En la seva feina diària, s’aplica el mateix consell que dona a les empreses: “posar a l’emprenedor o emprenedora (el meu client) en el centre”

Explica'ns breument la teva trajectòria professional...
Vaig estudiar Dret i després d’un temps en el món jurídic, vaig passar a assessorar i formar emprenedors i emprenedores durant uns anys. A continuació, vaig fer el salt al món dels Recursos Humans en una multinacional de telefonia mòbil, on vaig viure l’evolució d’un sector dinàmic i innovador, amb profunds canvis tan tecnològics com per a les persones. Finalment, vaig tenir l’oportunitat de tornar al món de l’emprenedoria a Procornellà, on tinc la sort d’ajudar les persones del municipi on visc a fer realitat la seva il·lusió de crear una empresa pròpia.
Què feu des de Procornellà per fomentar l’emprenedoria?
Fomentem l’emprenedoria des de l’inici, fent sensibilització a persones amb potencial o inquietud per emprendre. Un cop la persona emprenedora té la idea definida, l’ajudem a saber si és viable i a fer una bona planificació abans de començar, de la mà d’un tutor que l’acompanya durant tot el procés. I després l’ajudem en la constitució de l’empresa i seguim la posada en marxa de la seva activitat.
Entre els programes que oferim, destacaria el de formació en creació d’empreses, de creixement i innovació, el programa Reempresa per a la transmissió de negocis i la constitució gratuïta d’empreses a través del punt PAE. També esmentaria la sensibilització que fem entre alumnes de primària, fent tallers dins del programa Cultura Emprenedora a l’Escola i les visites al centre que realitzen els alumnes de secundària, batxillerat i formació professional. A més, fem programes de sensibilització i formació per a dones o altres col·lectius amb possibilitats d’autoocupar-se.
Quins punts forts té Cornellà de Llobregat per a les persones que volen emprendre?
Cornella té una ubicació estratègica. Està molt a prop del port, de l’aeroport i del centre de Barcelona i té accés a diferents autopistes. Compta amb un Centre d’Empreses i un Viver, on s’ofereix un entorn emprenedor, el suport d’un equip d’assessors expert i multidisciplinari, espais on domiciliar i allotjar l’activitat (amb bonificacions) i formació contínua totalment subvencionada.
A més, des del Centre es fomenta la interrelació, sinergia i col·laboració entre empreses i institucions, amb activitats de networking, esdeveniments empresarials com el Cornellà Creació o els Premis a la Innovació. També fem intermediació per a la recerca de finançament i ajuts, programes per a l’acceleració i el creixement de negocis i innovació, i donem suport a l’associació Cornellà Empresarial. Tot plegat per ajudar les empreses tant noves com consolidades a ser més competitives.
Recordes algun projecte emprenedor amb impacte que hagi comptat amb el vostre acompanyament?
Se’m fa difícil triar. Cada empresa impacta de forma diferent, però igual de valuosa, bé per ser innovadora o, sent més tradicional, perquè fa créixer el teixit econòmic, comercial o l’ocupació a la ciutat. Pel Centre han passat startups com Mapsi Photònics (fabricants de filtres òptics amb tecnologia puntera i patentada d’aplicació industrial, mediambiental i mèdica) o RawData (especialitzada en la digitalització del sector agrícola mitjançant IA). Ambdues van participar en el programa d’acceleració de startups Cornellà Open Future i han aixecat rondes d’inversió importants. També tenim a Sense4Care, allotjada al Centre, que dissenya, desenvolupa i fabrica wereables i dispositius mèdics que identifiquen patrons de moviment humà per millorar la vida de les persones, com per exemple pacients de Parkinson.
Quins són els reptes als quals t’enfrontes durant el dia a dia?
M’aplico el mateix consell que dono a les empreses: posar a l’emprenedor o emprenedora (el meu client) en el centre. El meu repte és oferir un servei que els aporti valor i doni resposta a les seves necessitats. Això significa estar al corrent dels seus problemes, veure que els hi pot ser d’utilitat, estar a prop i assessorar-los de forma pragmàtica i honesta.
D’altra banda, com alhora haig de portar a terme les activitats i programes que el Centre té en marxa, el repte personal és organitzar-me el temps per aconseguir fer-ho tot i a més formar-me per estar al dia de totes les novetats en el meu àmbit.
Treballeu en col·laboració amb altres entitats per tal de fomentar la cultura emprenedora al territori?
Sí. A banda de ser membres de la Xarxa Emprèn, donem suport al teixit productiu i l’emprenedoria amb la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament d’Esplugues. També tenim assessors a través del programa AODL del SOC. I en l’àmbit de la innovació, hem subscrit convenis amb Citilab, Innobaix, Cofidis i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Igualment, oferim mentoria mitjançant la col·laboració amb Netmentora o Autoocupació i acompanyem projectes d’economia social gràcies al conveni amb l’Ateneu Cooperatiu. Finalment, tenim relació amb diferents entitats financeres, associacions empresarials i centres educatius.
Com valores el fet de ser membre de la Xarxa Emprèn?
La Xarxa Emprèn forma part de l’ecosistema emprenedor i a més d’oferir serveis i recursos per emprenedors i empreses, proporciona als assessors de la xarxa un espai on poder compartir recursos i experiències. A més, és un molt bon canal per difondre les nostres activitats i programes.
Com veus el sector de l’emprenedoria?
Crec que cada cop més es considera l’emprenedoria com una opció professional. Hi ha persones que emprenen perquè han detectat una oportunitat, altres perquè l’autoocupació es la forma de mantenir-se en el món laboral... Les necessitats, les pors i inseguretats, els riscos i dificultats que tenen són diferents i canviants. Penso que hem de revisar i adaptar constantment els serveis i programes que fem i comunicar de forma més engrescadora, per arribar millor a cada tipus d’emprenedor i aconseguir que ens identifiquin com el lloc on trobar resposta al que els preocupa, on aprendre coses útils i on se’ls ajudarà a crear el negoci que vulguin.
Quins problemes hi identifiques?
Crec que la persona emprenedora no és prou conscient de la importància d’estar preparada per muntar una empresa. Molts cops té una idea que no ha validat de forma suficient, ha identificat una oportunitat i vol començar ràpidament. S’ha de ser àgil, però també cal reflexionar, estudiar el mercat i planificar bé, per saber si aquesta idea de negoci és viable, si podem posar-la en marxa i si val la pena fer-ho. I per això cal assessorar-se i formar-se.
Durant aquest procés els projectes evolucionen, canvien i es converteixen en negocis que funcionen molt bé, però de vegades toca dir que el projecte no és viable. Perquè no tots els projectes ho són ni tothom val per emprendre.
Costa assimilar-ho...
Sí, però és que crear una empresa es pot comparar a practicar un esport de risc. Has de pensar què pots trobar-te, què necessitaràs, entrenar-te. Amb això no eliminaràs tots els riscos, però sí els reduiràs. I també reduiràs la por al fracàs. Aquest és un aspecte que tracto de fer entendre sempre, tant en el moment de la sensibilització, com en la fase d’assessorament. Un altre aspecte és el de la dimensió de les empreses, que en general és molt petita. Quan el negoci es va consolidant arriba el moment de fer el salt i créixer. I es fa molt difícil, perquè implica més inversió, més equip, més despeses... És un altre moment de la veritat. I aquí els assessorem en estratègia i creixement, els acompanyem i ajudem amb programes d’acceleració, mentoria i intermediació financera.
Si haguessis d’emprendre, quin seria el teu negoci?
Seria una activitat relacionada amb el món educatiu, vinculat amb la ciència i la innovació. Soc molt curiosa i aquest és un àmbit que m’apassiona. A més, m’agrada ensenyar i m’ho passo molt bé impartint els tallers de sensibilització a nens i joves. Així que el meu projecte seria un còctel d’aquestes tres coses.
“Crear una empresa es pot comparar a practicar un esport de risc. Has de pensar què pots trobar-te, què necessitaràs, entrenar-te. Amb això no eliminaràs tots els riscos, però sí els reduiràs”.