El projecte d’aquests tres joves emprenedors de 18 anys –participants al programa “BIP Tech” de l’Ajuntament de Viladecans- va ser seleccionat per participar en el Demo Day final de la darrera edició del Programa Primer

“Un equip jove, però amb experiència en emprenedoria, tecnologia i finances, i amb una gran motivació per portar la innovació i la sostenibilitat al sector de les plantes”. Així es presenten Javier Piulachs (estudiant d’Enginyeria Electrònica de la UPC) i Ivan Delgado i Gerard Canals (estudiants de Batxillerat), que amb només 18 anys lideren My Interactive Plan, projecte preaccelerat pel Programa “BIP Tech” de l’Ajuntament de Viladecans, i seleccionat com un dels millors de la darrera edició del Programa Primer, subvencionat pel Departament d’Empresa i Treball amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus.
Què és My Interactive Plant?
És una startup tecnològica que busca transformar la manera en què cuidem les plantes. Mitjançant un dispositiu sensorial connectat a una aplicació mòbil, ajudem els usuaris a entendre millor les necessitats de les seves plantes, proporcionant recomanacions personalitzades per al seu manteniment. La nostra proposta no només ajuda a reduir el malbaratament de recursos, sinó que també promou la connexió de les persones amb la natura d’una manera fàcil i intuïtiva. Volem que cuidar una planta sigui tan senzill i satisfactori com tenir una mascota virtual, però amb un impacte positiu real.
Com va sorgir la idea?
Tot va començar en l’assignatura d’emprenedoria al nostre institut, l’Institut Torre Roja de Viladecans, on ens van motivar a detectar problemes reals i buscar solucions innovadores. En aquest procés ens vam adonar de la gran quantitat de plantes que moren per falta de coneixement i cura, generant residus innecessaris com testos de plàstic i malbaratament d’aigua i nutrients. A partir d’aquí, vam decidir desenvolupar una solució tecnològica que ajudés a reduir aquest problema i fomentés la cultura de cuidar i acompanyar les plantes en el seu creixement. El nostre objectiu és que qualsevol persona, sense importar el seu nivell d’experiència, pugui tenir èxit en el manteniment de les seves plantes.
Quins van ser els desafiaments inicials que vau afrontar?
Com a joves emprenedors, un dels principals reptes va ser aprendre a desenvolupar una tecnologia pròpia sense experiència prèvia. La falta de finançament inicial, la recerca de proveïdors adequats i la consolidació d’un equip estable també van ser reptes a superar. Hem après molt en el camí, però encara ens trobem amb dificultats, especialment en la recerca de finançament per poder escalar el nostre projecte i portar-lo al mercat de manera efectiva. Afortunadament, cada repte ens ha ajudat a créixer com a emprenedors i a entendre millor les necessitats del nostre negoci.
Com ha evolucionat el projecte?
El que va començar com una idea en una aula d’institut s’ha convertit en una startup amb un dispositiu desenvolupat, una aplicació en marxa i un llançament previst per a aquest 2025. A més, hem rebut la validació d’experts del sector tecnològic, agrícola i de negocis, fet que ens ha ajudat a millorar el nostre producte i la nostra estratègia de mercat. El camí no ha estat fàcil, però cada pas ens ha acostat més a fer realitat la nostra visió.
Com heu obtingut finançament?
Fins ara, el nostre finançament ha vingut exclusivament dels Premis Startups Viladecans 2023 i 2024, que ens han permès cobrir una part del desenvolupament del producte i les primeres fases de la nostra estratègia de comercialització. No hem rebut subvencions ni inversions externes fins al moment, i per això seguim buscant oportunitats. Aquesta limitació ens ha obligat a ser molt eficients amb els nostres recursos i a buscar maneres creatives d’optimitzar costos.
Quina és la vostra estratègia per fer créixer My Interactive Plant?
Per aconseguir arribar al màxim d’usuaris, seguirem una estratègia basada en tres pilars fonamentals: màrqueting digital (fent ús de plataformes com Instagram, TikTok i Facebook per difondre el nostre missatge i crear una comunitat activa), col·laboracions amb jardineries (associant-nos amb botigues físiques per vendre el nostre dispositiu conjuntament amb plantes) i aliances amb influencers del sector verd (com ara professionals i aficionats a la jardineria que ens ajudin a generar confiança i arribar a més públic). En definitiva, creiem que la clau per créixer és educar els usuaris i demostrar-los el valor que pot aportar la nostra tecnologia en el seu dia a dia.
Com valoreu la vostra participació en la darrera edició del Programa Primer “BIP Tech”?
Ens ha aportat formació especialitzada, accés a mentors i una xarxa de contactes clau. Ha estat una oportunitat per estructurar millor el nostre model de negoci i preparar-nos per escalar-lo. També ens ha permès validar la nostra idea i identificar els passos necessaris per portar-la al mercat. Ha estat una experiència transformadora que ens ha ajudat a consolidar My Interactive Plant com una startup sòlida i amb potencial.
De fet, My Interactive Plant va ser un dels 20 projectes seleccionats per participar en el Demo Day final del Programa Primer 2024 celebrat el passat mes de desembre a la Borsa de Barcelona. Què va significar per a vosaltres aquest reconeixement i experiència?
Va ser molt important, ja que ens va permetre guanyar visibilitat davant d’inversors i empreses... Una experiència que, sense dubte, ens ha reforçat com a equip. Aquests moments són els que ens recorden perquè estem fent això i ens motiven a continuar avançant.
Quina és la vostra visió a llarg termini?
Volem convertir-nos en un referent en el sector del cultiu intel·ligent, expandint-nos a altres mercats europeus i incorporant noves funcionalitats a l’app, com la creació d’una comunitat interactiva on els usuaris comparteixin els seus avenços i aprenguin junts. El nostre objectiu final és crear un món on cuidar les plantes sigui accessible per a tothom i es converteixi en una experiència enriquidora.
Parlem del vostre camí com a emprenedors... En quin moment us vau adonar que volíeu emprendre?
Quan vam descobrir l’ecosistema emprenedor de Barcelona, ple d’oportunitats per a joves com nosaltres. Talent Factory va ser clau per ajudar-nos a trobar la motivació i guiar-nos en aquest camí, ensenyant-nos que l’emprenedoria és una gran manera de fer realitat idees i generar impacte. Aquest descobriment ens va obrir un món de possibilitats que abans no havíem considerat.
Quines eines han estat més útils en el vostre viatge emprenedor?
Els programes d’acceleració i mentoria han estat essencials, així com les competicions de startups, que ens han aportat finançament, visibilitat i accés a experts. També hem après a treballar amb eines digitals de gestió i anàlisi de dades per optimitzar la nostra estratègia, però el que més ens ha ajudat són tots els que ens han donat suport durant tot el nostre viatge emprenedor, com l’Ajuntament de Viladecans, la Universitat Politècnica de Catalunya i Talent Factory, entre d’altres.
I ja per últim, quins consells donaríeu a aquells joves que, com vosaltres, consideren emprendre com a opció de futur?
El millor consell que podem donar és aprofitar totes les oportunitats que se us presentin. Quan vam començar, no sabíem res sobre emprenedoria, però ens vam atrevir a provar i a llençar-nos a l’aventura. A més, és important prendre riscos i no tenir por d’equivocar-se. Els errors són part de l’aprenentatge i moltes vegades són els que més ens ensenyen. No tingueu por de sortir de la vostra zona de confort i provar coses noves.
I per a aquells que creuen que no troben oportunitats, el nostre consell és que les creïn. No espereu que algú us doni l’oportunitat perfecta, aneu a buscar-la. La clau de l’emprenedoria és persistir i no rendir-se mai.
En definitiva, emprendre és un camí intens, però és una de les experiències més enriquidores que es poden viure. Aprens, creixes i, el més important, pots tenir un impacte real en el món.
“Emprendre és un camí intens, però és una de les experiències més enriquidores que es poden viure. Aprens, creixes i, el més important, pots tenir un impacte real en el món”.