Revolucionar la rehabilitació auditiva amb una eina eficaç i accessible per a usuaris i professionals és el principal objectiu d’aquesta empresa emergent, preaccelerada pel Programa Primer “Healthcare Vallès” de la Cecot

Amb formació superior en So i Audiologia Protètica i un especialització universitària en Audiologia Clínica i Rehabilitació Auditiva, la Inés Barneo sempre va tenir clar que una rehabilitació auditiva completa i profunda és aquella que avalua i entrena les habilitats cognitives. És per això que el 2022 va decidir posar en marxa el seu propi projecte (Sentir) per oferir una solució integral a les persones amb dificultats auditives i una eina eficaç per a professionals i centres auditius.
Què és Sentir?
Una aplicació mòbil per avaluar les habilitats de processament auditiu (detecció, identificació, reconeixement, comprensió, comprensió en soroll, localització espacial, memòria i atenció auditives) i, en funció dels resultats, oferir un programa d’entrenament d'aquestes habilitats automàtic i personalitzat. D'aquesta manera els usuaris podran millorar el seu rendiment auditiu i els professionals tindran al seu abast informació rellevant per a un correcte assessorament, tractament i seguiment dels seus pacients.
Què et va inspirar a encetar el projecte?
El concepte d'entrenament auditiu sempre em va interessar molt. Com a audioprotesistes - sintetitzant molt- el nostre objectiu és proveir de solucions auditives que permetin a l'usuari detectar els sons (escoltar-los). Però la capacitat d’analitzar i processar aquesta informació auditiva adequadament depèn del processament auditiu central. Aquestes habilitats de processament central auditiu sovint es veuen afectades quan hi ha una pèrdua auditiva, encara que sigui lleu. Després d'especialitzar-me en Audiologia Clínica i Rehabilitació Auditiva, vaig veure clar que una rehabilitació auditiva completa i profunda és aquella que avalua i entrena aquestes habilitats cognitives.
Tot i això, desafortunadament hi ha pocs centres auditius que ofereixin aquests serveis. A Espanya, la Seguretat Social l'ofereix per protocol a nens amb pèrdua auditiva o a adults implantats coclearment. La resta de població es queda fora d'aquest tipus d’atenció tan important i necessària.
També passa que són sessions presencials força complexes pel que fa als materials necessaris per al subministrament i pocs professionals de la salut auditiva estan especialitzats a proporcionar aquest tipus de tractament. Un altre problema és que no totes les persones poden permetre's aquest entrenament auditiu bé per motius econòmics, per problemes de distància o mobilitat, etc.
Llavors vas detectar un nínxol de mercat?
Efectivament. El que va succeir és que durant la pandèmia vaig tenir diversos casos consecutius molt clars de persones amb grans dificultats de processament auditiu. Com que aleshores ja hi havia aplicacions mòbils gairebé per a qualsevol cosa, vaig recomanar alguna d’entrenament auditiu a aquests pacients. Tanmateix, no n'existia cap. Això em va sorprendre molt. En vaig trobar alguna en altres idiomes però que oferia un entrenament auditiu de només algunes habilitats i amb algunes altres limitacions. I ja vaig entrar, sense adonar-me'n, en una dinàmica d'estudi i investigació que em va portar a idear una aplicació que fos el més útil possible, tant per a les persones amb dificultats auditives, com per als professionals i centres auditius que poguessin oferir aquest servei i beneficiar-se'n.
Parlem dels procés emprenedor... Quins van ser els desafiaments inicials que vas enfrontar?
El procés d'estudi, recerca, creació de continguts, ideació de les funcionalitats, recursos i dinàmiques de l’aplicació va ser un procés molt gratificant que realitzava de forma molt orgànica. Com deia, és un tema que m'apassiona i el mateix procés em reportava aprenentatges i reptes a superar. Tanmateix, la part que té més a veure amb l’empresa, els temes burocràtics, la recerca de finançament... Això va ser per a mi el gran desafiament perquè no és el meu àmbit. Em resultava més tediós i vaig haver d’aprendre des de zero.
En aquest sentit, com valores la teva participació al Programa Primer "Healthcare Vallès"?
Gràcies a aquesta participació vaig adquirir coneixements i aplicar processos que van enfortir moltíssim el projecte i la manera de poder comunicar el seu gran impacte i poder transformador. El Programa Primer "Healthcare Vallés" em va permetre parlar amb experts en temes d'empresa i emprenedoria, aprendre a treballar des de la idea fins a l'expansió i creixement, i tenir una planificació molt precisa i detallada de cada pas i cada àrea important en tot el procés.
De fet, Sentir va ser seleccionada com una de les millors startups sorgides del Programa Primer 2023 i l'any passat vau tenir l'oportunitat de participar al Demo Day celebrat en el marc d'aquest programa al 4YFN. Com valores l’experiència?
Va ser molt molt gratificant i motivador. Em va fer creure encara més en el projecte i en la seva importància a l’hora d’enfortir les cures de la salut auditiva. A més, va resultar un veritable regal ser la primera empresa del sector de l’audiologia presentant en el circuit del MWC.
Parlem de la idea de negoci, com ha evolucionat des de la concepció inicial?
Sobretot, ha canviat la manera com es monetitzarà. En un primer moment, estava previst que la descàrrega de l’aplicació repercutís directament a l’usuari final, és a dir, un model B2C. Després vam veure interessant treballar també el model B2B i que els centres auditius i professionals de la salut auditiva puguin adquirir llicències que els permetin comercialitzar Sentir i beneficiar-se de la plataforma de seguiment als seus pacients.
El que no ha canviat és el propòsit inicial: que sigui accessible per a qualsevol butxaca i esdevingui, alhora, una eina professional i eficaç.
Com vas finançar el negoci en les primeres etapes?
Mitjançant recursos propis i també de familiars i coneguts que van participar en un crowdfunding. També he participat en algunes reunions presentant el producte a diferents entitats del sector de l'audiologia i en alguns fòrums d'inversors.
Parlem del teu camí com a emprenedora... Quin va ser el moment en què et vas adonar que volies emprendre?
Aquest punt per a mi va resultar molt conflictiu perquè jo en cap moment m'he vist com a "emprenedora" o potser jo tenia associat aquest concepte a una cosa molt allunyada de com em veia a mi mateixa. Jo només sentia que no estàvem fent prou en el sector públic i privat per acompanyar les persones amb dificultats auditives.
Va arribar un punt, quan ja portava més d'un any investigant i desenvolupant els fluxos de treball i els continguts de les activitats estaven pràcticament finalitzats i estructurats, que em va tocar avaluar la viabilitat del projecte. Va ser llavors que em vaig adonar que no podria tirar endavant el projecte de manera particular. En aquest moment és on va començar la part d'emprendre amb la qual m'he sentit menys còmoda, perquè implica moltíssim temps i energia i cert tarannà de cara a la galeria que en el meu fòrum intern notava dissonant.
Com vas superar-ho?
El primer que vaig fer va ser acudir a un programa d’emprenedoria proporcionat per Autoocupació (entitat de la Xarxa Emprèn) amb l’objectiu de validar la idea i el pla de negoci i financer i fer un estudi de mercat amb un agent extern. Un cop tots dos van sortir favorables, vaig explorar totes les vies per aconseguir el finançament necessari per poder desenvolupar. Això va comportar la necessitat de constituir una empresa amb els pros i contres que comporta, per així poder presentar candidatures a ajudes i subvencions i participar en programes com Helthcare Valles i d’altres.
Quines eines o recursos has trobat més útils en el teu viatge emprenedor?
Un cop tens clar el "què" els recursos més útils són els que tenen a veure amb el "com" i "amb qui". És llavors quan pots avaluar totes les opcions i prendre decisions coherents i realistes. Em semblen claus recursos com un bon pla financer i un pla de màrqueting i comunicació robust.
Com gestiones l'estrès i la pressió que comporta ser un emprenedora?
Intento prendre-m'ho de la millor manera. Envoltar-me de persones positives que em donen suport i motiven. És molt important també la paciència i entendre el temps. Tenir determinació, però també protegir-te i no sucumbir quan les coses no resulten com esperaves.
Jo, per exemple, he necessitat parar durant un temps. Prendre distància. Veure les coses amb perspectiva i fins i tot desconnectar.
Com manegues l'equilibri entre treball i vida personal?
En el meu cas això també és complicat perquè jo mai he deixat de treballar per compte d'altri i soc mare soltera i també soc una dona amb les seves necessitats socials, parella, família... Llavors intento donar el millor de mi en cada dimensió i no solapar.
I ja per últim, quins consells donaries a aquelles persones que consideren emprendre per primera vegada?
No soc qui per donar consells. Només puc parlar de la meva experiència. Per això el meu consell seria: intenteu que el desenvolupament del vostre producte o servei el pugueu finançar vosaltres mateixos i no dependre de futuribles. Una altra cosa que facilita molt el procés és poder comptar amb un equip de confiança on cada persona s'encarregui de la tasca que més li agradi i per a la qual estigui més ben preparat.
Finalment, sí que voldria aprofitar aquesta entrevista per agrair de tot cor a totes les persones i entitats que m'han ajudat i recolzat en tot el procés: els meus pares i germans, la meva filla Maia, la meva família i amics, Anne. També companys de professió com Patricia Vázquez- González, Juan Antonio Vizcaíno, Eduard Girbal, i altres grans professionals i entitats que m’han ajudat i assessorat en diferents àmbits (com Manuel Bauza Ramis, Elena Ávila o Jou Esparraguera; Èric García de Goo Apps i el seu equip; Àlex Gámez de Störung Studio; Carlos García i Sara El Yaacoubi d’Aurum Consultores; Autoocupació Girona; la Cecot,; Accelera Startups; WeRock i tantes altres persones). Gràcies!
“Un cop tens clar el ‘què’, els recursos més útils per emprendre són els que tenen a veure amb el ‘com’ i ‘amb qui’. És llavors quan pots avaluar totes les opcions i prendre decisions coherents i realistes”