Amb la participació d’un centenar de representants d’entitats preacceleradores i persones emprenedores, la trobada servia per compartir bones pràctiques i experiències d'èxit al voltant d’una emprenedoria d’impacte.

L’Escola d’Enginyeria Barcelona Est de la Universitat Politècnica de Catalunya (EEBE-UPC) acollia, el passat 3 d’octubre, la segona Jornada de dinamització del Programa Primer del Departament d’Empresa i Treball, que -amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus- impulsa una emprenedoria d'empreses basades en la innovació i la tecnologia que ampliï a tot Catalunya l'efecte del hub tecnològic de Barcelona de concentració d’empreses emergents.
Amb la participació d’un centenar de persones vinculades als 31 programes de preacceleració que es desenvolupen en el marc del Programa Primer (entre personal tècnic i persones emprenedores), la trobada s’estructurava al voltant d’una conferència i dues taules rodones i posava el focus en la sostenibilitat com a aspecte ineludible a l’hora d’emprendre.
Precisament sobre aquest punt posava l’accent la cap de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació, Anna Miquel, durant la benvinguda a la sessió: “La sostenibilitat és un aspecte fonamental en el món empresarial actual i un pilar clau per garantir el desenvolupament econòmic a llarg termini. Una empresa sostenible ha de ser capaç de generar valor econòmic sense comprometre els recursos futurs, ha de tenir un impacte positiu en les comunitats en les quals intervé i ha d'assegurar el benestar dels seus empleats i col·laboradors. Per això –afegia- al Programa Primer la sostenibilitat no es percep com un valor afegit, sinó com un requisit essencial i transversal per a les empreses emergents, integrat en cada fase del seu desenvolupament”.
Conferència inspiradora i mercat d’idees
La conferència de la doctora en Enginyeria de Telecomunicació de la UPC i experta en sostenibilitat i tecnologia, Eva Vidal, servia per abordar aquesta temàtica en profunditat. Amb el títol d’“Emprendre en i amb sostenibilitat”, Vidal afirmava que “tenir en compte l’impacte ambiental i social dels nostres projectes –més enllà de valorar només l’impacte econòmic- hauria de ser condició indispensable per ser considerat un bon professional”. És en aquest sentit que defensava la importància de disposar d’un “Businees Model Canvas social i ambiental” i prendre consciència de la petjada ecològica que deixen les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) que fem servir, perquè “encara que sigui de forma individual –deia- tots podem fer la nostra part”.
Tot seguit, la Jornada continuava amb una dinàmica de networking orientada a proposar solucions a diversos reptes plantejats amb la sostenibilitat com a eix temàtic, un mercat d’idees que servia alhora per afavorir l’intercanvi coneixement entre els diferents programes de preacceleració representats per tècnics i emprenedors.
Projectes sostenibles, projectes d’èxit
La segona part de la Jornada girava al voltant de dues taules rodones moderades per Simon Lee, CEO de Peninsula Corporate Innovation. La primera d’elles servia per compartir tres “bones pràctiques” d’emprenedoria sostenible i amb impacte social representades per Sylvia Calvo, CEO de Sylvia Calvo BCN™ (una marca de moda creada el 2015 que reutilitza materials com sacs de cafè per crear peces exclusives i respectuoses amb el medi ambient); Carles Morales, CoFounder i CoCEO d’Orpheus (empresa fundada l'any 2019 que es dedica a la gestió i optimització energètica d'edificis ajudant a reduir el seu impacte ambiental mitjançant solucions intel·ligents); i Eva Peiró, fundadora i CEO de MEDiTAclic App (una aplicació innovadora que ofereix tècniques de mindfulness de so immersiu *8D, relaxació i videojocs antiestrès en català, amb l’objectiu de promoure el benestar holístic i fomentar hàbits sostenibles per al medi ambient).
Núria Capdevila, fundadora i CEO de CIRCLE Corporation i membre del comitè d’inversió de Women Angels for STEAM; Jordi Castells, responsable tècnic de Hubbik UOC i expert en eficiència energètica, mobilitat sostenible i consultoria estratègica; i Maite Ardèvol, responsable de Sostenibilitat i Economia Circular d’ACCIÓ, eren els participants de la segona taula programada. Aquesta servia per constatar la importància d’adoptar la nova directiva europea de divulgació d'informació en sostenibilitat (la CSRD), donada la implicació que té per a les empreses al llarg de tota la seva cadena de valor.
Per acabar, Àngels Pla, cap del Servei d’Emprenedoria, aprofitava la cloenda d’aquesta segona Jornada de dinamització per anunciar les pròximes cites destacades vinculades al Programa Primer: la crida per participar amb un estand propi al 4YFN de 2025 (oberta a totes les startups sorgides de les diferents edicions del Programa) i el procés (ja obert) per presentar projectes al Demo Day d’aquesta edició, que tindrà lloc el proper 18 de desembre.
“Al Programa Primer la sostenibilitat no es percep com un valor afegit, sinó com un requisit essencial i transversal per a les empreses emergents, integrat en cada fase del seu desenvolupament”