L’economia del coneixement i la innovació oberta guien l’activitat d’aquesta entitat nascuda a iniciativa de la Cambra de Comerç de Barcelona i el Centre Tecnològic LEITAT i impulsora del Programa Primer “Aterrem l’espai”

Explica'ns breument la teva trajectòria professional...
Soc l’Antoni Paz, director de la Fundació KIMbcn des de la seva creació l’any 2008. Vaig finalitzar l’Enginyeria Tècnica en Indústries Agràries i Alimentàries l’any 1996 i posteriorment vaig iniciar els estudis de Grau de Ciència i Tecnologia dels Aliments, però ja quan estudiava em cridava molt l’atenció la gestió empresarial i vaig cursar un Executive MBA a EADA on vaig poder desenvolupar i millorar les meves habilitats en aquest camp. Posteriorment, he pogut desenvolupar estudis de diferent durada i extensió a l’IESE, a la Universitat d’Oxford, a la UNIR i recentment fer un postgrau per a CIOs a la UPC. Tot i que inicio la meva trajectòria professional com a inspector de qualitat alimentària, l’any 2003 m’incorporo al Centre Tecnològic LEITAT en una nova posició que és la de responsable d’innovació, àmbit on he desenvolupat la resta de la meva carrera.
La Fundació KIMbcn neix a iniciativa de la Cambra de Comerç de Barcelona i el Centre Tecnològic LEITAT amb la finalitat d’estimular l’economia del coneixement i fomentar la innovació oberta. Com ho aconseguiu?
Generant sinergies entre els diferents actors de l’ecosistema innovador: centres tecnològics, universitats, empreses i institucions públiques. També expliquem què significa innovar i quins efectes positius pot tenir, no només per a les empreses, sinó també per a la ciutadania. Al llarg dels anys, hem passat de ser una entitat més focalitzada en la transferència de coneixement, a convertir-nos en un altaveu de les necessitats d’innovació empresarial, impulsant projectes de gran impacte i fomentant la col·laboració entre sectors.
Entre les vostres línies de treball està la del foment de l’emprenedoria i és en aquest sentit que, des de fa tres anys i en el marc del Programa Primer (impulsat pel Departament d’Empresa i Treball amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus), realitzeu “Aterrem l’espai”. A grans trets, en què consisteix aquest programa?
És un programa de preacceleració destinat a identificar i potenciar projectes emprenedors en fases molt inicials relacionats amb el sector NewSpace, un àmbit emergent que combina tecnologia espacial i aplicacions innovadores com l’agricultura sostenible, la prevenció de catàstrofes, la protecció civil o la lluita contra el canvi climàtic.
A qui s’adreça? Quina és la vostra metodologia de treball?
Ens adrecem a emprenedors, startups i petites empreses que volen desenvolupar idees dins del sector NewSpace als qui proporcionem un acompanyament integral amb un equip humà i tècnic molt potent al darrere, des de la conceptualització del projecte fins a la seva primera maduració, amb l’objectiu d’ajudar aquestes iniciatives a esdevenir solucions reals i aplicables al mercat. La nostra metodologia es basa en tres pilars: formació especialitzada, assessorament personalitzat i connexió amb el teixit empresarial i inversor. A més, treballem en xarxa amb altres entitats del territori, cosa que enriqueix molt el procés, ja que així esdevenim un primer pas per tal que els projectes d’emprenedoria en NewSpace puguin ser incubats i accelerats en fases més avançades.
Ens podries oferir algunes dades d’impacte?
En aquestes tres edicions, hem acompanyat més de 50 emprenedors i hem preaccelerat una trentena de projectes. Molts d’ells ja han aconseguit tancar rondes de finançament, es troben al Business Incubation Center de l’Agència Espacial Europea (ESA Bic Barcelona) o han establert acords importants, demostrant que el sector NewSpace i les seves aplicacions són un camp amb un gran potencial a Catalunya.
Destacaries algun projecte emprenedor que hagi comptat amb el vostre acompanyament?
Sí. Recordo especialment startups que treballen amb nano satèl·lits per monitorar cultius agrícoles i projectes per al llançament a l’espai de nano satèl·lits. Van començar amb una idea embrionària i gràcies al programa han desenvolupat una solució comercialitzable que ja està generant interès a escala internacional. Són exemples clars de com la innovació pot tenir un impacte real i sostenible.
De fet, recentment vau celebrar el Demo Day de la 3a edició del programa. Què destacaríeu d’aquesta darrera convocatòria?
El nivell de maduresa dels projectes presentats. Tot i que en principi es tracta d’un programa de preacceleració, el nivell de les idees i la seva evolució durant el programa han estat excel·lents i molts d’ells ens van sorprendre de forma molt gratificant.
Formar part del Programa Primer significa també entrar en contacte amb altres entitats del territori que com vosaltres treballen per impulsar una emprenedoria innovadora i d’impacte en sectors estratègics. Com valoreu aquesta participació?
Es tracta d’una iniciativa molt valuosa, ja que ens dona accés a recursos, sinergies i coneixement d’idees que poden esdevenir en startups i que d’altra manera potser es perdrien per la manca de finançament en etapes tan primerenques. També ens ajuda a tenir una visió global del que s’està fent a Catalunya i a identificar oportunitats de col·laboració arreu del territori.
Parlem ara de la teva feina al capdavant de la Fundació. Quins són els reptes als quals t’enfrontes durant el dia a dia?
Un dels més grans és mantenir l’equilibri entre la innovació i l’operativa diària. Sempre hem d’estar atents a les noves tendències, però sense perdre de vista els objectius estratègics i les necessitats concretes dels nostres col·laboradors i patrons.
Com veus el sector de l’emprenedoria?
És un sector molt dinàmic i viu un moment de gran efervescència. Tot i això, cal reforçar el suport financer i formatiu per ajudar les empreses emergents a superar les primeres etapes i consolidar-se.
Quins problemes hi identifiques?
Principalment, l’accés al finançament i la manca de visibilitat de projectes emergents. A més, encara hi ha poca connexió entre algunes startups i el teixit industrial, cosa que pot limitar les oportunitats d’escalabilitat.
Si haguessis d’emprendre, quin seria el teu negoci?
Sens dubte seria un negoci relacionat amb l’impacte social i la sostenibilitat. Crec que combinar tecnologia i valors socials pot generar iniciatives molt transformadores.
Ens vols explicar alguna cosa més?
Només vull reiterar que la Fundació KIMbcn està compromesa amb el progrés de l’ecosistema innovador de Catalunya. Estem en un moment clau per fer créixer el nostre impacte, i estic segur que amb el suport de tots els nostres col·laboradors continuarem assolint grans fites. Iniciatives com el Programa Primer són una gran aposta per seguir enfortint i professionalitzant l’ecosistema, així que estem molt orgullosos de formar-ne part.
“El sector de l’emprenedoria és molt dinàmic i viu un moment de gran efervescència. Tot i això, cal reforçar el suport financer i formatiu per ajudar les empreses emergents a superar les primeres etapes i consolidar-se”.