública, auditories, emprenedoria i ocupació dels ens locals. Des del 2001 que treballo com a tècnic de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell on, des del 2012, dirigeixo la seva Incubadora d’Empreses (CEI Bell-lloc). A més, des del 2023, sóc l’encarregat de gestionar el Punt d’Atenció GlobaLleida del Pla d’Urgell.
Què feu des de l’Ajuntament de Bell-lloc d'Urgell per fomentar l’emprenedoria?
Bell-lloc d’Urgell és punt de referència en el foment de l’emprenedoria a les terres de Lleida, a part de l’acompanyament individual que fem mitjançant la Xarxa Emprèn. Oferim recolzament des de la idea inicial que tenen els emprenedors i emprenedores fins a donar viabilitat al projecte i a la creació de l’empresa final, brindant possibilitats d’allotjament a través de la nostra incubadora d’empreses (actualment al 100% de la seva ocupació i considerada -segons l’Infome Funcas- la tercera millor de Catalunya i la desena d’Espanya en incubació bàsica). També informem i ajudem en la tramitació d’ajuts i finançament disponible per a l'emprenedoria i les empreses (autoocupació de joves inscrits al programa de Garantia Juvenil, Tiquet rural, ajudes Leader, inversions productives, etc.) i organitzem accions formatives a demanda. Igualment, realitzem jornades de sensibilització per emprendre a diferents instituts de la comarca, organitzem tallers i xerrades per a col·lectius específics (com joves, dones o persones a l’atur) i jornades de networking, entre d’altres.
Destacaries algun programa en concret?
Oferim diferents programes tant per al foment de l’emprenedoria com per al seu creixement en col·laboració amb altres entitats del territori com són: el programa de foment de l’emprenedoria als centres educatius “Lleida Talent Emprenedor”, el programa de consolidació empresarial “Impulsa’t!” o el de suport a empreses amb alt potencial de creixement “Accelera el Creixement”. També tenim l’oficina “Acelera PYME” (per a la transformació digital de les empreses) o l’APTenisa Launch (per a l’acceleració de startups), entre d’altres.
La vostra aposta per la innovació és evident. Com aconseguiu que emprenedors i empreses de la zona es decideixin a innovar?
Bàsicament mitjançant jornades tècniques d’innovació a la nostra incubadora. Aquestes activitats, que anomenem “Dijous Innovadors”, les organitzem al voltant de taules rodones on es comparteixen experiències innovadores en camps com la Intel·ligència Artificial, el design thinking, la tecnologia blockchain o l’experiència del client. També convidem les empreses de la zona a esdeveniments com el Linkup Fest, la jornada d’Innovació i Transferència Tecnològica de l’IRTA o la de Tendències Agroalimentàries Agrobiofood Ponent, entre d’altres.
Quins punts forts té el vostre municipi i el Pla d’Urgell per a les persones que volen emprendre?
A la comarca tenim dos punts d’assessorament de la Xarxa Emprèn (l’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell i el Consell Comarcal del Pla d’Urgell), on es realitzen projectes estratègics de desenvolupament local, suport, acompanyament i dinamització als emprenedors i les empreses, a més de la incubadora on començar les primeres etapes de l’emprenedoria. Aquest desenvolupament econòmic comarcal s’articula en termes d’economia productiva i indústria (agroalimentació) i tenim una ubicació estratègica per l’eix de l’A2 on s’ubiquen els principals polígons industrials. A més, la proximitat amb la capital, Lleida, fa que en poc temps amb vehicle o transport públic per carretera o via fèrria et puguis desplaçar.
Recordes algun projecte emprenedor amb impacte que hagi comptat amb el vostre acompanyament?
Per no anar molt lluny, l’última empresa que ha entrat a la nostra incubadora: EVOTOP, una enginyeria industrial especialitzada en disseny i projectes de maquinària industrial. Els promotors han estat dues persones i en menys de 6 mesos ja hi ha 7 persones treballant en diferents projectes industrials, la majoria enginyers menors de 30 anys.
Quins són els reptes als quals t’enfrontes durant el dia a dia?
El repte més important és intentar donar un acompanyament eficient a l’emprenedor i el seu projecte amb la limitació d’estar sol al servei. Sempre els hi comento que “emprendre és aprendre”, ja que aquest acompanyament fins a crear l’empresa és canviat dia a dia. De fet el meu dia a dia també ho és: tant puc atendre una persona que vulgui fer autoocupació, com una empresa mitjana que necessiti informació sobre una línia de subvencions específica o per formar els seus treballadors i treballadores a la incubadora d’empreses. També puc rebre la visita d’alumnes i professors d’un institut... En definitiva, l’escenari pot canviar cada dia!
Treballeu en col·laboració amb altres entitats per tal de fomentar la cultura emprenedora al territori?
A banda de ser membres de la Xarxa Emprèn, tenim aliances estratègiques i compromisos amb actors claus territorials que ens ajuden en l’acompanyament d’aquests emprenedors i emprenedores en la seva sortida al mercat. Aquests són la Universitat de Lleida, la Cambra de Comerç de Lleida, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell, el Parc Científic Agrobiotech, el CEEI Lleida, els instituts de Lleida, l’Agrupació d’Empresaris del Pla d’Urgell, així com altres patronals i sindicats.
Com valores el fet de ser membre de la Xarxa Emprèn?
Formar-ne part m’ha permès conèixer-nos a nivell tècnic i conèixer altres entorns de gestió de l’ecosistema emprenedor del nostre país i de l’exterior. M’ha permès compartir experiències de la realitat del dia a dia dels nostres serveis, m’ha permès formar-me... És una gran oportunitat!
Com veus el sector de l’emprenedoria?
L’ecosistema emprenedor al nostre territori ha experimentat un increment significatiu en els darrers anys. La mentalitat emprenedora ha guanyat terreny dins la cultura de la comarca i cada vegada més persones se senten atretes per la idea de crear el seu propi negoci (tot i que encara molts dels nostres joves volen ser funcionaris!). En aquest sentit, l’accés a xarxes i organitzacions de suport a l’emprenedoria com la Xarxa Emprèn és fonamental.
Quins problemes hi identifiques?
Per citar-ne alguns: el fet de crear una empresa com a alternativa a la situació d'atur, no aprendre dels errors, l’excessiva burocratització dels tràmits que han de realitzar les persones emprenedores o la competència de territoris propers com l’Aragó.
Si haguessis d’emprendre, quin seria el teu negoci?
Per la meva formació, crec que hagués estat un negoci de planificació estratègica territorial lligada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, mitjançant l’impuls de noves tecnologies, la transició energètica, la sostenibilitat ambiental i l’economia circular.
“L’ecosistema emprenedor al nostre territori ha experimentat un increment significatiu en els darrers anys. En aquest sentit, l’accés a xarxes i organitzacions de suport a l’emprenedoria com la Xarxa Emprèn és fonamental”