La UOC, el TecnoCampus i la Fundació Prevent (totes tres entitats de la Xarxa Emprèn) participen d’aquesta iniciativa que busca impulsar nous projectes emprenedors entre les persones amb discapacitat física o intel·lectual

“Emprendre per crear una empresa o un projecte professional és un camí que sol ser llarg i no exempt de complicacions. Si qui es planteja aquesta opció és una persona amb discapacitat, els obstacles es multipliquen de manera important”. Partint d’aquesta realitat neix IN-LAB, un nou laboratori impulsat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i el TecnoCampus de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb el suport del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de diverses empreses i entitats (com la Fundació Prevent, la Fundació ONCE, l'Associació d'Emprenedoria i Discapacitat, la Fundació el Maresme, la Fundació Catalana Síndrome de Down i Discapebo). L’objectiu? Erigir-se en un espai d'intercanvi d'experiències i teixir una xarxa comunitària que faciliti i promogui projectes d'emprenedoria inclusius.
De moment, i de cara a aquest any, en el marc de l’IN-LAB ja s’han programat dues activitats. La primera, una jornada sobre emprenedoria que tenia lloc el passat 4 d’abril. “Vam aportar coneixement científic i experiències sobre la competència emprenedora, amb especial èmfasi en els principals reptes a què s'enfronten les persones amb situació de discapacitat... S’hi van tractar temes com "Emprendre en el context actual", "Les xarxes de suport per a l'èxit emprenedor" o "La importància de l'emprenedoria en la inclusió social i laboral", i també s’hi van presentar casos d'èxit”. Qui ho explica és la professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC, Marta López Costa, encarregada de capitanejar aquesta iniciativa.
Al coneixement sobre inclusió laboral de persones amb discapacitat que aporta la UOC, s'hi suma l'experiència en emprenedoria del TecnoCampus, que és l'altre soci col·laborador del projecte. “L’IN-LAB pot ser molt més que un espai de treball: pot ser una oportunitat per somiar, créixer i construir un futur propi. Aquest tipus d’espais ofereixen molt més que formació. Són llocs on es pot aprendre a ritme propi, on equivocar-se forma part del camí i on es compta amb l’acompanyament necessari per fer realitat un projecte”, afirma la professora Marian Buil Fabregà, coordinadora de Formació de la Càtedra d’Economia Social de Tecnocampus.
La següent activitat programada és una hackató que tindrà lloc el pròxim 24 d'octubre. “Es crearan grups amb un mínim de 4 persones (preferentment grups inclusius), amb l'objectiu que elaborin una solució/projecte amb perspectiva inclusiva als reptes plantejats per empreses de diferents sectors i que es vinculen a temàtiques com salut, alimentació, mobilitat, sostenibilitat, tecnologia, ruralitat o educació. Els 4 equips guanyadors podran formar part durant un any de la incubadora de la UOC i el Tecnocampus, i rebran suport econòmic (de 8.000 a 13.000 euros), o bé recursos que els siguin útils per validar i implantar el seu model de negoci”, expliquen des de la UOC.
Visió a llarg termini
Segons la professora López Costa, a llarg termini l'IN-LAB busca establir les bases per a una cultura d’inclusió laboral i emprenedoria inclusiva i sostenible, fomentant l'empoderament i la igualtat d'oportunitats. “També volem mantenir la xarxa d'entitats ja vinculades al projecte per crear futures edicions d’aquestes dues accions i consolidar-nos així com un espai on emprenedors, amb discapacitat o sense, puguin fer xarxa i trobar recursos”.
Des de la Fundació Prevent, entitat que dona suport a l’IN-LAB de manera activa, comparteixen aquesta visió: “Si el projecte té continuïtat com a congrés o jornada anual, pot consolidar-se com un punt de trobada de referència on les persones emprenedores amb discapacitat poden accedir a recursos útils, compartir experiències, establir col·laboracions i generar sinergies amb altres iniciatives. També és una oportunitat per crear xarxa amb clients, proveïdors, mentors i agents de suport, i per afavorir l’aprenentatge col·lectiu i el suport mutu. En definitiva, un espai per fer visible el talent, el lideratge i la capacitat d’innovació de les persones amb discapacitat”, assegura Susanna Ezquerro, responsable dels programes d’emprenedoria i discapacitat de Prevent.
I és que, d'acord amb el que comenta la professora Buil Fabregà del TecnoCampus, la visibilitat és clau a l’hora de trencar prejudicis. “Quan veiem persones amb discapacitat liderant projectes, creant, innovant i tirant endavant les seves idees, la mirada col·lectiva canvia. Es fa evident que la diversitat no és un límit, sinó una font de riquesa. En definitiva, un laboratori com aquest pot transformar vides i, alhora, transformar la societat”.
“En el marc de l’IN-LAB ja s’han programat dues activitats: una jornada sobre emprenedoria que tenia lloc el passat 4 d’abril i una hackató que se celebrarà el 24 d’octubre de 2025 amb premis que van dels 8.000 als 13.000 euros”