Aquesta startup (preaccelerada pel Programa Primer “Aterrem l’espai” de la Fundació KIM BCN i seleccionada com una de les millors de l’edició de 2022) neix d’una mirada sostenible i l’ambició de crear el 1r sistema de propulsió per a satèl·lits que només utilitza aire i energia solar per funcionar

Aconseguir que els satèl·lits orbitin més a prop de la terra per millorar així les telecomunicacions i la seva capacitat d’observació. Amb aquest objectiu, l’Adrián Senar, de 24 anys, fundava el 2020 Kreios Space, empresa emergent preaccelerada per "Aterrem l'espai", programa Primer del Departament d’Empresa i Treball amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus. Enginyer aeroespacial per la UPC, Senar comparteix amb els seus socis (Jan Mataró, Francisco Boira, Adrià Barceló, Max Amer i Francisco Bosch) una mirada sostenible i l’ambició de desenvolupar el primer sistema de propulsió per a satèl·lits que només utilitza aire i energia solar per funcionar.
Com va sorgir la idea de Kreios Space?
A partir del meu treball de fi de grau, en el qual vaig profunditzar en la tecnologia i el seu mercat. La nostra inspiració per a dur a terme el projecte va ser una presentació que va fer a classe l’Adrià Argemí, CEO de Pangea Aerospace, en la qual vam descobrir que era factible dur a terme un projecte d’emprenedoria relacionat amb la nostra passió.
Parlem del procés emprenedor. Quins van ser els desafiaments inicials que vau enfrontar?
Cada etapa del procés emprenedor comporta uns desafiaments diferents. Tots ells durs. El principal desafiament amb el qual ens vam enfrontar en les primeres etapes va ser la captació de finançament per a poder dur a terme el projecte i poder dedicar-nos full time.
Com ha evolucionat la idea de negoci des de la concepció inicial?
Des del primer moment teníem una idea de negoci molt clara, i aquesta no ha canviat substancialment durant els anys. Els principals canvis han estat en els models de negoci i valor afegit, els quals hem anat adaptant a les necessitats del client. Som conscients que encertar la solució inicial és difícil, però en el nostre cas abans de definir la solució ho vam validar amb potencials clients per a poder entendre en profunditat la necessitat del mercat.
Com vau finançar el negoci en les primeres etapes?
El primer finançament va venir d’un premi de 5000 € que vam rebre en una hackató, els quals ens van servir per a poder establir l'empresa i començar a funcionar. Paral·lelament, els fundadors vam invertir més de 20.000 € per tal de poder fer front a les despeses d’arrencada del projecte i, ja més endavant, vam aconseguir finançament públic i les primeres inversions per a poder accelerar els desenvolupaments.
Com ha estat la vostra experiència en l'obtenció d'inversió o finançament extern per al vostre negoci?
És un procés llarg i tediós, i més quan no tens experiència que et validi. Tot i això, hi ha molta inversió disponible, i un cop saps on buscar es pot acabar accedint.
De fet aquest estiu coneixíem la notícia que Kreios Space tancava una ronda de finançament pre-seed amb 2,3 milions d’euros de capital públic i privat per a seguir desenvolupant la vostra tecnologia. Què representa aquest nou impuls?
Ens suposa poder accelerar els desenvolupaments a un ritme molt superior al que hem tingut fins ara, principalment gràcies a poder comptar amb instal·lacions pròpies per a fer les proves del motor. Això ens permet competir a escala internacional per tal de ser els primers a arribar a mercat.
Quina és la vostra estratègia per fer créixer Kreios Space?
La nostra estratègia passa per la innovació i desenvolupament de noves tecnologies, les quals ens situïn a l'avantguarda de les tecnologies espacials. Esperem sortir a mercat l’any 2026, i llavors ens expandirem a fora d’Europa.
Quina és la vostra visió a llarg termini?
Ser una empresa referent en tecnologies punteres en el sector espacial, començant per les òrbites terrestres molt baixes, però també expandint-nos a tecnologies que siguin útils per a l'exploració d’altres planetes.
Tornem als inicis... El 2022, vau participar en el Programa Primer “Aterrem l’espai” impulsat per la Fundació KIM BCN. Com recordeu (i valoreu) aquella experiència?
Va ser molt positiu per consolidar els progressos inicials de l'empresa, rebent formacions de gran valor i idònies per a etapes inicials en emprenedoria espacial.
De fet, en el marc del Programa Primer, vau tenir l’oportunitat de participar en el Demo Day celebrat al 4YFN el 2023 i de tornar-hi el 2024 –també de la mà del Programa Primer- amb un estand propi. Com valoreu aquest reconeixement i experiència?
Va ser un reconeixement molt important per a nosaltres, ja que ens va permetre mostrar-nos al món com una startup amb molt potencial. Això ens ha ajudat a atreure clients i inversors d’arreu del món.
Parlem ara del teu camí com a emprenedor. Quin va ser el moment en què et vas adonar que volies emprendre?
Des de ben petit he estat un enamorat de l’espai. Si m’haguessin preguntat fa 15 anys que volia ser de gran, mai hauria dit emprenedor, sinó més aviat astronauta. Va ser amb el pas dels anys que l’emprenedoria em va anar semblant cada cop més una opció atractiva. I això va ser per la capacitat que es té per a desenvolupar el teu propi projecte (tocant totes les branques que el formen i aprenent de cada una d’elles), la responsabilitat que hi va associada (ja que totes les decisions importants les has de prendre tu mateix), i la capacitat que té d’aportar un aprenentatge exponencial i sense límits (ja que cada etapa de la startup requereix unes habilitats i coneixements completament nous, els quals suposen un repte per a l’emprenedor).
Quines eines o recursos has trobat més útils en el teu viatge emprenedor?
El recurs més important sense cap mena de dubte és l’accés al coneixement adquirit per altres professionals que s’han vist en situacions similars abans que nosaltres. El fet de poder accedir a reunions i mentories amb gent que ha treballat d’alguna manera en alguna cosa similar ens ha servit per a avançar molt més ràpid en tots els aspectes de l'empresa.
Com t'assegures de mantenir-te actualitzat amb les darreres tendències i canvis del mercat?
Estem al dia de tots els canvis del mercat gràcies a tres principals fonts d’informació, les quals són notícies, congressos i conferències, i parlar amb la indústria.
Com gestiones l'estrès i la pressió que comporta ser un emprenedor?
Per a ser emprenedor t’ha d’agradar treballar sota pressió, és el dia a dia, per la qual cosa la resiliència i fortalesa davant situacions d’estrès ha de ser molt elevada. En el meu cas a part de la gestió personal, també disposo d'un equip fundador amb el qual tinc molt bona relació, la qual cosa em dona el suport extra per a superar esdeveniments on la pressió s’intensifica.
Com manegues l'equilibri entre treball i vida personal com a emprenedor?
Quan emprens has d’estar disposat a tractar la teva feina com una part essencial de la teva vida, més com un objectiu vital que com una font d’ingressos. La conciliació amb la vida personal no és senzilla, ja que a part dels viatges per feina, també hi ha molts caps de setmana en els que has de treballar. Tot i això, considero molt important fer tots els esforços que siguin necessaris per a mantenir una vida personal plena en tots els aspectes que siguin importants per a cada un, i buscar la manera de fer-ho compatible amb la startup, ja que si no serà impossible mantenir al llarg termini el projecte emprenedor.
I ja per últim, quins consells donaries a aquelles persones que consideren emprendre per primera vegada?
És un camí difícil, avalueu bé els riscos, assessoreu-vos amb la gent adequada i doneu-ho tot, val la pena!
"Des de ben petit he estat un enamorat de l’espai. Si m’haguessin preguntat fa 15 anys que volia ser de gran, mai hauria dit emprenedor, sinó més aviat astronauta. Va ser amb el pas dels anys que l’emprenedoria em va anar semblant cada cop més una opció atractiva. T’aporta un aprenentatge exponencial i sense límits"