Els equips guanyadors de la categoria sènior de l’iFest desenvolupen les seves idees i projectes de la mà d’Impact Hub Lisbon

La setmana del 24 al 28 de juny, els equips guanyadors de la categoria sènior de la iFest Challenge Competition (organitzada per la Generalitat de Catalunya), van participar en la iFest Acceleration a Lisboa, estada de preacceleració dissenyada per proporcionar als joves emprenedors una experiència immersiva en l'ecosistema d'innovació i emprenedoria de la capital portuguesa. Durant cinc dies, els participants van tenir l'oportunitat de participar en una sèrie de workshops, visites i sessions de mentoria que els van ajudar a desenvolupar les seves idees i projectes. L’organització d’aquesta agenda d’activitats anava a càrrec d’Impact Hub Lisbon.
Els equips que han participat en aquesta estada de preacceleració són:
- Phyisics Stars: format per David Diestre, Juan Roset i Victor Calvo (estudiants del Grau en Enginyeria Matemàtica i Física de la Universitat Rovira i Virgili), dona resposta al repte “Com aconseguim que els joves consumeixin ciència en el seu temps de lleure mitjançant l’ús de noves tecnologies i dispositius punters que la facin més atractiva?”, plantejat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. El projecte proposa acostar la ciència als joves de manera més atractiva, per incentivar l’interès per la ciència i revertir la tendència actual.
- Lligams: format per Marta Teixidó (graduada en Veterinària); i Anna Teixidó (graduada en Psicologia), proposa crear una plataforma per millorar la gestió dels refugis d’animals, per optimitzar els seus recursos i oferir la millor atenció possible.
- Festiver: format pels alumnes de l'INS Escola del Treball de Lleida Eros Sancho (tècnic de Gestió administrativa) i Ruth Vellido (tècnica d’Activitats comercials), dona resposta al repte “Com podem millorar el sistema de transport per als assistents als festivals urbans, reduir les emissions de carboni i alleujar la congestió a les ciutats?”, plantejat per Sónar+D. El projecte planteja la creació d’una aplicació mòbil que faciliti als assistents dels festivals i a les mateixes organitzacions l’assistència i gestió de tot el que implica un festival de gran magnitud.
Benvinguda i inici de l'aventura
El programa va començar a la seu d'Impact Hub a Lisboa, la xarxa global d’acceleració per a projectes d’impacte social. Per aterrar, el primer workshop, "Què tenim?” va servir per diagnosticar l'estat actual dels projectes i treballar en la proposta de valor i el seu impacte. A la tarda, van visitar el campus de la Nova School of Business and Economics a Carcavelos, una de les millors escoles de negocis de Portugal, per participar en la primera mentoria de la mà de João Filipe Torneiro i centrada a descobrir la importància de la comunicació efectiva i que el producte giri entorn del consumidor a l’hora de crear una empresa.
Validació i iteració
El dimarts va començar amb una visita a Phenix, una startup fundada a França i dedicada a la reducció del malbaratament alimentari. Va ser una jornada centrada en la validació i iteració de les propostes. Per això, cadascun dels equips va rebre una mentoria individualitzada amb professionals especialitzats en cadascun dels sectors en què pretenen emprendre amb els seus projectes.
Dimarts també va ser el dia per conèixer de prop dos projectes socials singulars que generen ocupació entre col·lectius amb risc d’exclusió social. En primer lloc, A Avó Veio Trabalhar, una empresa que empodera dones majors de 60 anys a través de l'artesania i la confecció de peces de roba a mà. Tot seguit, van poder visitar Reshape Ceramics, un projecte d’elaboració de peces de ceràmica centrat en la reinserció al món laboral de persones expresidiàries.
Desenvolupament dels models de negoci
El tercer dia de la iFest Acceleration va començar amb un workshop sobre la viabilitat dels models de negoci i el marc financer d'una startup, a càrrec de Miguel Teixeira d’Idea Ninja. Tot seguit, van rebre una xerrada sobre les oportunitats de finançament a les quals poden recórrer les empreses emergents en la seva fase preseed, a càrrec de l’inversor Filipe Portela. Després va ser el moment de fer una pausa i gaudir d’un àpat a Mezze, un restaurant que neix d’un projecte que integra al món laboral gent nouvinguda de l’Orient Mitjà. Per acabar la jornada, els participants van poder gaudir d’un passeig en vaixell per les aigües de la desembocadura del riu Tajo.
Comunicació i impacte
Dijous es va dedicar a l'impacte positiu que es pretén crear amb les solucions emprenedores proposades a través de la teoria del canvi. Després, Sofia Amandio, de Portugal Inovação Social, va explicar tota la gamma de serveis que des del govern de la República de Portugal posen a disposició de les startups que duen a terme projectes d’innovació social. A la tarda, va ser el torn de visitar StartUp Lisboa, una de les incubadores i acceleradores més importants de Portugal. Per finalitzar el dia, els membres dels equips van fer una ruta turística per la capital portuguesa de la mà de Queer Lisbon Tour, que ofereix recorreguts alternatius per Lisboa posant el focus en aquells llocs emblemàtics per col·lectius oprimits, com les persones queer, o d’altres històrics per la seva significació relacionada amb l’època de la dictadura i l’època colonial portuguesa.
Demoday i tancament del programa
L'últim dia de la iFest Acceleration va estar dedicat a la preparació del pitch final. Els participants van rebre mentoria individual per tal d’aplicar i explicar tots els canvis introduïts als seus projectes al llarg de la setmana. La setmana d’activitats va concloure amb el pitch de cadascun dels tres equips.
En definitiva, la iFest Acceleration funciona com a llançadora perquè els projectes guanyadors de l’iFest puguin professionalitzar-se i esdevenir iniciatives d’impacte a Catalunya. Les visites a empreses i organitzacions de referència, combinades amb els workshops i les sessions de mentoria, permeten als participants obtenir una visió completa de les diferents etapes del procés emprenedor. Aquesta experiència és clau per potenciar les seves habilitats i preparar-los per a futurs reptes en el món de l'emprenedoria.
L’iFest és una iniciativa liderada pels departaments d’Empresa i Treball, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Cultura, Educació, i Recerca i Universitats, que posa sobre la taula diversos reptes alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Aquests són proposats per diverses empreses i organitzacions col·laboradores. Així, aquesta edició ha comptat amb la participació de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, la Mobile World Capital Barcelona, l’Hospital Maternoinfantil de Sant Joan de Déu, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el festival Sónar+D, Transports Metropolitans de Barcelona i Unilever (Soy Frigo).
Les visites a empreses i organitzacions de referència, combinades amb els workshops i les sessions de mentoria, permeten als joves participants obtenir una visió completa de les diferents etapes del procés emprenedor.