Una delegació de 40 representants d’entitats d’arreu del país, amb una forta representació de la Xarxa Emprèn, participa en una nova edició del seminari internacional impulsat per l’Àrea d’Emprenedoria i Formació amb l’objectiu d’aprendre i inspirar noves iniciatives a través del contacte amb ecosistemes de referència

L'ecosistema emprenedor i d'innovació de Londres és un dels més dinàmics del món i es troba constantment entre els principals centres mundials per a startups i tecnologia. L'economia de la innovació de la ciutat està valorada en uns 56.000 milions de lliures, amb una alta concentració d’empreses emergents impulsades per una xarxa de suport ben desenvolupada, que inclou més de 200 acceleradores, incubadores i espais de treball conjunt.
A nivell internacional, l'ecosistema de Londres és especialment fort en fintech, IA i e-health, atraient més capital risc que qualsevol altra ciutat europea (amb més de 13.000 milions de lliures només el 2022). Les universitats de referència internacional de la ciutat, incloses la UCL i l'Imperial College, contribueixen a la innovació mitjançant la producció d'investigació d'avantguarda i talent altament qualificat.
És aquest lideratge en emprenedoria i innovació que va motivar la tria de Londres com a ecosistema a descobrir en el marc del seminari internacional que, amb periodicitat biennal, organitza l’Àrea d’Emprenedoria i Formació del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. L’objectiu? Aprendre i inspirar noves iniciatives d'emprenedoria a Catalunya i promoure una xarxa de relacions entre actors destacats del nostre ecosistema (gestors i líders de programes d'emprenedoria en organitzacions acadèmiques, governamentals i empresarials, entre d’altres) a través del contacte amb professionals, empreses i entitats referents de l’ecosistema britànic.
Innovació, emprenedoria d’impacte, sector públic i acceleració
Així, aquest “London Innovation Ecosysten Journey” arrencava dilluns 11 de novembre amb un intens dia d’activitats orientades a impulsar una emprenedoria d’impacte i descobrir com la innovació repercuteix en el sector públic de la ciutat.
De la mà de Gately Global, i per començar, comptàvem amb un panell d’experts de la indústria, l'ecosistema d'empreses i el govern britànic que ens permetia conèixer algunes de les iniciatives més interessants de suport a la innovació i l'emprenedoria del país com: LMarks (organització global líder en innovació amb més de 80 programes a Europa, Àsia i Amèrica del Nord), el Global Entrepreneurship Programme del Departament d'Empreses i Comerç del govern britànic (programa insígnia que atrau emprenedors amb ambició, internacionalment mòbil, perquè puguin escalar i créixer des d’una seu global al Regne Unit), Doyle Blackfriars (empresa emergent especialista en màrqueting que treballa amb empreses locals i petites, startups i scale-ups) o la pròpia oficina d’ACCIÓ al Regne Unit (responsable de connectar les empreses catalanes amb el mercat britànic).
A continuació, tenia lloc la interessant presentació del Service Futures Lab del prestigiós London College of Communication, laboratori que ha impulsat una eina d’avaluació de la innovació en el sector públic (SoRA), centrada, de moment, en la mobilitat sostenible, però que vol anar més enllà.
Per acabar aquesta primera jornada, i gràcies a la col·laboració d’ACCIÓ, Catalans UK i la Delegació del Govern de la Generalitat al Regne Unit, gaudíem d’una interessant activitat de networking que ens permetia conèixer l’experiència de diversos actors catalans de l’ecosistema emprenedor britànic: l'inversor Josep Santacana, operating partner a Korelya Capital; el business mentor Israel Burón; i els emprenedors Anna Muñoz, Co-CEO i fundadora de Punto Health; i Marc Guitart, CEO i fundador de Brandlond® i Brandcelona®. El delegat del Govern de la Generalitat al Regne Unit, Francesc Claret, donava la benvinguda a aquesta taula rodona.
L’acceleració se sumava a la innovació en les activitats programades per al segon dia a Londres. Per començar, descobríem el White Innovation District, una nova àrea de desenvolupament a l'oest de la ciutat que compta amb nou edificis, incloent-hi espais de coworking, laboratoris o centres d'innovació, entre d’altres.
A la tarda, visitàvem el Natwest Accelerator Innovation Hub, acceleradora que ofereix un suport integral a emprenedors en fases inicials que busquen construir el seu equip, expandir-se a nous mercats o buscar més inversió, a través d'un acompanyament individual amb gestors d'acceleració experimentats i accés a una àmplia xarxa de d’emprenedors amb idees similars.
Per acabar, coneixíem London & Partners, agència de creixement que dona suport a les empreses internacionals establertes a Londres i ajuda petites i microempreses a prosperar, expandir-se globalment i atreure turisme de lleure i grans esdeveniments a la ciutat; i Wyzr, startup del sector fintech que ofereix solucions basades en la Intel·ligència Artificial.
Recerca, educació empresarial, economia del coneixement i e-Health
La ciutat universitària de Cambridge acollia les activitats de la tercera jornada d’aquest London Ecosystem Innovation Journey.
El 13 de novembre, iniciàvem el dia amb la presentació de la Judge Business School, un dels centres líders a nivell mundial en recerca i educació empresarial amb programes d’emprenedoria com l’EnterpriseWOMEN (específicament adreçat a dones investigadores i emprenedores en fase inicial que aspiren a establir o tenir noves empreses, especialment en ciència i tecnologia) o Ignite (programa intensiu d’una setmana de formació en emprenedoria per a aspirants a emprenedors i innovadors corporatius que vulguin provar i preparar idees de negoci en un entorn comercial).
Seguidament, realitzàvem un tour guiat pel Cambridge Biomedical Campus, amb diverses ponències que ens oferíem l’oportunitat de descobrir a fons aquest centre de recerca biomèdica i ciències de la salut (el més gran d'Europa), que combina recerca biomèdica de classe mundial, atenció al pacient i educació en un sol lloc. També visitàvem el Saint Johns Innovation Centre, el primer centre d'innovació del continent que es va centrar a donar suport a les empreses basades en el coneixement.
Finalment, coneixíem els programes públics Innovate UK Business Growth i Knowledge Transfer Partnership, amb la presentació de dos casos d’èxit: els de les startups Archipelago Technology i G’s Growers.
Innovació social, inversió, disrupció i indústria de l’entreteniment
El 14 de novembre, i ja de nou a Londres, ens traslladàvem a la Queen Mary University Enterprise Zone, l’àrea d’innovació creada per la Queen Mary University of London i destinada a donar suport a emprenedors i empreses emergents dels sectors e-Health, MedTech i IA. A més, coneixíem l’experiència d’una de les entitats allà instal·lades -Allia Impact-, de caràcter benèfic i especialitzada en donar suport a startups, petites empreses i projectes d’impacte per desenvolupar-se i créixer, i amb iniciatives arreu del Regne Unit que inclouen habitatge, cleantech i innovació social.
A continuació, i per acabar, les oficines de la consultora dinamitzadora del seminari (Gately Global) acollien un interessant panell de presentacions amb la participació de UKie, l'associació comercial del Regne Unit per a la indústria dels videojocs i l'entreteniment interactiu; Envestors London, hub que connecta emprenedors amb assessors, inversors, acceleradors i proveïdors de serveis; i Challenge Works, especialitzada en el disseny de premis i reptes que ajuden a resoldre els problemes més grans del món amb solucions disruptives.
En definitiva, quatre dies intensos plens d’experiències i aprenentatges. I és que són diversos els factors que expliquen el lideratge i l’èxit de l’ecosistema emprenedor britànic: una forta cultura de la col·laboració; una actitud oberta al món; l’aposta ferma per la innovació i la transferència de coneixement des del sector públic i privat; l’accés i circularitat del capital o la densitat i especialització del propi ecosistema en múltiples sectors, en són només alguns exemples. Lliçons que, sense dubte, serviran d’inspiració als participants d’aquesta nova edició del seminari internacional promogut per l’Àrea d’Emprenedoria i Formació del Departament d’Empresa i Treball.
L’ecosistema emprenedor i d'innovació britànic és un dels més dinàmics del món i es troba constantment entre els principals centres mundials per a startups i tecnologia.