La final tindrà lloc el pròxim 13 de maig a la sala Paral·lel 62 de Barcelona

A menys d’un mes per la gran final de la iFest Challenge Competition, ja està tot en marxa per celebrar aquesta gran festa que comptarà amb la presentació dels projectes finalistes i moltes altres sorpreses.
Els equips competiran per proclamar-se guanyadors de la 7a edició d’aquesta iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya i liderada pels departaments d’Empresa i Treball; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Cultura; Educació i Formació Professional; i Recerca i Universitats. Dels cinquanta-dos equips semifinalistes, només divuit són els escollits per participar en la gran final: nou finalistes de la categoria júnior i nou de la categoria sènior.
Cadascun d’ells disposarà de quatre minuts per presentar la seva solució als reptes que les diferents empreses i entitats col·laboradores de l’iFest plantegen en aquesta edició i que s’adrecen a resoldre problemes tan rellevants com l’ús excessiu dels dispositius mòbils, la revalorització dels residus, el respecte per la natura, l’obesitat o la mobilitat, entre d’altres. Les empreses i organitzacions col·laboradores d’aquesta edició són 3Cat, 42 Barcelona - Fundación Telefónica, BCN Music Lab, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Rodalies de Catalunya, Veritas i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
D’aquesta final sortiran els 3 equips guanyadors de cada categoria que tindran l’oportunitat de participar en un programa de mentoria i acceleració a Barcelona (categoria júnior) i a Portugal (categoria sènior).
A continuació, us presentem els noms dels equips finalistes, el nom del projecte i el repte al qual donen resposta:
- Com podríem reduir o valoritzar els residus generats a 3CAT? (repte plantejat per 3Cat).
Equips finalistes: “Recircula”, del Col·legi Claret (júnior) i “Reutilització circular a 3Cat”, de l’Institut Montilivi (sènior). - Com podríem piratejar l’ús de la tecnologia per transformar l’ansietat digital en eines que impulsin el benestar i la creativitat de la joventut? (repte plantejat per 42 Barcelona - Fundación Telefónica).
Equips finalistes: “DesconectApp”, del Centre d’Estudis Roca (júnior) i “BitSpace: Digital Health”, de la Universitat Autònoma de Barcelona (sènior). - Com podem personalitzar l’oferta de mobilitat prèvia i posterior a un festival musical? (repte plantejat per BCN Music Lab).
Equips finalistes: “OMNIBUS”, del Centre d’Estudis Roca (júnior) i “Barcelona Music Solution”, de l’Escola Tècnica de Girona (sènior). - Com podem crear un mecanisme de comunicació prou efectiu per conscienciar les persones visitants dels nostres centres en el respecte per la natura? (repte plantejat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya).
Equip finalista: “EcoSons”, de l’Institut Thos i Codina (júnior). - Com podem promoure la diversitat en la ciència per oferir referents científics actuals al jovent? (repte plantejat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació).
Equips finalistes: “Intellecta”, del Col·legi Claret (júnior) i “OnlyScience”, de l’Escola Tècnica de Girona (sènior). - Com millorar de forma holística l’abordatge de l’obesitat? (repte plantejat per l’Hospital Vall d’Hebron).
Equips finalistes: “Vall-Fit”, del Centre d’Estudis Roca (júnior) i “Menjaments”, de l’Institut La Pineda (sènior). - Com podem fer més atractiu Veritas per garantir un consum més ecològic i sostenible entre el jovent? (repte plantejat per Veritas).
Equips finalistes: “Veripack”, del Centre d’Estudis Roca (júnior) i “VeriApp”, de l’Institut la Pineda (sènior). - Com podem reinventar l’interior dels trens de Renfe per crear espais més sostenibles i moderns?(repte plantejat per Rodalies de Catalunya).
Equips finalistes: “Tematitzant RENFE”, del Centre d’Estudis Roca (júnior) i “Tren del Demà”, de l’Institut Torre Vicens (sènior). - Què podem fer perquè els i les joves vulguin dedicar-se al sector agroalimentari per assegurar el relleu generacional i garantir una producció local, sostenible i de proximitat dels aliments? (repte plantejat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat).
Equips finalistes: “Teràpia Verda”, del Col·legi Claret (júnior) i “Apostar per l'agricultura i la ramaderia és invertir en el futur de tots”, de l’Escola Tècnica de Girona (sènior). - Repte de lliure elecció per part dels equips de la categoria Sènior.
Equip finalista: “TECOUS. Termes i Condicions interactius”.
Una edició de rècord amb una gran final plena de sorpreses
L’iFest continua creixent i aquesta ha estat l’edició amb més competència fins a la data amb un total de 146 projectes presentats. Per a la majoria dels joves participants han estat les primeres passes en el camí de la innovació i l’emprenedoria. Un camí ple de reptes i obstacles, però també d’aprenentatges valuosos. Només per això, tots són guanyadors i guanyadores.
També mereixen una menció i un agraïment especial tots els docents, els shakers dels equips, pel compromís que han mostrat una vegada més sumant-se a aquesta iniciativa que pretén fomentar i promocionar l’esperit emprenedor entre el jovent dels seus centres educatius. L'empenta dels shakers és essencial per “sacsejar” les ments dels estudiants i fer aflorar les seves idees més brillants.
Tots ells estan convidats a participar en la gran final de la iFest Challenge Competition, que tornaran a conduir Nil Marbà, periodista i cap de redacció del programa La Selva de TV3, i Shalana Rodríguez, creadora de continguts i presentadora de l’espai Fang! del canal SX3. Tindrà lloc el 13 de maig a partir de les 16h a la sala Paral·lel 62 de Barcelona i, a banda de les presentacions dels projectes finalistes, els assistents podran gaudir de l’actuació especial de VictorMame, pianista i creador de continguts a xarxes socials que posarà a prova els coneixements musicals del públic.
>> Si ho voleu viure en directe, podeu aconseguir les vostres entrades al següent enllaç (l’entrada és gratuïta, però l’aforament és limitat i les entrades s’assignaran per ordre de registre).
Els 3 equips guanyadors de cada categoria tindran l’oportunitat de participar en un programa de mentoria i acceleració a Barcelona (categoria júnior) i a Portugal (categoria sènior).