Balanç del primer semestre de formació i activitats adreçades al personal tècnic de la Xarxa Emprèn

“Proporcionar un marc de coneixement transformador i creatiu enfocat a fomentar l’emprenedoria i la innovació amb valor i impacte social”. Aquest és un dels principals objectius amb què va néixer la Xarxa Emprèn, promoguda per la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball i integrada ja per més d’un centenar d’entitats públiques i privades d’arreu del territori (guia disponible aquí). I és amb aquest mateix objectiu que anualment l’Àrea d’Emprenedoria i Formació dissenya una oferta de formació i activitats que serveix alhora per facilitar la connexió entre els diferents actors de l’ecosistema. Així, durant el primer semestre de 2024, el personal tècnic de la Xarxa Emprèn ha pogut realitzar fins a 3 cursos (32 hores) i 6 webinars (7,5 hores), amb una participació global acumulada de 334 professionals.
Una oferta de cursos que promou la innovació, la reflexió i la inspiració
Pel que fa als cursos, aquests s’organitzen en col·laboració amb el Centre d’Orientació d’Emprenedoria i Formació (COE-CAT) adscrit al Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC). Ambdues entitats van signar un protocol el 2023 que permet el desenvolupament d’aquestes activitats formatives amb la finalitat de facilitar eines innovadores per al servei d'acompanyament a les persones emprenedores i afavorir la reflexió i inspiració entorn a aquest acompanyament. Així, les accions formatives realitzades durant el primer semestre de 2024 (i subvencionades pel SOC amb càrrec als fons NextGenerationEU), han recollit les demandes fetes pels participants a la formació de 2023, incorporant de nou el compromís per alinear el servei de suport a l'emprenedoria amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Economia circular, Finançament i Intel·ligència Artificial han estat les temàtiques triades per als cursos realitzats durant els mesos de gener-febrer, abril-maig i juny-juliol, de la mà d’entitats referents en cadascun d’aquests àmbits: ImpactHub, Togrowfy i Community Internet respectivament. En total han estat 32 hores de formació plantejades amb un enfocament multidisciplinari basat en metodologies innovadores i una clara orientació pràctica, afavorint la interacció entre els alumnes. Aquests cursos han sumat un total de 80 participants.
Una programació de webinars que ofereix recursos i fomenta l’intercanvi d’informació i experiències
Quant a l’oferta de webinars (identificats amb l’etiqueta de #HacksXarxaEmprèn), l’Àrea d’Emprenedoria i Formació ha assolit la fita que es va plantejar a començaments d’any de programar aquestes sessions el darrer dijous de cada mes per tal d’abordar qüestions d’actualitat, noves metodologies i tendències en la prestació dels serveis d'acompanyament a les persones emprenedores.
De la mà de persones expertes, aquests webinars (de màxim una hora i mitja de durada) ofereixen recursos i fomenten l’intercanvi d’informació i experiències entre les pròpies entitats de la Xarxa, generant d’aquesta manera noves oportunitats per a l’enfortiment de l’ecosistema emprenedor del país.
Així, la programació del primer semestre de 2024 ha tractat els recursos gratuïts del programa internacional de foment de l’emprenedoria SpinTeams (de la mà de la Cambra de Comerç de Terrassa i la UOC), els reptes de l’emprenedoria sènior (amb la col·laboració d’Oriol Brutau, president de Nous Empresaris i Emprenedors de Catalunya), la ciberseguretat i la protecció de dades (de la mà de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades), les experiències d’èxit i els ajuts a l’hora de fomentar l’emprenedoria juvenil (amb la participació de l’Ajuntament de Viladecans, la Universitat Rovira i Virgili, la Cambra de Comerç de Terrassa, ImpactHub i el Servei de Treball Autònom de la Generalitat) i la internacionalització dels negocis (de la mà d’Acció). Aquestes sis sessions han comptat amb una mitjana de 50 assistents, acumulant un global de 254 participants. Al setembre es reprendrà aquesta programació amb nous webinars mensuals sobre innovació, emprenedoria rural i femenina (més informació properament).
Properes activitats: Seminari Internacional i Jornada Xarxa Emprèn
Aquesta oferta es complementa amb altres activitats que es plantegen amb l’objectiu de descobrir i compartir algunes de les millors pràctiques entre empreses i organitzacions de suport a la innovació en emprenedoria, tant de Catalunya com de l’estranger.
Així, si el 2023 s’organitzava la primera Mapathon de la Xarxa Emprèn (amb quatre jornades a diferents localitats catalanes i fins a 26 experiències de bones pràctiques destacades de cada territori), de cara al novembre d’aquest any ja s’està treballant en l’organització d’un nou seminari internacional que tindrà com a destinació Londres, capital econòmica del continent europeu i destacada per la seva posició capdavantera en innovació tecnològica i capacitat d’atreure capital inversor.
L’objectiu d’aquesta activitat és triple: aconseguir que actors destacats de l’ecosistema d’innovació i emprenedoria de Catalunya coneguin de primera mà i estableixin contacte amb ecosistemes internacionals de referència; detectar bones pràctiques que es puguin importar i implementar a Catalunya per fomentar el creixement del nostre ecosistema per impactar positivament en l’economia catalana; i aprendre i inspirar iniciatives d'emprenedoria tecnològica a Catalunya, alhora que es promou una xarxa de relacions entre els actors de l'ecosistema català.
Aquesta dinamització de la Xarxa Emprèn culmina cada any amb una Jornada tècnica destinada a compartir coneixements i experiències entre entitats, mentors, persones expertes i emprenedores, així com per posar el focus en la innovació i el seu impacte a tota Catalunya. La de 2024 tindrà lloc a l’octubre i espera superar els 150 participants (més informació properament).
Per últim, cal fer esment a les trobades amb entitats de la Xarxa Emprèn de cada territori. Aquestes es duen a terme arreu del país i són organitzades pels diferents Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Treball en col·laboració amb l’Àrea d’Emprenedoria i Formació. Tot plegat amb l’objectiu final de fomentar la consolidació d’un ecosistema emprenedor que doni resposta als reptes que tenim com a societat.
>>Si ets una entitat de l’ecosistema emprenedor i vols gaudir d’aquesta oferta de formació i activitats durant tot l’any, adhereix-te de forma permanent a la Xarxa Emprèn. Trobaràs tota la informació al següent enllaç.
Durant el primer semestre de 2024, el personal tècnic de la Xarxa Emprèn ha pogut realitzar fins a 3 cursos (32 hores) i 6 webinars (7,5 hores), amb una participació global acumulada de 334 professionals