BrainFocus Labs, Loop Diagnostics, Locally.Farm, MalMin, Haptika i Robopedics, seleccionats com els sis millors projectes de l’edició de 2024, que ha batut un nou rècord de participació

El Parquet de la Borsa de Barcelona ha estat l’escenari triat per a la celebració del Demo Day del Programa Primer 2024, impulsat pel Departament d’Empresa i Treball amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus. La trobada, que ha superat els 130 assistents (entre representants d’entitats preacceleradores i emprenedors i emprenedores participants al Programa), ha servit per seleccionar els 6 millors projectes d’aquesta edició i donar a conèixer les 4 startups (vinculades a edicions anteriors) que podran presentar les seves solucions a l’estand de la Generalitat de Catalunya i ACCIÓ al 4YFN de 2025.
La jornada ha arrencat amb les paraules de benvinguda d’Anna Miquel, cap de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació, qui ha volgut destacar l’esforç i la dedicació de tots els participants d’aquesta edició, així com la importància de la col·laboració i el treball en xarxa entre les diverses entitats que formen part del Programa Primer. “Avui celebrem no només els èxits d'aquests emprenedors, sinó també l'impacte positiu que els seus projectes poden generar en l'economia, la societat i la creació de llocs de treball de qualitat”, afirmava. I és que entre els 20 projectes finalistes d’aquest Demo Day, trobem propostes de l’àmbit educatiu i tecnològic (Powar Steam i Accessibles), iniciatives orientades a la salut i la neurociència (BrainFocus Labs, BrainMapp, Loop Diagnostics, Robopedics i Lopako), plataformes per millorar la sostenibilitat i la gestió industrial (Footprint Mappa, Linkkit, Locally.Far i Evimatic) i solucions destinades a la mobilitat, l’agroalimentació i la ciència aplicada (My Interactive Plant, Agrinpulse, LainApp, SimOSpine, Spinertial, MalMin, Rhea, Haptika i Efizum).
Tots ells han presentat les seves propostes davant d’un jurat format per cinc professionals expert en diversos àmbits i encarregat d’avaluar rigorosament cada projecte per identificar aquells amb més potencial. Concretament, el jurat del Programa Primer 2024 ha estat format per Laura Benítez (presidenta de la Fundació Talent Factory), Adrián Gallardo (COO d’Attico), Simon Lee (CEO de Península), Sergi Manaut (mentor i professor de Barcelona Activa i expert en pitch) i Diana Pinós (consultora especialitzada en creativitat, innovació i emprenedoria). Durant la deliberació, els assistents han pogut gaudir de la keynote de Gerard Valverde, soci d'AXIA i promotor d’Additio Ventures, qui ha proporcionat eines i estratègies perquè els emprenedors puguin afrontar amb èxit rondes d’inversió en un entorn global cada cop més competitiu.
A continuació, ha arribat el moment dels premis i reconeixements. Per començar, tots els participants han rebut de la mà de l’equip tècnic de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació un obsequi ple de significat: un petit brot per plantar de l’empresa Arbre Team, startup que va comptar amb el recolzament de la Xarxa Emprèn i que fa un clara aposta per la sostenibilitat, eix transversal de tots els projectes emprenedors vinculats al Programa Primer.
Tot seguit, Anna Miquel, cap de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació, ha donat a conèixer les 4 empreses emergents (vinculades a edicions anteriors del Programa) que en la propera edició del 4YFN podran presentar les seves solucions amb un booth propi dins l’estand de la Generalitat de Catalunya i ACCIÓ en aquest congrés de referència mundial en emprenedoria. Aquestes són:
- Orpheus Solutions (preaccelerada pel programa “G-Accelerator Impact Call” ): plataforma basada en sensors per monitoritzar i optimitzar el consum energètic, el confort i la seguretat dels espais, millorant la sostenibilitat i reduint costos operatius.
- Rohu Innovations (preaccelerada pel programa “Cap a la mobilitat sostenible”): laboratori de dades 360 especialitzat en integrar robòtica aèria, sensors IoT i IA avançada per transformar sectors com la indústria i l'agricultura.
- Vaive Logistics SL (preaccelerada pel programa “De la ciència al mercat”): solucions de lliurament autònom mitjançant el robot "Ona", dissenyat per gestionar lliuraments de l'última milla en entorns urbans.
- Wellfit Tec (preaccelerada pel programa “Healthcare Vallès”): plataforma que utilitza IA i visió per computador per avaluar i quantificar els moviments humans en temps real amb l'objectiu d'optimitzar tant la rehabilitació com l'entrenament físic.
Finalment, ha arribat el moment més esperat d’aquest Demo Day: el lliurament del reconeixement als 6 millors projectes d’aquesta edició. Com a premi, tots ells tindran l’oportunitat de realitzar un pitch a l’estand de la Generalitat de Catalunya i ACCIÓ al 4YFN de 2025. Aquests són:
- BrainFocus Labs (preacclerada pel programa “Healthcare Vallès”): automatitza l’anàlisi de dades neurològiques per ajudar els neuròlegs a millorar l’èxit de les cirurgies per epilèpsia. Mitjançant models cerebrals personalitzats i localització automàtica de focus epilèptics, redueixen tasques tedioses i augmenten l’eficiència en la planificació quirúrgica.
- Locally.Farm (preacclerada pel programa “Innoemprèn Sostenible”): és una plataforma B2B que connecta agricultors locals amb el sector retail, facilitant la comercialització directa dels productes de proximitat. Simplifica la logística i la gestió administrativa amb eines intuïtives, com catàlegs digitals i planificació automatitzada, reduint intermediaris i minimitzant la petjada de carboni del transport.
- MalMin (preacclerada pel programa “De la Ciència al Mercat”): és un sistema d’IA basat en Deep Learning dissenyat per afrontar malalties amb pocs casos, reduint dràsticament la quantitat de dades necessàries per a l’entrenament. Inicialment enfocat en malalties oftalmològiques com el glaucoma i la degeneració macular, el sistema escalable permet analitzar qualsevol malaltia integrant múltiples proves mèdiques.
- Loop Diagnostics (preacclerada pel programa “Healthcare Vallès”): desenvolupa una tecnologia diagnòstica avançada per detectar la sèpsia en la primera hora d’infecció del torrent sanguini. Mitjançant un immunoassaig cel·lular in vitro patentat, identifica biomarcadors amb una sensibilitat tres vegades superior als estàndards actuals.
- Haptika (preacclerada pel programa “Industrial Tech”): se centra en la creació d'una tecnologia innovadora destinada a la millora de l'ús i adaptació de pròtesis. La seva proposta ofereix una solució que retorna la sensació del tacte a usuaris de pròtesis, revolucionant la manera com interactuen amb el món físic.
- Robopedics (preacclerada pel programa “Healthcare Vallès”): desenvolupa una solució ortopèdica robotitzada per a persones amb discapacitat motriu causada per ictus. El seu dispositiu innovador permet als usuaris amb hemiplegia recuperar la capacitat de caminar mitjançant motors elèctrics que actuen sobre el maluc i el genoll de la cama afectada.
Després de felicitar els guanyadors, i per tancar l’acte, el secretari d'Empresa i Competivitat, Jaume Baró ha volgut adreçar unes paraules a tots els assistents destacant el gran potencial emprenedor que té Catalunya arreu del territori i posant de relleu la tasca que en aquest sentit juga el Programa Primer, essencial per tal d'assolir un creixement econòmic més sostenible i sense desigualtats. "Teniu a la vostra disposició tots els instruments del Departament d'Empresa i Treball per acompanyar-vos en el vostre camí emprenedor i ajudar-vos a minimitzar els riscos que aquest representa", ha afirmat.
Durant la jornada també s’ha anunciat el nom de les 4 startups que podran presentar les seves solucions al 4YFN de 2025: Orpheus Solutions, Rohu Innovations, Vaive Logistics i Wellfit Tec.