Amb una experiència de prop de dues dècades acompanyant emprenedors i empreses, la Sílvia té clar que la connexió amb mercats i clients potencials és essencial per facilitar el creixement dels negocis en els entorns rurals

Explica'ns breument la teva trajectòria professional...
Soc llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses amb un postgrau en Desenvolupament Local. Fa gairebé 20 anys que ajudo persones emprenedores i empreses a créixer i consolidar-se. Al llarg de la meva trajectòria, he treballat en diferents àmbits de l’assessorament empresarial, sempre amb l’objectiu de facilitar recursos i eines perquè els negocis avancin amb més seguretat. Fa 16 anys que treballo al Consell Comarcal de la Selva, on impulso iniciatives per connectar formació, emprenedoria i teixit empresarial. Des de fa un any i mig, també sóc la responsable de l’àrea d’empresa.
Què feu des del Consell Comarcal de la Selva per donar suport als emprenedors i les empreses?
Gràcies al programa “EmprènCat”, fa anys que donem suport a les persones emprenedores amb assessorament personalitzat, formacions pràctiques i facilitant l’accés a recursos i ajudes.
Un altre dels programes destacats -que vam iniciar el 2024- és “Consolida’t”, que combina formació i mentoria per ajudar a consolidar empreses. També cal mencionar el Programa Primer de Preacceleració de projectes “Ruralemprèn”, que ja suma tres edicions a la comarca.
D’altra banda, s'ha incorporat una nova Agent d'Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) per implementar el Pla Estratègic d'impuls a l’Economia Social i Solidària (ESS) a la Selva i promoure aquesta en els municipis i ajuntaments, generant així un ecosistema de cooperatives, entitats i persones que fomentin les transicions eco-socials a la comarca.
Quins punts forts té la Selva per a les persones que volen emprendre?
La Selva té una combinació molt interessant: una ubicació estratègica amb bones comunicacions, un teixit empresarial divers i una comunitat emprenedora molt activa. A més, cada cop hi ha més iniciatives per fomentar la col·laboració entre negocis i professionals, fet que facilita el suport i les oportunitats per a nous projectes.
Recordes algun projecte emprenedor amb impacte que hagi comptat amb el vostre acompanyament?
Aquest any concedirem el reconeixement a la millor iniciativa de 2024 a l’empresa Kaya Botànica, de Tossa de Mar. Es tracta d’un projecte innovador que transforma residus del sector turístic en bosses i complements confeccionats artesanalment, utilitzant estampats amb plantes i flors recollides a la Costa Brava. Ens va captivar perquè, a més de ser una empresa sostenible, cada peça explica una història, fomenta el consum responsable i enforteix l’economia circular.
Quins són els reptes als quals t’enfrontes durant el dia a dia?
El principal repte és assegurar que les persones emprenedores i les empreses coneguin i aprofitin tots els recursos disponibles. Per això, treballem en equip per arribar a elles de manera efectiva i oferir tot el suport que necessiten. A més, és fonamental adaptar constantment les nostres accions a la realitat canviant del mercat i a les necessitats específiques de cada territori dins la comarca, una diversitat que ens impulsa a ser flexibles i innovadors en tot moment.
Treballeu en col·laboració amb altres entitats per tal de fomentar la cultura emprenedora al territori?
Sí, treballem conjuntament amb entitats locals, com els ajuntaments de la comarca i la Diputació de Girona, centres de formació, el Centre Eix de Negoci, associacions de comerç i altres agents, com Reempresa, aGOe (l’Associació gironina d’Orientació Empresarial) o Microbank. Aquesta col·laboració és clau per generar oportunitats i enfortir l’ecosistema emprenedor.
En aquest sentit, com valores el fet de ser membre de la Xarxa Emprèn?
És una gran oportunitat per compartir experiències, conèixer bones pràctiques i reforçar el suport a les persones emprenedores amb més recursos i coneixements compartits. Ara, amb la posada en marxa de la comunitat NeXEmprèn, el personal tècnic de les entitats d’aquesta Xarxa estem encara més connectats, facilitant-nos la comunicació i l’intercanvi d’idees.
Com veus el sector de l’emprenedoria?
Cada vegada hi ha més persones amb ganes d’emprendre, però també amb més incerteses. Per això, és essencial acompanyar-les amb informació clara, formació pràctica i suport real. La digitalització i la sostenibilitat són tendències clau en els nous projectes, i cal estar atents a aquests canvis.
Quins problemes hi identifiques?
L’accés al finançament continua sent un dels principals obstacles, sobretot per a projectes petits. La burocràcia i la gestió administrativa també poden ser un fre per a moltes persones emprenedores. A més, en zones rurals, cal reforçar la connexió amb mercats i clients potencials per facilitar el creixement dels negocis.
Si haguessis d’emprendre, quin seria el teu negoci?
M’atrau molt la combinació d’empresa i impacte social. Potser crearia un projecte per ajudar negocis locals a digitalitzar-se o a ser més sostenibles, aprofitant eines accessibles i pràctiques.
Ens vols explicar alguna cosa més?
Emprendre és una aventura plena de reptes, però també d’oportunitats. I el millor de tot és que no cal fer-ho sol! Per això estem aquí: un equip compromès amb l’emprenedoria, preparat per acompanyar, donar suport i ajudar a convertir les idees en negocis reals i sostenibles.
“Cada vegada hi ha més persones amb ganes d’emprendre, però també amb més incerteses. Per això, és essencial acompanyar-les amb informació clara, formació pràctica i suport real”