Els participants comparteixen nous projectes sorgits del coneixement adquirit en aquest seminari internacional organitzat per l’Àrea d’Emprenedoria i Formació el novembre de 2024

La seu d’Eurecat a Cerdanyola del Vallès acollia, el passat 28 de maig, una sessió de treball on els participants del London Ecosystem Innovation Journey –organitzat per l’Àrea d’Emprenedoria i Formació del Departament d’Empresa i Treball el novembre de l’any passat- tenien l’oportunitat de compartir conclusions i presentar algunes iniciatives inspirades en l’ecosistema emprenedor britànic.
Així, la jornada incloïa un panell de presentacions a càrrec d’algunes de les entitats participants al seminari. Per començar, Sílvia Ferrer, responsable de l’Àrea de Formació Corporativa de l’Eurecat Academy, explicava algunes de les bones pràctiques descobertes a Londres i Cambridge i traslladades al departament formatiu d’Eurecat. Concretament, Ferrer donava a conèixer com -gràcies a les iniciatives que es van presentar en aquest seminari internacional- Eurecat ha aportat una “nova mirada” als programes Primer Emprèn Bio 4.0, Terràpoli 4.0, Indesup Tech Hub i Local Products Hub, així com a un nou projecte formatiu vinculat a la reducció de la bretxa de gènere: el programa Dona Indústria 4.0. Aquest nou enfocament gira al voltant de tres eixos: la marca com a propòsit i identitat (replantejant-se la manera de comunicar els diferents programes per anar més enllà del producte), la connexió amb l’ecosistema (perquè emprendre no pot ser una aventura individual) i la creativitat com a metodologia (integrada en tots els processos tecnològics amb espais per experimentar, equivocar-se i repensar). Finalment, la responsable de Formació d’Eurecat Academy, abordava l’aposta per una emprenedoria més inclusiva i amb impacte social, com a eixos transversals de totes les iniciatives endegades per aquest centre tecnològic.
A continuació, arribava el torn de Cristina Aresté, cap de la Unitat de Transferència i Innovació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Aresté presentava en primícia un nou programa inspirat en la iniciativa Cambrigde Entreprise vinculada a la Universitat de Cambridge. Així, el “Next Frontier Fouders” de la UPC neix amb la voluntat de donar suport al talent emprenedor sorgit de la recerca (12 spin-offs) amb formació i mentories orientades a la cerca d’inversió. Amb aquest programa, la UPC vol aconseguir impactar dins de l’ecosistema d’innovació del nostre país, així com atraure fons d’inversió internacional especialitzats en deeptech al nostre ecosistema.
Seguidament, Xavier Arola, director del Programa Primer G-Accelerator de la Global Business School, donava a conèixer també un nou programa inspirat en les bones pràctiques descobertes en el marc del seminari amb les presentacions realitzades des de la Universitat de Cambridge i la Queen Mary University of London. Es tracta del “Digital Innov8”, amb el qual aquesta escola de negocis crea un nou itinerari educatiu i de formació per millorar les habilitats emprenedores i intraemprenedores, facilitant la transferència de tecnologia, ajudant les pimes i les empreses locals a accedir a nous mercats, i permetent als inversors i les autoritats locals identificar i donar suport a idees innovadores.
Patricia Masip, coordinadora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, presentava dues iniciatives sorgides de l’experiència del seminari: un programa pilot amb reptes d’innovació adreçats a estudiants amb la col·laboració d’universitats i empreses del Vallès i l’impuls d’un clúster de Ciències de la vida (inspirat en el Cambridge Biomedical Campus) que fomenti el treball en xarxa aprofitant la concentració d’empreses dels sectors health i pharma que hi ha a la zona.
Per tancar aquest panell de presentacions, Carolina Fort, responsable del Servei d’Emprenedoria de la Fundació SURT, i Lizbeth Arroyo, investigadora en Emprenedoria de la Universitat de Barcelona, explicaven com, juntament amb la UPC i Dones pel futur, estan treballant en l’impuls d’un nou programa que pren com a referència l’Enterprise Women, de la Universitat de Cambridge. Sota el nom d’”Emprèn ENCLAU”, aquest projecte neix amb la voluntat de dotar les persones i els agents de l’ecosistema d’emprenedoria català de les competències, eines i enfocaments necessaris per impulsar projectes sostenibles, col·laboratius o amb perspectiva de gènere, contribuint així a un model d’emprenedoria més inclusiu, equitatiu i transformador. Per aconseguir-ho, es planteja una formació innovadora i aplicada que defineix variants segons l’agent de l’ecosistema vinculat: universitat, territori, joves, rural i investors.
La jornada de conclusions finalitzava amb una dinàmica de networking per posar en comú els coneixements i les experiències adquirides en el marc d’aquest London Ecosystem Innovation Journey, així com una visita guiada a les instal·lacions d’Eurecat a Cerdanyola del Vallès, centre especialitzat en robòtica i automatització industrial.
La pròxima edició d’aquest seminari internacional es preveu per a la tardor de 2026. Es tracta d’una activitat promoguda per l’Àrea d’Emprenedoria i Formació del Departament d’Empresa i Treball i adreçada a les entitats de la Xarxa Emprèn amb l’objectiu d’inspirar noves iniciatives d'emprenedoria a Catalunya i promoure el networking entre actors destacats del nostre ecosistema a través del contacte amb professionals, empreses i entitats d’altres ecosistemes internacionals de referència.
A banda d’inspirar noves iniciatives d'emprenedoria a Catalunya, aquest seminari internacional ha tornat a servir per promoure el networking entre actors destacats del nostre ecosistema (amb una representació destacada de la Xarxa Emprèn), i professionals, empreses i entitats referents de l’ecosistema britànic.