
L'Àrea d'Emprenedoria i Formació de la Direcció general d'Innovació i Emprenedoria dona tret de sortida a la formació que ha dissenyat en exclusivitat per al personal tècnic de la Xarxa Emprèn, una oferta d'espais d'innovació i especialització que tenen com a objectiu principal facilitar eines pel desenvolupament del servei de foment de l'emprenedoria i inspirar programes i metodologies innovadores que afavoreixin ecosistemes d'innovació a Catalunya.
La proposta d'aquests espais per al 2021 recull les demandes apuntades a l'avaluació feta pels participants dels espais de formació de la darrera edició 2020 i incorpora el compromís per alinear els serveis de suport a l'emprenedoria amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
En aquesta "nova economia" de transformació digital que ha canviat radicalment el panorama de la realitat econòmica empresarial no es poden ignorar aspectes com la innovació en el procés de la informació i en la gestió de l'empresa, a més de les oportunitats generades a partir d'una actitud innovadora envers els negocis. Esdevé vital aplicar la innovació als productes i als processos productius que es duen a terme en les empreses per tal de mantenir la competitivitat. La capacitat d'innovar marca la diferència entre l'èxit i el fracàs no només en l'àmbit empresarial sinó en tots els àmbits de la vida.
La Xarxa Emprèn formada per tècnics i tècniques expertes i expertes en la creació d'empreses i en l'acompanyament de les persones emprenedores en tot el seu procés emprenedor, són una peça clau en l'ecosistema innovador i emprenedor de Catalunya. Situats en primera línia assessorant els projectes de moltes persones, tenen l'oportunitat de transmetre la disrupció i la innovació i les noves maneres de fer, afavorint l'acceleració de la innovació en els primers estadis de l'emprenedoria, gràcies a la seva formació constant i la connexió amb altres tècnics i tècniques de la Xarxa Emprèn.
La formació d'enguany ha començat amb l' ”Entrepreneurship Executive Training” un executive training d'EADA que pretén promoure la innovació en el suport a l'emprenedoria com a mecanisme de generació d'activitat econòmica, des de la creació d'empreses amb alt potencial de creixement. S'estan treballant metodologies innovadores i recursos de l'ecosistema català d'innovació i empreses. Entre els continguts: Customer Discovery, Lean Start-up, Bootstrapping i acceleració del negoci, Models de negoci digitals, everything-as-a-service, estratègies Go-to-Market etc.
Un dels efectes de la pandèmia ha estat l'acceleració del procés de transformació digital al que no totes les organitzacions s'havien adaptat. Aquesta necessitat afecta en dues línies a les entitats col·laboradores de la Xarxa Emprèn a l'hora de prestar els serveis de suport a l'emprenedoria.
D'una banda està canviant radicalment el comportament dels clients i usuaris, del mercat. Aquest fet, unit a l'aparició de nous models de negoci disruptius en l'àmbit digital, fa que les persones emprenedores hagin de transformar-se, posant en qüestió els mètodes tradicionals del màrqueting i publicitat, per adaptar-se a aquest nou entorn.
D'altra banda, la pràctica de l'assessorament ha canviat substancialment i s'ha obert a noves modalitats, noves metodologies i fins i tot habilitats per donar resposta a les necessitats.
Amb l'objectiu de facilitar aquesta adaptació a les noves necessitats i aprofitar el canvi com a un avantatge competitiu comença també el seminari “Liderant i acompanyant empreses en la Transformació Digital” amb La Salle. En el curs es farà un recorregut pels diferents conceptes que intervenen en la transformació digital de les organitzacions: eines 4.0, nous negocis digitals, Digital management-digital customer experience- Digital Technology, Design thinking, prototipatge, etc.
L'economia verda i circular és un altre dels temes que es vol abordar en el workshop "Dissenyant futurs sostenibles" impartit per ESADE Creapolis atès que aporta un valor afegit per la seva estreta vinculació amb el territori i el capital natural i, conseqüentment, amb la noció d'identitat de la ciutadania, d'extraordinari valor a l'hora d'implicar-la en la transformació del país que ara es necessita. És per això que una nova economia estretament vinculada al territori i que ens faci menys dependents i vulnerables de l'exterior esdevé una peça clau per sortir reforçats de la crisi. Aquest workshop pretén transmetre aquest potencial de creixement mitjançant models econòmics circulars.
Per últim, el curs avançat de “Finances d'Impacte” amb Impact HUB ens permetrà fer un recorregut per tots els actors que intervenen en la inversió d'impacte. Els reptes de segle XXI, emmarcats en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, no seran assolibles amb la sola acció dels governs i les ONG, sinó per la necessària alineació entre nous models de negoci sostenibles, impacte social i mediambiental positiu al costat del propòsit econòmic i, finalment, la inversió d'impacte com a motor d'aquesta maquinària de transformació.
La inversió d'impacte suposa únicament el 0,2% del total mundial però s'estima que en un termini de 30 anys estarà per sobre del 60% del total d'inversions. El primer repte amb què ens trobem en aproximar-nos a aquest univers és precisament el de conèixer el seu veritable potencial.
Més Informació
- Formació Xarxa Emprèn: Web Emprenedoria
Departament d'Empresa i Treball