Gisela Ibañez i Natalia Nupieri, d’Impact Hub Barcelona, exploren en aquest article els principis, beneficis, desafiaments i oportunitats d'aquest nou enfocament dels models de negoci

Per mantenir el model actual de producció i consum, l'economia mundial hauria de créixer un 3% anualment en un planeta amb recursos limitats i que ja són explotats per sobre de les seves capacitats de regeneració. Això ens demostra que el sistema actual no és sostenible per a les organitzacions, ni per a les persones, ni per al planeta. El repte, llavors, és maximitzar el valor de productes, components i materials generant també valor per a les persones, al mateix temps que es minimitzen les emissions de gasos d'efecte hivernacle, la producció de residus i la contaminació per aconseguir el menor impacte en l'ecosistema social i ambiental.
Necessitem reformular l'economia des d'una lògica circular. Crear una economia que sigui regenerativa des del disseny, l'essència i l'arrel. L'Economia Circular és un concepte que s’està difonent fortament des de 2010, principalment per la Fundació Ellen MacArthur, i és adoptat com una model alternatiu viable. És un sistema on els materials mai es converteixen en residus i la naturalesa es regenera, perquè busca retenir el valor dels recursos, els materials, els components i els productes el màxim temps possible dins del propi sistema. A més, aquest model aborda el canvi climàtic i altres desafiaments globals, com la pèrdua de biodiversitat, les deixalles i la contaminació, perquè té com a objectiu desvincular l'activitat econòmica del consum de recursos finits.
Representa un canvi de paradigma en la forma en què produïm i consumim els béns. En redefinir el que es considera "residu", aquest model busca tancar el cicle de vida dels productes, mantenint-los dins de l'economia el major temps possible. Això contrasta marcadament amb el model lineal tradicional d’ "extreure (recursos), produir (béns) i llençar (residus)", perquè aquí res es perd, i tot es transforma.
Els principis de l'economia circular inclouen l'eliminació dels residus i la contaminació des de la fase de disseny, la circulació i reutilització de productes i materials, mantenint-los en ús, i la regeneració dels sistemes naturals. Aquests principis s'apliquen amb l'objectiu de mantenir els productes, components i materials en el seu màxim valor i utilitat en tot moment.
Beneficis
Adoptar un model d'economia circular no sols beneficia al medi ambient en reduir la necessitat d'extracció de nous recursos i disminuir la generació de residus, sinó que també ofereix avantatges econòmics significatius així com un impacte positiu per a la societat.
Alguns dels principals beneficis són:
- Impacte ambiental positiu i eficiència de recursos: en aplicar el disseny per a la reutilització i el reciclatge des de la concepció del producte, les empreses poden disminuir significativament la seva petjada ambiental, la qual cosa comporta una disminució d'extracció de nous materials i la reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.
- Impacte social: a nivell social, tot això condueix a una millora de la salut pública al reduir la contaminació ambiental i els riscos associats a la producció i l’eliminació de productes químics tòxics. Pel que fa al creixement social, es creen nous llocs de treball dins dels processos vinculats al reciclatge, reutilització, gestió del residu/recurs, i també nous rols associats a la gestió empresarial sostenible i els nous models de negoci; a més de millorar les condicions de vida de les persones.
- Reducció de costos: de materials i energia. A més, en reutilitzar, remanufacturar i reciclar materials, també redueixen la dependència de matèries primeres costoses i verges, i les despeses en gestió i eliminació de residus.
- Innovació i competitivitat: en desafiar a les empreses a repensar els enfocaments tradicionals s’estimula la innovació de tot l'ecosistema d'actors. Aquest enfocament pot obrir noves oportunitats de mercat i posicionar a les empreses com a líders en sostenibilitat.
- Economia circular i política: en establir un marc regulador favorable, els governs poden accelerar l'adopció de pràctiques circulars i fomentar un entorn competitiu on les empreses innovadores puguin prosperar. En aquest context, adoptar pràctiques circulars serveix per a adaptar-se a les polítiques mediambientals que s'estan desenvolupant en tots els nivells. Aquestes polítiques inclouen subvencions per a la recerca i el desenvolupament de noves tecnologies, normatives que requereixen un contingut mínim reciclat en uns certs productes i la prohibició de plàstics d'un sol ús.
- Posicionament enfront dels grups d'interès: apostant per la circularitat les empreses poden posicionar-se per aprofitar oportunitats com a incentius fiscals per a empreses sostenibles. A nivell financer, implementar estratègies circulars atreu inversions responsables i facilita l'accés a incentius i noves fonts de finançament.
Desafiaments
No obstant això, la transició a una economia circular presenta desafiaments. Requereix canvis en la infraestructura, noves habilitats en la força laboral i, sobretot, un canvi en la mentalitat tant de productors com de consumidors. Les polítiques governamentals, com les promogudes per la Unió Europea a través del Green Deal, són crucials per donar suport a aquesta transició.
Un dels principals reptes és la necessitat d'infraestructura per recollir, reciclar i processar materials de manera que realment es reintegrin en l'economia. Un altre desafiament és la resistència al canvi per part d'indústries establertes i consumidors acostumats al consum lineal. Per superar aquests obstacles és crucial una combinació d'educació, incentius econòmics i suport normatiu.
En aquest sentit, resulta de vital importància l'esforç que fa el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, a través de la seva Àrea d’Emprenedoria i Formació, que des de 2021 i de la mà de Impact Hub Barcelona, ha format un centenar de professionals de la Xarxa Emprèn en sostenibilitat i economia circular perquè comptin amb el coneixement i els recursos necessaris per acompanyar empreses i emprenedors en la incorporació de la sostenibilitat en els seus models de negoci.
Les empreses que s'avancen a adoptar aquest model no sols beneficien al planeta sinó que també veuen millores en eficiència, innovació i competitivitat. Encara que la transició és complexa i desafiadora, el potencial de l'economia circular per transformar la nostra societat i economia és immens, fent essencial que empreses, consumidors i governs col·laborin per fer d'aquest model una realitat global.
“Les empreses que s'avancen a adoptar aquest model no sols beneficien al planeta sinó que també veuen millores en eficiència, innovació i competitivitat”