Des de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació us convidem a la lectura del balanç de les activitats i iniciatives dutes a terme en els darrers 12 mesos

Catalunya és un referent en emprenedoria. Així ho constaten, un any més, les dades que recull l’informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) Catalunya 2023-2024, segons el qual la Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA) del nostre país, és a dir, el percentatge de la població adulta que manifesta ser empresari d’una empresa en fase inicial (fins a 3,5 anys), s’ha situat en el 7,6%, el que representa 0,76 punts més que el 2022-2023. Amb aquest percentatge, la TEA catalana continua per sobre de l’espanyola (del 6,8%) i retalla diferències amb l’europea (del 8,8%).
Per tal de mantenir aquesta bona tendència i impulsar una emprenedoria d’impacte arreu del territori, l’Àrea d’Emprenedoria i Formació de la Secretaria d’Empresa i Competitivitat ha continuat liderant, al llarg de 2024, diversos programes i iniciatives que promouen i fomenten la cultura i l’esperit emprenedor i innovador a Catalunya al voltant de 6 eixos:
- Enfortim i ampliem l’abast de la Xarxa Emprèn
La Xarxa Emprèn (el conjunt d’entitats publico-privades de suport a l’emprenedoria promoguda per l’Àrea d’Emprenedoria i Formació), ha ampliat el seu abast i impacte al territori amb l’objectiu de generar un ecosistema d’empreses més inclusiu, innovador i competitiu. Des de l’entrada en vigor de l’Ordre EMT/56/2023, de 24 de març, per la qual es regula l'adhesió permanent a aquesta Xarxa, 105 entitats han fet el pas de sumar-s’hi de forma permanent. Associacions empresarials, escoles de negocis, cambres de comerç, fundacions, universitats, ajuntaments i consells comarcals d’arreu del país treballen de manera alineada, coordinada i eficient acompanyant les empreses i les persones emprenedores en el seu procés de diferenciació i de cerca contínua de noves oportunitats de negoci davant els reptes futurs i globals. Totes elles apareixen recollides en un directori (publicat el mes de maig passat i en constant actualització), que vol consolidar-se com un recurs de referència per a aquelles persones que decideixin emprendre i com una eina clau per donar visibilitat a les entitats que, arreu de Catalunya, contribueixen cada dia al creixement i l’enfortiment de la Xarxa Emprèn.
D’altra banda, el programa EmprènCat (dotat amb 4,9 milions d’euros per al període 2024-2025), ha continuat treballant per fomentar l’activitat emprenedora i la cultura empresarial amb dues línies d’actuacions diferenciades: d'una banda, la línia d’acompanyament a les persones emprenedores per millorar els diferents serveis que s’ofereixen durant tot l'itinerari que han de seguir, i de l'altra, la línia d’enfortiment de l’ecosistema per generar nous recursos de promoció que responguin als seus reptes i activin les seves oportunitats i potencialitats al territori. Així, al llarg de 2024, fins a 80 entitats han ofert serveis d’assessorament als més de 7.685 emprenedors i emprenedores que ho han sol·licitat. D’altra banda, 42 entitats han dut a terme accions per enfortir l’ecosistema, amb programes que van des de la sensibilització entorn a la cultura emprenedora entre els joves, al foment de l’emprenedoria de les dones, o la dinamització d’espais de transferència de coneixement i innovació (entre d’altres).
- Reforcem les activitats formatives i de dinamització per impulsar una emprenedoria innovadora i d’impacte
El personal tècnic de totes aquestes entitats ha comptat al llarg de 2024 amb una oferta formativa anual (cursos i webinars) que s’ha reforçat amb l’objectiu d’oferir un marc de coneixement transformador que afavoreixi el foment d’una emprenedoria d’impacte. Així, durant aquest any el personal tècnic de la Xarxa Emprèn ha pogut realitzar fins a 3 cursos (32 hores) i 9 webinars (12 hores), amb una participació global acumulada de 522 professionals (el que representa un increment del 100% respecte als participants i accions dutes a terme el 2023).
Pel que fa als cursos, aquests s’han organitzat novament en col·laboració amb el Centre d’Orientació d’Emprenedoria i Formació (COE-CAT) adscrit al Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC). Ambdues entitats van signar un protocol el 2023 que permet el desenvolupament d’aquestes activitats formatives amb la finalitat de facilitar eines innovadores per al servei d'acompanyament a les persones emprenedores i afavorir la reflexió i inspiració entorn a aquest acompanyament. Economia circular, Finançament i Intel·ligència Artificial han estat les temàtiques triades per als cursos realitzats durant 2024.
Quant a l’oferta de webinars (identificats amb l’etiqueta de #HacksXarxaEmprèn), l’Àrea d’Emprenedoria i Formació ha assolit la fita que es va plantejar a començaments d’any de programar aquestes sessions el darrer dijous de cada mes per tal d’abordar qüestions d’actualitat, noves metodologies i tendències en la prestació dels serveis d'acompanyament a les persones emprenedores. Així, la programació de 2024 ha tractat els recursos gratuïts del programa internacional de foment de l’emprenedoria SpinTeams, els reptes de l’emprenedoria sènior, la ciberseguretat, la protecció de dades, les experiències d’èxit i els ajuts a l’hora de fomentar l’emprenedoria juvenil, la internacionalització, la innovació, l’emprenedoria rural i l’emprenedoria femenina.
Aquesta oferta s’ha complementat amb altres activitats de referència, com és el seminari internacional que el passat mes de novembre ens portava a descobrir un dels ecosistemes emprenedors més dinàmics i innovadors del món: el del Regne Unit. Concretament, 40 representants d’entitats d’arreu del país (amb una forta representació de la Xarxa Emprèn) participaven en el “London Ecosystem Innovation Journey”, amb l’objectiu d’inspirar-se i descobrir de primera mà bones pràctiques i iniciatives d’èxit extrapolables al context català. Així, durant quatre dies i gràcies a un intens programa d’activitats, es va establir una xarxa de relacions entre actors destacats del nostre ecosistema (gestors i líders de programes d'emprenedoria en organitzacions acadèmiques, governamentals i empresarials, entre d’altres) a través del contacte amb professionals, empreses i entitats referents de l’ecosistema britànic (més informació i conclusions aquí).
Aquesta dinamització de la Xarxa Emprèn culmina, com cada any, amb una Jornada tècnica destinada a compartir coneixements i experiències entre entitats, mentors, persones expertes i emprenedores, així com per posar el focus en la innovació i el seu impacte a tota Catalunya. Si l’any passat prop d’un centenar de persones participaven de la gravació d’un pòdcast en directe, enguany les entitats organitzadores d’aquesta trobada - l’Àrea d’Emprenedoria i Formació i el COE-CAT del SOC- tornaven a sorprendre els assistents, sumant al coneixement i la inspiració el rock&roll. Així, 145 persones van omplir la platea de l’Auditori de Cornellà de Llobregat per gaudir plegats d’un xou musical que esdevenia alhora una conferència sobre emprenedoria arriscada, divertida i emotiva sobre l’èxit i el fracàs (més informació aquí).
- Aportem solucions disruptives a territoris innovadors amb el Programa Primer
Pel que fa al Programa Primer (que amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus té per objectiu impulsar la creació de startups basades en oportunitats i fortaleses del territori, per aconseguir una Catalunya més competitiva i territorialment equilibrada), també ha rebut un nou impuls aquest 2024. Si la convocatòria de 2023 comptava amb 21 preacceleradores participants de 20 comarques diferenets, la d’enguany (amb una dotació d’1,7 milions d’euros) ha comptat amb la participació de 31 preacceleradores de 21 comarques. El Programa Primer 2024 ha beneficiat prop de 500 emprenedors i emprenedores mitjançant el finançament de programes de formació i mentoria (més de 6.650 hores en global) que han impulsat la creació i el creixement d’empreses basades en la innovació, la tecnologia i nous models de negoci arreu del país en sectors estratègics i de gran projecció (dades en execució a l'espera de la finalització del programa).
Una mostra de la rellevància d’aquest programa de preacceleració, és la presència destacada que aquestes startups tenen any rere any al 4YFN del Mobile World Congress. En l’edició de 2024, quatre empreses sorgides d’edicions anteriors del Programa van participar-hi presentant solucions en àmbits tan diversos com el sector aeroespacial (Kreios Space), l’edutech (Immersium Studio), l’e-health (Imaz Technology Innovation) o l’agrotech (Folgrid Technologies) i sis més (les seleccionades com a millors de l’edició de 2023) van donar a conèixer els seus projectes en un Demo Day que tenia lloc a l’estand Barcelona & Catalonia Startup Hub de la Generalitat de Catalunya (més informació aquí).
A més, al llarg de l’any, tots els participants al Programa Primer han comptat amb una sèrie d’activitats exclusives destinades a intercanviar coneixements i experiències, així com a incrementar l’impacte dels projectes emprenedors sorgits del programa. En són exemples, la Jornada de dinamització celebrada el mes de juny (més informació aquí), la centrada en la sostenibilitat que tenia lloc a l’octubre (més informació aquí) o, més recentment, el Demo Day per seleccionar els millors projectes de 2024 (més informació aquí).
- Treballem per la continuïtat empresarial i les segones oportunitats
Tenint en compte el context en el qual ens trobem (amb un escenari econòmic, polític i social immers en un alt grau d'incertesa i imprevisibilitat), ajudar les empreses a ser més resilients i perennes esdevé més necessari que mai. És per això que aquest 2024 el Govern de la Generalitat de Catalunya ha endegat un nou programa de suport a l'empresa en dificultats, que afavoreixi la resiliència i el creixement empresarial al nostre país. Aquesta nova línia de subvencions públiques per al suport a la continuïtat empresarial i les segones oportunitats té per objectiu reforçar les iniciatives d’organitzacions empresarials que desenvolupin propostes de suport a la continuïtat d’empreses que poden haver vist en risc la pervivència dels seus projectes empresarials (contribuint a la millora i innovació en els seus models de negoci); a la transferència dels negocis (generant noves oportunitats empresarials) i al seu tancament ordenat i eficient (afavorint una segona oportunitat).
Així, el 15 de maig de 2024 es publicava l’Ordre EMT/105/2024, de 9 de maig, per la qual s'aprovaven les bases d’aquesta convocatòria que, amb una dotació màxima de 3 milions d’euros, està destinada a subvencionar el disseny de la metodologia per aplicar mecanismes de resiliència i suport a la continuïtat de l'empresa amb dificultats, la transferència de negocis que faciliti el relleu o el traspàs i el tancament ordenat i eficient dels negocis; el servei d'atenció i acompanyament a l'empresa i a la persona empresària aplicant la metodologia anterior; i les actuacions de sensibilització i capacitació a persones empresàries i emprenedores.
- Fomentem l’esperit emprenedor entre els joves i les dones
Quant al suport i el foment de l’esperit emprenedor entre joves i dones, ha continuat al llarg d’aquest 2024 amb una nova edició de l’iFest (la competició de reptes adreçada a joves d’entre 15 i 30 anys liderada conjuntament pels departaments d’Empresa i Treball, Educació i Formació Professional, Cultura, Recerca i Universitats, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació) i diverses actuacions a través de la plataforma Dona Emprèn.
Així, la sisena edició de l’iFest ha continuat oferint acompanyament als joves amb l’objectiu de promoure el seu talent i fomentar la creació de solucions innovadores als reptes de la societat. L’activitat de l’iFest Bootcamp es tornava a repetir, amb més de 600 participants, i sumant la novetat dels tallers a les aules a més de 40 centres educatius centrats en la metodologia de design thinking. Pel que fa a la competició, 119 equips de més de 35 centres educatius diferents van presentar les seves propostes, la qual cosa significa un increment de participació del 52% respecte a l'edició del 2023. En la final, celebrada el 14 de maig al Disseny Hub de Barcelona, els tres millors equips de cada categoria (júnior i sènior) es van proclamar guanyadors de l’edició (més informació aquí) rebent com a premi una estada d’acceleració a Barcelona (els equips junior) i Lisboa (els sènior) clau per portar els seus projectes al següent nivell (més informació aquí).
Pel que fa a Dona Emprèn (canal web impulsat el 2022 pel grup Dona i Empresa del Departament d’Empresa i Treball amb l’objectiu d’agrupar tots els recursos existents per al talent femení de l’ecosistema emprenedor), aquest 2024 s’ha reforçat l’apartat Emprenedores, amb la publicació de fins a 11 articles escrits en primera persona per dones referents de diferents àmbits i sectors que, tot i tenir trajectòries professionals molt diferents, comparteixen reptes, aprenentatges i –sobretot- la voluntat de trencar amb els estereotips de gènere que encara avui frenen l’emprenedoria de les dones.
A més, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona d’aquest 2024, finalitzava la publicació d’una sèrie de 10 manuals que, sota el títol de #Hacks Dona+Empresa, recullen recomanacions i metodologies per incloure la perspectiva de gènere en programes d'emprenedoria, dissenyar un procés de mentoria amb perspectiva de gènere, impulsar i consolidar xarxes de dones emprenedores, facilitar l'accés de les dones al finançament, comunicar en clau de gènere o promoure l'emprenedoria tecnològica femenina i el lideratge de les dones en les organitzacions mixtes (entre d’altres). També amb motiu del 8 de març d’enguany, es publicava un recull d’iniciatives i bones pràctiques d’emprenedoria de les dones d’arreu del món. L’objectiu principal d’aquesta actuació (realitzada per encàrrec del COE-CAT amb la col·laboració de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació), era la identificació de diverses iniciatives amb resultat positiu a escala internacional dirigides a fomentar o donar eines a les dones per emprendre i que fossin innovadores i extrapolables al context català.
D’altra banda, al voltant del Dia Mundial de la Dona Emprenedora (que se celebra el 19 de novembre), realitzàvem una campanya a través de les xarxes socials de l’Àrea (@emprencat a X i Instagram) per donar visibilitat al recull d’articles de dones referents publicats a Dona Emprèn (més informació aquí) i dedicàvem el webinar d’aquell mes a abordar la necessitat de fomentar l’emprenedoria amb perspectiva de gènere, de la mà d’Eva Vila-Massanas, cofundadora de WeEqual i experta en igualtat i diversitat, de les entitats de la Xarxa Emprèn FIDEM, Dones pel futur i la Fundació SURT, i la participació de la Xarxa d’Emprenedores Pallareses.
- Mantenim l’ecosistema permanentment informat
Des de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació també hem dut a terme diverses accions orientades a mantenir l’ecosistema emprenedor del país permanentment informat. Així, prop de 5.900 persones reben quinzenalment el Butlletí EmprènCat, que recull notícies d'interès sobre premis, concursos, esdeveniments, formació, sectors emergents, tecnologies exponencials, digitalització, idees innovadores i disruptives (entre d’altres). Igualment, prop de 20 mil persones s’informen a través dels perfils @emprencat a Instagram, X i Youtube, que diàriament s’actualitzen amb informacions d’interès per a l’ecosistema emprenedor del país.
Finalment, i ja de cara a 2025, hem estat treballant en el desenvolupament de noves accions orientades a fomentar la consolidació d’un ecosistema emprenedor que doni resposta als reptes que tenim com a societat. En són exemples la posada en marxa de la comunitat NeXEmprèn (on els més de 300 tècnics i tècniques de la Xarxa Emprèn podran interactuar en temps real facilitant l'intercanvi de coneixements i el plantejament de millores per al manteniment -i l’enfortiment- de la mateixa Xarxa) i el disseny d’una nova plataforma en línia d’emprenedoria (que actuï com a hub o comunitat de referència per a tots els actors vinculats a l’ecosistema: emprenedors, mentors, inversors, administració, etc).
Cal destacar novament el paper clau que juga la Xarxa Emprèn a l’hora de generar un ecosistema d’empreses més inclusiu, innovador i competitiu amb impacte arreu del territori